EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:24:32 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sanat Aşkına Yardım Ediniz, Lütfen  (Okunma Sayısı 940 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ilgi çekici
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 15, 2012, 02:22:45 ÖS »

Sevgili arkadaşlar ben hikaye yarışmasına yazdığı hikayeleri göndermek isteyen bir kardeşinizim. Fakat lisede noktalama işaretleri ve imla kurallarıyla aram pek hoş olmadığından şimdileri zorluk çekiyorum. Mesela aldıracaktım mı denir aldırtacaktım mı denir bilmiyorum. Her “ama”  kelimesinden sonra noktalı virgül konulmalı mı? Bir Fransızca öğretmeni derken F harfi büyük yazılmalı mı? Yakalamaç Oyunu derken Y ve O nun büyük yazılması normal mi? Kuvvetli tokat yerine sağlam tokat diyebilir miyim?

Ayrıca noktalamasının doğru olup olmadığına karar veremediğim cümleleri listeledim. Aşağıya yazdığım bu cümlelerin içinde noktalaması yanlış olan varsa bana söyleminizi rica ediyorum şimdiden teşekkürler...

1-      Annem, babamdan boşandıktan sonra beni, burnu sürtülsün diyerek, babamın yanına bırakmıştı. babam da daha iyi bakılayım diye annesinin evine yollamıştı.
2-        Böyle çok yağmur yağdığı zaman, dedem siyah beyaz televizyonun karşısına geçer, haberler çıktığında televizyonla kavgaya başlardı.
3- Babaannem ise katiyen komşulara gitmez, evde kendisine bir iş uydurur oyalanırdı.
4-          Yine yağmurlu bir günde acı hayatımın kendimce muhasebesini yaparken, babaannem babamın evleneceğini söyledi. Alıştıra alıştıra da değil, aniden “Baban FÜruzan diye bir kadınla evlenecekmiş.” dedi
5- “Hoş geldiniz.” Demekle yetindiler.
6-“Madem dul adamla evlenmeye utanıyorsun; evlenme o zaman!”
7- Bana “Ayıptır, çocuklar düğün fotoğraflarına çıkmaz.” dedi
8- Ben “Ama senin çocukların çıktı!” , diye itiraz etsem de...
9-. Bakkalda aceleden paranın üstünü bile almayı unutmuştum ki; bakkal arkamdan seslenip beni geri döndürdü
10- Elimdeki sigara bir yana düştü, ben bir yana düştüm
11- Babam  bana, sanki kabahatimi biliyormuşum gibi bakıyordu.
12- İki sene sonra, Firuzan’ın paralarını yediği babamın işleri bozuldu, ağır strese dayanamayan bedeni de iflas etti
13- Galiba en iyiysi, hiç kimse için kesin hüküm vermemek.
14- “Sen bu notları endazeyle mi ölçüyorsun, metreyle mi?”
15- Ziya, artık sakin duramazdı; doktoru daha da yüksek sesle azarlamaya başladı.
16- “Demokrat Partili’ler”
17- Bir partili diğer partinin ileri gelenleriyle çok zaman geçirirse; bu, hoş karşılanmazdı.
18- Çocuklar çoğu zaman oyun yüzünden değil; parti tartışmaları yüzünden kavga ederlerdi
19- Kovulanlar da ağabeylerini çağırmış, gelen ağabeyler de...
20-Akşam olup ağabeyler  süklüm püklüm eve döndüklerinde, anneleri olanları kocasına anlatmıştı
21- Tavaslılar, kulaklarına yabancı gelen “Anti” sözünü hemen değerlendirmiş; Ziya’nın isminin başına lâkap olarak takmışlardı.
22- Böyle durumlarda Ayşegül, ayak altında dolaşmaz; gidip bir köşeye sinerdi.
23- Ziya sıçrayarak uyanırcasına, bir anda karısına döndü.
24-“Kâğıtların hepsini gömelim; ararlar burayı!” dedi, telaşla.
25- Uzun süre komutanın sesini duymayan Ayşegül, “Acaba gitti mi?” diye, düşünerek, annesinin yanından kafasını uzattı.
26- Hayır, astsubay muzaffer bir komutan edasıyla, evi arayan askerleri izlemekteydi
27- Aramayı yapan askerlerin suratında ise aynı ifade yoktu; daha çok yaptıklarından utanıyor gibiydiler; aileden kimsenin yüzüne bakmıyorlardı
28- Çocukların defterlerine kadar arama yaptırmasına rağmen hiç bir şey bulamamıştı, koşarcasına yürümesine askerler zorlukla ayak uyduruyorlardı.
29- Ayşegül’ün annesi, bir yandan döküleni saçılanı topluyor, bir yandan da sesizce ağlıyordu
30- Abileri ve babası tamamen içlerine kapanmıştı; ağızlarını bıçak açmıyordu; yenilmiş, yıkılmıştılar
31- Niyetlerini anlayan Ziya kararını  vermişti; İzmir’e göçeceklerdi
32- Kafasında bir soru vardı, Ayşegül’ün.
33- Acaba insanlar, büyük zaferlerin peşinde koşacaklarına, Ayşegül gibi küçük insancıkların duygularıyla ilgilenseler, daha iyi olmaz mıydı?
34- Daha fazla kızdırmamak için, koşa koşa gittim.(Burada virgül şart mı?)
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2012, 04:19:34 ÖS »

Demokrat Patililer derken çokluk ekini ayrı yazmanıza gerek yoktur.
" " Tırnak içlerinin bitiminde ( . ) nokta koyunuz, sonra ise özel isimler hariç büyük harflerle başlamanıza gerek yoktur.
8. Kısımda virgülü "Ben"den sonra koyunuz, tırnaktan sonra değil.
Virgül o kadar önemli değil, bağlar araları hariç, fiilimsilerden sonra koysanız koymasanız fark etmez, anlamı etkileyecek, anlatım bozukluğuna sebep olacak, ikicil - dualist - bir durum ortaya çıkacak durumlarda etkili olabilir, yazdığınız cümlelerde gördüğüm kadaryıla böyle bir durum söz konusu değil.
( ! ) Ünlem işareti ise, bir kelimeyi vurgulamak için de kullanabilirsiniz, acı,telaş,sevinç gibi duygu durumlarında da, bir bozukluk ortaya çıkmaz sonuç olarak ...

Uzun ve şapkalı ünlü meselesine gelince, eğer kullanıyorsanız hepsinde kullanın, lâkapta kullanıp da Ziya'da kullanmamak olmaz, anlam kargaşası oluşturmadığı için kullanmanıza gerek yok ..

Başarılar hikayelerinizde, bu arada Ümraniye Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu hikaye yarışması var, konu serbest, kendinize ve hikayelerinize güveniyorsanız deneyebilirsiniz .. Son katılım sanıyorum 20 Ocak 2012 idi. Belediyenin sitesinden katılabilirsiniz ...

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
glsh142
VIP Üye

giden gitmiştir ağlamak boşa...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2012, 05:04:26 ÖS »

Her “ama”  kelimesinden sonra noktalı virgül konulmalı mı?

Bildiğime göre konulmamalı.Çünkü genelleme ile söylersek noktalı virgül iki cümlede  dengeyi sağlamak,ayırmak için kullanılır.Noktalama işareti kullanmamanız daha doğru zannediyorum.

Bir Fransızca öğretmeni derken F harfi büyük yazılmalı mı?

Evet büyük harf kullanılır.Türkçe'yi nasıl ki küçük harfle yazmıyorsak o da dil adı olduğundan büyük harfle başlar.

Yakalamaç Oyunu derken Y ve O nun büyük yazılması normal mi?
eğer oyunun adı içinde "Oyun" kelimesi geçiyorsa büyük harfle yazılır.Yoksa küçük harfle yazılır. Mesela Yakalamaç Oyunu oyununu çok severim gibi.Ama vurguyu Yakalamç'a yapacaksanız oyun şeklinde yazılır.

Bunlar benim hatırladıklarım.imla kuralları değişmekte.Umarım doğrudur ve yardımcı olabilmişimdir.

Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne.
"O olmazsa yaşayamam." demeyeceksin.
Demeyeceksin işte.
Yaşarsın çünkü.

ilgi çekici
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2012, 07:05:46 ÖS »

Çok sağolun arkadaşlar.
Sizler olmasanız ne halt ederdim bilemiyorum. Kimse yardımcı olmayınca telaşlanıp ortalığı birbirine katmış 5 kişiye özel mesaj atmış olabilirim, kusura bakmayın bu noktalama işinden hiç anlamıyorum. Sevgili korkmaz erbile ve glash140bilmem kaça mahsus selamlar ve teşekkürler ederim. Kalan cümleleri artık verdiğiniz tiyoların ışığında değerlendireceğim.
Yanlız şu 12 ile 31 hazır eliniz değmişken demişken bir de 18i söyleyiverseydiniz güzel olurdu ama onları da kendim uydurmaya çalışayım ne yapalım  Gülümseme
Yarışma katılım tarihi hatırladığım şubat başı ama gene bir bakayım.
Sizlerde bir konuda yardım isterseniz ben de sizlere yardım etmek isterim. Gülümseme
glsh142
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2012, 08:06:29 ÖS »

12.cümlede ikinci virgül yerine zannediyorum noktalı virgül gelecek.31. cümle için sanki o noktalı virgül olmamış.Virgül koysan daha iyi olur. 18.cümlede de yine nokta koyunuz.Bununla ilgili aklınıza takılanlara TDK'nın imla klavuzundan bakabilirsiniz.
yardımcı olabildiysek ne mutlu.Allah emeklerini boşa çıkarmasın.Yolun açık olsun. Gülümseme

Demeyeceksin işte.
Yaşarsın çünkü.

Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 17, 2012, 10:05:29 ÖS »

Çok sağolun arkadaşlar.
Sizler olmasanız ne halt ederdim bilemiyorum. Kimse yardımcı olmayınca telaşlanıp ortalığı birbirine katmış 5 kişiye özel mesaj atmış olabilirim, kusura bakmayın bu noktalama işinden hiç anlamıyorum. Sevgili korkmaz erbile ve glash140bilmem kaça mahsus selamlar ve teşekkürler ederim. Kalan cümleleri artık verdiğiniz tiyoların ışığında değerlendireceğim.
Yanlız şu 12 ile 31 hazır eliniz değmişken demişken bir de 18i söyleyiverseydiniz güzel olurdu ama onları da kendim uydurmaya çalışayım ne yapalım  Gülümseme
Yarışma katılım tarihi hatırladığım şubat başı ama gene bir bakayım.
Sizlerde bir konuda yardım isterseniz ben de sizlere yardım etmek isterim. Gülümseme

Doğru 3 Şubat, benim aklımda naat yarışmasının tarihi kalmış, tekrar başarılar, bu kadar özen gösterdiğinize göre iyi yazıyor olmalısınız, görmek isteriz numune ..

Cemil Meriç

Mithat Cemal Kuntay
ilgi çekici
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2012, 05:05:45 ÖS »

12.cümlede ikinci virgül yerine zannediyorum noktalı virgül gelecek.31. cümle için sanki o noktalı virgül olmamış.Virgül koysan daha iyi olur. 18.cümlede de yine nokta koyunuz.Bununla ilgili aklınıza takılanlara TDK'nın imla klavuzundan bakabilirsiniz.
yardımcı olabildiysek ne mutlu.Allah emeklerini boşa çıkarmasın.Yolun açık olsun. Gülümseme
Allah razı olsun! İnşallah evinizin bulunduğu semte tayin olursunuz. İnşallah bol bol özel ders öğrencisi nasip olur   Gülümseme
ilgi çekici
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2012, 05:09:51 ÖS »

Doğru 3 Şubat, benim aklımda naat yarışmasının tarihi kalmış, tekrar başarılar, bu kadar özen gösterdiğinize göre iyi yazıyor olmalısınız, görmek isteriz numune ..
Muhakkak, zaten dereceye girersem bu siteden, paylaşmayı düşünüyorum...
İnşallah siz de sayısalda bütün numaraları bilirsiniz amin   Gülümseme)
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 19, 2012, 07:57:38 ÖS »

Ben de Fürüzanlı hikayeyi merak ediyorum. Başarılar kardeşim.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2012, 08:07:57 ÖS »

Bende Füruzan tarzı mı onu merak ediyorum .. ? Ne anlattığından çok nasıl anlattığını merak ediyorum, estetik yani ..
Mustafa Kutlu da basit olayları anlatır ama mükemmel anlatır, üstkurmacanın, metinlerarasının ve dahi post-modernizmin kralıdır.. Sizin hakkınızda da böyle güzel cümleler kurarız inşallah bir 10 yıl sonra ...

Cemil Meriç

Mithat Cemal Kuntay
glsh142
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 23, 2012, 12:08:24 ÖÖ »

Allah razı olsun! İnşallah evinizin bulunduğu semte tayin olursunuz. İnşallah bol bol özel ders öğrencisi nasip olur   Gülümseme
Çok teşekkürler iyi dilekleriniz için. Gülümseme Allah sizi yolunuzda muvaffak etsin inşallah,başarılar diliyorum.Başarılarınızı paylaşmayı unutmayınız. Gülümseme

Demeyeceksin işte.
Yaşarsın çünkü.

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM