|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« : Ekim 15, 2010, 04:50:31 ÖS » |
|
Bulunduğum anadolu lisesi düz liseden dönüştürülenlerden ve düz lise öğretmenleri de anadolu sınıflarına derse giriyorlar. Rehberlik yaptığım sınıf bugün rehberlik dersinde başka branştan bir öğretmenin dersi iyi anlatamadığını ve kendilerine "Bir de anadolu lisesi oalcaksınız. Anlamaydınız mı?" şeklinde konuştuğunu söyledi. Dersin öğretmeni de düz lise kadrosundan ve ben bu durumu nasıl çözeceğimi bilemiyorum. Öğrencilerin aslınd abeklentileri de fazla. Öğretmeni uyarmam mümkün değil. Ne yapacağımı bilemedim. Önerilerinize açığım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2010, 04:53:16 ÖS » |
|
Hepimiz öğretmeniz ve öğretmenlerin öğrencileri anadolu ve düz lise öğretmeni statüsüne göre değerlendirmelerine de karşıyım ayrıca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Çamur
|
 |
« Yanıtla #2 : Ekim 15, 2010, 05:17:13 ÖS » |
|
Bizim lisede de bir hocamız bir sınıfa sizin ek kontenjanla gelen öğrenciler olduğunuzu biliyorum o yüzden sizden fazla bir beklentim yok demişti. Neden öğretmeni uyarmam mümkün değil dediniz ki hocam, gerekli olan bu değil mi?
|
|
|
|
|
|
Ölümünün üzerinden taaa 72 sene geçtikten sonra, hiç tanışmadığı, hiç görmediği insanların bedenine imzasını atan bir başka lider var mı dünyada?
|
|
|
|
sozedebiyattan
|
 |
« Yanıtla #3 : Ekim 15, 2010, 07:46:50 ÖS » |
|
Öğretmeni uyarmam mümkün değil. Ne yapacağımı bilemedim. Önerilerinize açığım.
Edebiyat Öğretmeni'm, Öğrenciler bazen duygusal yaklaşabiliyorlar konuya. Ya da bir olayı abarttıkları olabiliyor. Bazen de iki hocayı karşı karşıya getirmek isteyebiliyorlar. Nadir de olsa mümkün bu örnekler. Kanaatim konuyu derse giren hocayla bir şekilde görüşmeniz. Takdir edersiniz ki bir konuda her iki taraf dinlensin ki eğri doğru anlaşılabilsin...
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Ekim 15, 2010, 07:50:07 ÖS Gönderen: sozedebiyattan »
|
|
|
|
|
|
Lâle
|
 |
« Yanıtla #4 : Ekim 15, 2010, 09:39:45 ÖS » |
|
Bulunduğum anadolu lisesi düz liseden dönüştürülenlerden ve düz lise öğretmenleri de anadolu sınıflarına derse giriyorlar. Rehberlik yaptığım sınıf bugün rehberlik dersinde başka branştan bir öğretmenin dersi iyi anlatamadığını ve kendilerine "Bir de anadolu lisesi olacaksınız. Anlamadınız mı?" şeklinde konuştuğunu söyledi. Dersin öğretmeni de düz lise kadrosundan ve ben bu durumu nasıl çözeceğimi bilemiyorum. Öğrencilerin aslında beklentileri de fazla. Öğretmeni uyarmam mümkün değil. Ne yapacağımı bilemedim. Önerilerinize açığım.
Anlatma yöntemi bazı dersler için bilhassa tercih edilen geleneksel ve öğretmen merkezli bir yöntem.Bu da öğrencinin pasif kalmasına ve bir süre sonra dersten sıkılmasına neden olabiliyor.Öğrenci ders işleme yöntemini mi eleştiriyor, yoksa öğretmenin bilgi düzeyinin yetersizliğinden mi bahsediyor?Öğretmen anlatım yönteminde dersi renklendirmeye ,ilgiyi canlandırmaya yönelik örnekler,fıkralar vb yollara başvursa da anlatım yönteminin etkinliği kısıtlıdır.İnsanların dinlemedeki dikkat sınırı düşüktür.Araştırmalar öğrencilerin anlatım yönteminde dikkat dağınıklığı gösterdiğini ve öğrencilerde istenmedik davranışların bu yöntemde arttığını gösteriyor.(Larson and others,1991)Öğretmenin değişik ders işleme yöntemlerini kullanmasının,öğrenciyi tartışmalara çekmenin,konuyla ilgili değişik yaklaşımların kullanılmasının dersi anlamayı ve dersten zevk almayı artırdığı öngörülüyor.(Cangelosi,1988)Öğrenci çabasına ağırlık veren yöntemler anlamayı kuvvetlendiriyor.Öğretmen dersine ne kadar vakıf olursa olsun ve ne kadar renkli anlatırsa anlatsın sonuç itibariyle bu yöntemin sınırlılıkları belli.Yukarıda verdiğiniz örnek olayda,öğretmenin iyi anlatamadığını ifade eden öğrenci, kendi katılımıyla işlenen dersten daha fazla zevk alacak ve daha fazla öğrenecektir. Öğretmen bilgi bankası değildir,bilgiye giden yola ışık tutan bir rehberdir. Karalayıcı,aşağılayıcı,özgüveni sarsıcı kelimeleri kullanmaktan özellikle sakınmasını istediğimiz meslektaşlarımızın zaman zaman bu tür ifadeler kullandığı görülüyor.Öğrenciler için öğretmenlerin kendilerine yönelik duygu,düşünce ve değerlendirmelerini ifade eden kelimeler büyük anlam taşıyor.Onların kullandıkları "aptal,geri zekalı vb" kelimeler bir süre sonra öğrencinin gerçeği oluyor.Bu ifadeleri içselleştiren öğrenci bir süre sonra "ben aptalım"şeklinde düşünmeye ve buna inanmaya başlıyor.Anlattığınız olayda öğretmenin kullandığı kelimede hakaret yok ancak kullanmasa daha iyi olurdu.Ama acaba gerçekten kullandı mı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #5 : Ekim 15, 2010, 11:41:19 ÖS » |
|
Derste kitaptaki örneklerin aynısını çözüyormuş. Sonucu çıkmayan işlemler oluyormuş ve soruyu geçiştiriyormuş. Öğretmenle konuşmayı kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü daha önce böyle bir hatayı yaptım. Aslında bu mesajı yazdıktan sonra düşündüm de resmi anlamda da yapılabilecek bir şey yok. Çünkü düz lise öğretmenlerinin anadolu kadrosuna görevlendirilip eritilmesi bakanlığın emri.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
naprev
|
 |
« Yanıtla #6 : Ekim 16, 2010, 10:22:56 ÖÖ » |
|
Öğrencilerin düşüncelerine daha çok dikkat çekip, sık sık 'anadolu lisesi-düz lise öğretmenleri' arasındaki farka vurgu yapmanız, öğretmeni uyarma düşünceniz falan, sizin de ilgili öğretmene karşı biraz ön yargılı olduğunuza dair izlenim bırakıyo bende, edebiyat öğretmenim. Yukarıda sayın sozedebiyattan arkadaşımızın çok da yerinde gördüğüm ifadelerine dikkat çekmek isterim. Hepimiz öğretmeniz ve öğretmenlerin öğrencileri anadolu ve düz lise öğretmeni statüsüne göre değerlendirmelerine de karşıyım ayrıca.
Bulunduğum anadolu lisesi düz liseden dönüştürülenlerden ve düz lise öğretmenleri de anadolu sınıflarına derse giriyorlar. Aslında bu mesajı yazdıktan sonra düşündüm de resmi anlamda da yapılabilecek bir şey yok. Çünkü düz lise öğretmenlerinin anadolu kadrosuna görevlendirilip eritilmesi bakanlığın emri.
Birinci alıntıda ‘düz lise öğrencisi’ yerine, ‘düz lise öğretmeni’ diye yanlışlıkla yazmışsınız sanıyorum edebiyat öğretmenim. Ancak, alıntıyı şunun için yaptım ki; birinci alıntıda verdiğiniz mesajla, ikinci alıntıdaki mesajınız çelişiyo gibi duruyo öğretmenim. Siz, öğretmenlerin, öğrencileri, ‘anadolu ve düz lise öğrencisi’ diye değerlendirmelerine karşı çıkarken, aynı zamanda, Anadolu lisesi kadrosuna sahip öğretmenlerle, düz lise kadrosundaki öğretmenler arasındaki farka açık bir vurgu yapıyorsunuz. Yalnız, herkes bilir ki, düz lise öğretmeni olup, Anadolu lisesi öğretmenine taş çıkaran öğretmenler de mutlaka vardır. Bunun aksini iddia etmek mümkün değildir. Sonuçta edebiyat öğretmenim, yukarıda öğrencilerinizin ilgili öğretmenleri hakkında size söyledikleri, ‘sadece kitaptan örnekler çözüyor, sonucu çıkmayan problemleri geçiştiriyor’ gibi sözleri çok anlaşılır şeyler değil her şeyden önce. Bunlar, öğrencilerin, öğretmenlerine karşı bazı ön yargılarının abartılması da olabilir. Öğrenciler, öğretmenlerinin ‘tam’ olmasını beklerler. Teşekkür ederim edebiyat öğretmenim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aytoldı
|
 |
« Yanıtla #7 : Ekim 16, 2010, 10:43:17 ÖÖ » |
|
Bazı konular vardır ki bu konuları uzaktaki kişilere anlatmak mümkün değildir. Öğrencilerin eleştirilerinin ne kadar samimi olduğunu biz bilemeyiz, onları dinleyen Edebiyat Öğretmeni bilir, ayrıca Edebiyat Öğretmeni arkadaşımız yeni mezun, tecrübesiz biri de değildir. Bu nedenle naprev'in Edebiyat Öğretmeni'ne cevabını biraz sert bulduğumu belirtmek istiyorum.
Bazı öğretmenler vardır ki öğretmenliği içselleştirmemiştir ve en iyi öğrencilerin olduğu sınıfı da girse en başarısız öğrencilerin olduğu sınıfı da girse sonuç değişmez. Bu tarz öğretmenleri ancak o okuldaki öğrenciler ve öğretmenler bilir.
değerli Edebiyat Öğretmeni, Bence, yaklaşımınız ne kadar iyi niyetli olursa olsun, bir öğretmenin başka bir öğretmenle "ders işleyişi" hakkında konuşması hoş karşılanmaz ve yanlış anlaşılırsınız. En iyi yol, öğrencilerin öğretmenle açık açık konuşup "Öğretmenim, şöyle yaparsanız biz daha iyi anlarız" demesidir.
|
|
|
|
|
|
Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug Yirinçe tüşürse bedütür kulug
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #8 : Ekim 16, 2010, 11:17:46 ÖÖ » |
|
Olayı genelleştirmeden Edebiyat Öğretmeni arkadaşımızın sorununu sınıf bazında ele alalım. Sınıf rehber öğretmenlerinin öğrencilerinin sorununa çözüm bulmak için çareler araması gerekmiyor mu? Arkadaşımız kayda değer bir konu bulmasaydı bu eleştiriyi buraya kadar getirmezdi. Sözedebiyattan ve naprev kardeşlerim oylarını öğretmen lehinde kullanmışlar.  Başlangıçta abartılan bir durum olarak gördüğünüz sorun yarın karşımıza daha büyük sorunlar halinde çıkacak. Benim dersimle ilgili sorun yaşayan bir öğrencim varsa beni ilgili yerlere bildirme hakkına sahip olmalıdır. Gelişen dünyada benim de kendimi geliştirmem gerek. Hizmetiçi kurslar var aha işte bizim siteler var herkese bedava yardımda bulunuyoruz. Öğretmenlerimiz okullarında ne öğrendilerse onlarla yetinme yoluna gitmemeli. Öğrencisiz öğretmenin bir anlamı var mı arkadaşlar? İğneyi kendimize batırmalıyız diyorum ben de... Edebiyat Öğretmeni arkadaşıma tavsiyem bu konuyu idare ile paylaşsın. Okulda sağlıklı bir eğitim yapılmıyorsa suç ne öğrencilerin ne rehber öğretmenin bizzat ders öğretmeninin derste incelenmesi gerekli.
|
|
|
|
|
|
 Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
|
|
|
|
Yusuf
|
 |
« Yanıtla #9 : Ekim 16, 2010, 12:30:24 ÖS » |
|
Arkadaşlar, gerçekçi olmakta fayda var. Burada idarecilerde bitiyor iş. İdarecilerin öğretmenleri karşı karşıya getirmemesi gerekir. Anadolu kadrosunda olan öğretmen arkadaşımın kazanılmış bir hakkı ve elbette beklentisi var. O okula giderken böyle bir şartlanmayla gidiyor. Bir bakıyor ki işler farklı, tabi bir burukluk, hayal kırıklığı yaşıyor. İdareciler neden herkesi kendi kadrosunda çalıştırmaz anlamıyorum. (Zorunlu şartlar, yetersizlikler hariç)
Aynı şekilde öğrenciler de oraya sınavla gelmişler, çalışmışlar çabalamışlar ve anadolu lisesine gelmişler. Düz lise öğrencilerinden bir farkları olsun istiyorlar. Bu istek son derece normaldir ve onları anlayışla karşılamak gerekir.
Değerli Edebiyat Öğretmeni'nin dile getirdiği bu konu aslında şu anda anadolu liselerinde görev yapan pek çok öğretmenin sorunu. Bu konunun foruma taşınması da iyi oldu.
|
|
|
|
|
|
"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #10 : Ekim 16, 2010, 11:20:09 ÖS » |
|
Naprev Hocam. Buraya yazılacak çok şey var ama yazmayacağım. Çünkü bazı şeyler içinde olmadan asla bilinmez.  Yanıt veren herkese teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
naprev
|
 |
« Yanıtla #11 : Ekim 17, 2010, 12:39:04 ÖÖ » |
|
Şimdi şöyle arkadaşlar; her şeyden önce edebiyat öğretmeni bizim arkadaşımız, dostumuz. Sevgili aytoldı, edebiyat öğretmeni'ne karşı yazdıklarımı biraz 'sert' bulmuş, ancak, tekrar baktım, öyle bir sertlik söz konusu değil. Edebiyat öğretmeni arkadaşımız da benim kendisine karşı sert diye nitelenebilecek bir şey yazabileceğimi düşünmez, sanmıyorum. Azcık eleştirebilirim. Biz burda birbirimizi elştiririz arkadaşlar, biz eleştirmezsek, başkaları bizi dedikodu eder. Olamaz mı, sevgili edebiyat öğretmeni, kendi okulundaki bir başka öğretmene karşı olumsuz duygulara, bazı ön yargılara sahip olabilir, niye olmasın? Buradaki arkadaşlarımıza olan sevgimiz veya başka birilerine karşı olan olumsuz düşüncelerimiz bizi adaletten ayırmamalı. Ha şu var ki, edebiyat öğretmeni 'burada açıklayamayacığım durumlar var' demiş. Biz işin iç yüzünü bilemeyiz ve yazdıklarımız da arkadaşımızın verdiği bilgilerle sınırlıdır. Çok açık bir şekilde, can ciğer arkadaşımız sevgili edebiyat öğretmeni'ne eleştirimin arkasındayım henüz. İyi dikkat edilirse, edebiyat öğretmeni, düz lise öğretmenlerinin anadolu liselerinde iyi öğretmenlik yapamayacaklarına dair üstü kapalı bir imada bulunmuş. Bu durumdan mesela Meryem hocam alınmaz mı? Öyle değil mi Meryem hocam? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #12 : Ekim 17, 2010, 12:16:30 ÖS » |
|
Alınmaz naprev hocam alınmaz son gelişmelerden haberin yok ben de Anadolu lisesi öğretmeniyim tabi sen atamamı hayırlamadın ama olsun.  Benim olaya bakış açım bu ayrımdan kaynaklı değil. Bir öğrencinin öğretmenini ders performansından dolayı eleştirmesi. Bu düz liselerde de yaşanıyor. Sınavla alınan öğrencilerin durumunu da göz önünde bulundurmalıyız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mintiminti
|
 |
« Yanıtla #13 : Ekim 17, 2010, 04:10:08 ÖS » |
|
Aaaa ben de hayırlamadım Meryemcim. Hayırlı olsun yeni görevin. Sevgiler... 
|
|
|
|
|
|
Sen ana renkken ara renge dönüşme mesela. . Kırmızıysan kırmızı kal.Yanına mavi geldiğinde bordo olma sakın ! Kendin ol. . Kendin kal. . Sevdiğin , sevildiğin gibi . . ! 
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #14 : Ekim 17, 2010, 04:42:39 ÖS » |
|
Teşekkür ederim minticiğim.  Bu sınav merkeze gitmeme yaradı. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|