EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:11:30 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: mektup  (Okunma Sayısı 874 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
minerva_dada
VIP Üye

sevgisiz asla.

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 27, 2008, 10:52:21 ÖS »

1.tüzel kişilik sözünü ben lise öğrencisiyim gibi açıklayabilir,örnekler verebilir misiniz?
2.dil anlatım (11.sınıf) 26.sayfadaki iş mektubu olmasının sebebi nedir?sipariş olması mı?
iş mektupları ile resmi mektupları nasıl ayırt edeceğim?
3.eşit makamlar arasında ise...........................................şeklinde sona erer.30.sayfa   dil anlatım (11.sınıf)

meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 31, 2008, 05:01:31 ÖS »

1-
Tüzel kişi:Hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan varlık.

Tüzel Kişilik:
Tüzel kişi olma durumu, hükmi şahsiyet

Dernek, vakıf, sendika gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.

gerçek kişi,sen ben,o olarak geçer...
tüzel kişi ise, senin , benim, onun birleşmesiyle oluşan birliğin genel adıdır...
Gerçek kişi normal insandır.
Tüzel kişi kişileşmiş kurumdur kısa deyimiyle. Bir sorun oldu mu kanun önünde şirket hesap verir.
Mesela sony gibi..
Veya belediye bir tüzel kişiliktir.

2-Senin anladığın gibi sipariş olması iş mektubu olması ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Ben resmi mektuplarda mektuba sayı verilmesini ve gerektiğinde de ilgi tutulmasını ayırt edici özellik olarak görüyorum. Bunun dışında benzerlik gösteriyorlar. Bir de tüzel kişilik taşıyan kurumların yazdıkları resmi mektup oluyor.

3-Eşit makamlar arasında rica ederim şekinde sona erer.

Cevap Fuzuliye'den istenmişti belki acildir diye yardımcı olmaya çalıştım.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 31, 2008, 05:52:07 ÖS »

R esmî kurumların ve tüzel kişilik taşıyan kuruluşların birbirlerine yazdıkları resmî yazılara ve vatandaşların dilekçeyle bildirdikleri isteklerine verilen yazılı cevaplara resmî mektup denir. (Aşağıda, üzerinde durduğumuz dilekçeler de resmî mektup sayılabilir.)

Resmî mektuplar, biçim yönüyle iş mektuplarına benzerler. Resmî mektuplar; başlık, metin ve son kısım diye üç bölüme ayrılır.
Başlıkta gönderen makam, dosya numarası, tarih, konu, adres ve ilgiler bulunur. Bütün resmî yazıların metin kısmına, doğrudan doğruya işten söz edilmek suretiyle adres veya ilgi satırının iki aralık altından başlanır. Hiçbir saygı kelimesi kullanılmaz. Yazıların sonunda; ast kademelere yazılanlar için rica ederim; üst kademelere yazılanlar için arz ederim; aynı seviyedeki makamlara yazılanlar için arz ederim kelimeleri kullanılır. Aynı yazının ast ve üst makamlara yazılması durumunda arz ve rica ederim ifadesi kullanılır. Altı satır aralık bırakıldıktan sonra sağ tarafa imza atılır. İmzanın altına yazıyı imzalayanın adı ve soyadı yazılır. (soyadı büyük harflerle) Bunun altına makam adı, küçük harflerle yazılır, gerekirse kısaltma kullanılabilir.

3-Resmi Mektuplar, İş Mektupları

Bir talebi ya da siparişi bildirmek, bir soruna açıklık getirmek, iş başvurusunda bulunmak, bir üst makama belirli bir durumla ilgili bilgi iletmek vb. amaçlarla kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar ya da kurumlar ile kurumlar arasında yapılan yazışmalardır.

Özellikleri:

-Kuruma ya da kişiye yönelik hitapla başlanmalıdır.

-Ad, adres, tarih belirtilmelidir.

-Açık, temiz, düzgün bir Türkçeyle kaleme alınmalıdır.

-Amaç açıkça belirlenmelidir.

-Birden fazla sorun söz konusuysa maddeler ya da paragraflar halinde belirtilmelidir.

-Saygılı, ciddi bir dil ve üslup kullanılmalıdır.

-Mektup bir kurum tarafından yazılıyorsa, kurumun antetli kâğıdı ve zarfı kullanılmalıdır.

-Daha önce yazılmış bir mektuba karşılık olarak yazılıyorsa, “ilgi” başlığı altında hangi tarih ve hangi sayılı, hangi konuyla ilgili yazıya karşılık olduğu belirtilmelidir.

-Sorun, durum ya da dilek açıkça ve kısa cümlelerle belirtilmelidir.

-Sonuç cümlesinde makamlar arasındaki hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir. Üst makam alt makama yazıyorsa ya da makamlar arasında denklik varsa “rica ederim”, alt makam üst makama yazıyorsa “saygılarımla arz ederim” ifadesiyle cümle tamamlanmalıdır(“...durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim”, “... gereğini saygılarımla arz ederim” gibi).

-Kurumdan kişiye ya da kuruma yazılıyorsa kurumun en üst makamı tarafından, kişiden kişiye yazılıyorsa yazan tarafından imzalanmalıdır.

-Ek belgeler mektubun sonunda “Ekler” başlığı altında ve maddeler halinde belirtilmelidir.

-Bilgisayarla ya da daktiloyla yazılmalıdır.

-Çizgisiz beyaz kâğıt kullanılmalıdır.

-Yazım ve noktalama kurallarına uyulmalıdır.

İki farklı ifade var aynı şey için en doğrusu ne şimdi......
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2008, 05:55:11 ÖS Gönderen: meryozcan » Logged

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
siyahsemazen
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ekim 31, 2008, 05:55:06 ÖS »

kişilerin kurum-kuruluşlara(devlet daireleri), kurum-kuruluşların da kişilere ya da kendi içlerindeki arz ve taleplerini bildirdikleri mektuplar resmi mektuptur.
diğer bir deyişle resmi mektup: dilekçe
iş mektupları ise ticari ilişkilerde kullanılan mektuplardır. mesela: bir ihale ilgili olarak gerekli malların fiyat listesini faturasını irasliyesini vb. unsurlarını içeren yazışmalardır.
minerva_dada
VIP Üye

sevgisiz asla.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 01, 2008, 12:34:57 ÖÖ »

teşekkür ederim.
çok güzel cevaplar verdiniz sorularıma....
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM