EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:25:19 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Seng üzre gösterür zer-i kamil ayarını bercestesinin anlamı hakkında acil yardım  (Okunma Sayısı 1295 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gülsün
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 12, 2008, 06:23:08 ÖS »

Arkdaşlar!!! Asagıda Nedim'in berceste olmuş ünlü bir beyti var. Anlamını biliyorum ama ne anlatılmak istenmiş hatırlayamadım bir türlü. Altının ayarını cevherken göstermesi neye işaret eder? Ney

Düşmen ne denlü saht ise de şad ol ey nedim
Seng üzre gösterür zer-i kamil ayarını
gülsün
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 12, 2008, 06:31:34 ÖS »

SORDUĞUM SORUYU KENDİM YANITLIYORUM. Birden bir beyin fırtınası yaşadım Sırıtan

Bu beyitteki seng altın gümüş gibi değerli madenlerin ayarının ölçülmesi için sürtülerek kullanılan taştır. Altın cismi ne kadar sürtersek o kadar fazla ayarı yüksek demektir. Bu yüzden düşmanın fazla ve güçlü olması zaferin büyüklüğü ile doğru orantılı olur.

Karşınıza mutlaka çıkar bir yerde...
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ekim 13, 2008, 01:17:50 ÖS »

Evet, mihenk taşı, seng diye geçmiş beyitte. Şimdi genelde mecaz anlamıyla kullanıyoruz. Teşekkürler, beyin fırtınası için.  Göz kırpan
gülsün
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 13, 2008, 08:10:51 ÖS »

ben de sana tesekkür ederim aklıma bir türlü gelmeyen isim mihenk tasıydı. (Allah'ım Edebiyatla ugrasmayı bu yüzden seviyorum. 2+2 her zaman 4 eder ama bu konu üstüne anlayan bir arkadasınla bir gece boyunca konuşabilirsin.)
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Ekim 13, 2008, 10:19:10 ÖS »

Seç bi gece.  Göz kırpan
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM