EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:03:29 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: hangi yardımcı kitap?  (Okunma Sayısı 2713 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nihal_tde
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 14, 2011, 09:03:16 ÖS »

merhaba arkadaşlar,
ben henüz atanmış bir edebiyat öğretmeniyim. daha önce de staj haricinde tecrübem olmadı. bu yüzden arkadaşlardan tavsiyeler alabilirim. yardımcı kitap olarak hangi yayını ve yazarı faydalı görüyorsunuz. önerdiğiniz başucu kitaplar var mı? teşekkür ederim şimdiden...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 14, 2011, 09:31:12 ÖS »

Tayininiz hayırlı olsun hocam. Eski basım kitapların hepsinin yardımcı kitabı vardı ancak şimdikilerin pek çoğunun yardımcı kitabı yok. Bizim okula sadece 12 Türk Edebiyatı dersi aynı olan kitaplar gelmiş. O kitap için de Bilgiyolu Yayınları'nı önerebilirim.
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 14, 2011, 10:08:36 ÖS »

Yardımcı kitap mı arıyorsunuz yoksa ders kitaplarının cevaplarının olduğu kitaplardan mı arıyorsunuz ?

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 15, 2011, 01:47:05 ÖS »

Yardımcı kitap mı arıyorsunuz yoksa ders kitaplarının cevaplarının olduğu kitaplardan mı arıyorsunuz ?
Ben direk cevaplarıınn olduğunu verdim. Sırıtan
Sevgili Erbil ben bunu kesinlikle yadırgamıyorum. Çünkü gelen kitapalrdaki sorular ve okuma parçaları insasnı bu yöne itiyor. Soruların cevaplarını öğretmenler odasında tartıştığınızda herkesin farklı düşündüğünü görüyorsunuz. Nitelikli sorular olsaydı kimse bu yola başvurmazdı. Üzgün
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2011, 01:49:36 ÖS Gönderen: Edebiyat Öğretmeni » Logged
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 15, 2011, 02:29:05 ÖS »

Ben direk cevaplarıınn olduğunu verdim. Sırıtan
Sevgili Erbil ben bunu kesinlikle yadırgamıyorum. Çünkü gelen kitapalrdaki sorular ve okuma parçaları insasnı bu yöne itiyor. Soruların cevaplarını öğretmenler odasında tartıştığınızda herkesin farklı düşündüğünü görüyorsunuz. Nitelikli sorular olsaydı kimse bu yola başvurmazdı. Üzgün

Ben birazcık yadırgıyorum diyelim, ama şu da bir gerçek öğrencilerde alıyor bu kitaplardan, o zaman hiçbir anlamı olmuyor, bizim hocalar ellerinde o kitaplarla derse geldiklerinde, öğrenci arkadaşlarım " Kendi de bilmiyo elindeki kitaptan okuyo, bizi de boşuna uğraştırıyo " derlerdi... Bence de haklısınız, kitapların içeriği de bu yöne itiyor insanları ... Bende almıştım o bahsettiğiniz yayınevinin kitabından ve Klavuz yayınlarından olanı hepsini aldım, sırf bakacağım içindeki bilgilere diye, baktım ve gördüm ki, soruların cevaplarından hariç onlarca "vikipedia" gibi birçok internet sitelerinden alınmış uzun uzadıya, hiç emek harcanmamış, doğrudan kazanç amaçlı kitaplar, doğruluğu sabit olmayan bilgiler ..

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 15, 2011, 07:27:12 ÖS »

Kitaplar kötü, yardımcı kitaplar daha da kötü. İlk yıl almıştım, birkaç defa inceledim ama şimdi hiçbirinin yüzüne bakmıyorum.

Kitaptaki her etkinliği yapmak veya her soruya cevap vermek zorunda değiliz. Ben soruları öğrencilerin anlayacağı şekilde değiştiriyorum. Öğrencilerim bana güveniyor, önemli olan müfredattaki kazanıma ulaşmaktır.

Eğer bir öğretmen ders kitabını kutsal kabul edip bu kitaptaki bütün sorulara değişmez cevaplar ararsa, bu soruları ödev olarak verip ödev yapmayanlara eksi verirse öğrenci de çözümü yardımcı kitapta bulur, oradan defterine geçirir.

Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug
Yirinçe tüşürse bedütür kulug
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 15, 2011, 09:14:20 ÖS »

Ben de müfredatın değiştiği ilk sene aldım. Derse hatta okula hiç götürmedim. Okulda benden başka bir edebiyat öğretmeni daha vardı ama bu konuda pek paylaşımımız olmadı. Bazen kendisine sordum, çok da tatmin edici cevaplar alamayınca fark görüşlere ihtiyacım oldu. o zaman açıkçası bu kitaplar benim için faydalı oldu. Bilgi içeren şeyleri zaten biliyorsunuz ama bazen bilgiyi içeren ama tarzı çok farklı olan sorular vardı. Hatta bazı yorum sorular yorumlanmamak için konmuş diyebilirim.
nihal_tde
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 15, 2011, 10:22:33 ÖS »

ben kitapların bir kısmına göz aymıştım. Öğrencilerin genel seviyelerini düşündüğümüzde sorular gerçekten üst düzeyde. bu yüzden ne yapacağımı bilemedim. Konular kolay zaten eğitimini aldığımız şayler ama sorular çok değişik. Çok uçuk geldi bana öğrencilerin yapabileceğini düşünmüyorum. dediğiniz gibi soruları öğrencilere öncelikle bir tercüme etmek lazım. bunu yaparken de yardımcı kitaptan en başta yararlanabilirim. soruların cevaplarının olduğu başka hangi yayınları önerirsiniz?
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 15, 2011, 11:16:04 ÖS »

ben kitapların bir kısmına göz aymıştım. Öğrencilerin genel seviyelerini düşündüğümüzde sorular gerçekten üst düzeyde. bu yüzden ne yapacağımı bilemedim. Konular kolay zaten eğitimini aldığımız şayler ama sorular çok değişik. Çok uçuk geldi bana öğrencilerin yapabileceğini düşünmüyorum. dediğiniz gibi soruları öğrencilere öncelikle bir tercüme etmek lazım. bunu yaparken de yardımcı kitaptan en başta yararlanabilirim. soruların cevaplarının olduğu başka hangi yayınları önerirsiniz?

http://ttkb.meb.gov.tr/duyuruayrinti.aspx?sayfa=2&dno=117
Müfredatı okumanızı öneririm, kitap yazarlarının neyi niçin sormaya çalıştığını anlamızı sağlıyor. Kitaptaki bir ünitenin soruları ile ilgili ünitenin müfredattaki kazanımlarını karşılaştırdığınızda birçok şey kolaylaşacaktır.

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 16, 2011, 09:13:45 ÖÖ »

Aytoldı Hocam doğru yazmış. Müfredattı okursanız işiniz çok daha kolay olur. Müfredattaki kazanımlar önemli olan. Gelen kitaplarda bazı kaznımlar tek bir sorulayla veya etkinlikle elde edilebilirken bazıları birdan fazla soruyla öğrenciye verilmek istenmiş. Böyle bir durumda bir etkinlikle veya soruyla kazanımı öğrenciye verebilirsiniz. O zaman da o kitaplara gerek kalmaz. Sadece müfredat size yeter.
duman07
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 17, 2011, 10:47:05 ÖÖ »

ben de yeni atanan bir edebiyat öğretmeniyim arkadaşlar yeni atanan herkese hayırlı uğurlu olsun dileklerimle ve yeni eğitim öğretim yılı herkese mutluluk ve başarı getirir.dileğim inşaalah..ancak bir önerim var branştaşlarıma bazı sorunlara el birliğiyle çözüm üretebilriz mesela ben geçen yıl anadolu lisesinde  derslere girdim ve orda mebin kaynakları vardı ancak şu an baştan sona değişti elinde mebin kaynakları olan varsa kılavuz kitap konunsda yardımcı olabilirm ancak benm elimde şuan koza biryay fırat gibi yayınlar var bu kitaplardan sadece kozanının kılavuzuna ulaştım bu seneki 9 dil karizma yayınları mesela elinize geçerse bir şeklde paylaşalım sonuçta derslerimize hazrlıklı gidecğiz ancak bir gerçek var ki üni.tede verilen eğitimle vermemiz gereken eğitm arasında bazı uçrumlar var bunu kapatabilmek adına deneymli hocalarımzdan yardım alabilriz..veya aramızda oluşturacağımız küçk bir grupla görev dağılımı yapalım artık bu bizmi işimiz..bazen sanaldaki dostluklar çok daha sağlam ve sıcak oalbiliyor..sonuçta branştaşız da:))
asledbyt
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 17, 2011, 01:51:39 ÖS »

ben de yeni atandım insan deneyimsiz olunca haliyle çok tedirgin oluyor klavuz kitapları hiç değilse insanın içini rahatlatıyordu.yine birebir kitaba bağlı kalmıcaz belki ama cevaplarıda olsa çok iyi olacak .özellikle dediğiniz gibi duman hocam 9.sınıf dil anlatım karizma yayıncılığın kitabıyla ilgili hiç bir şey yok nette.bir şeyler yapsak iyi olur gerçekten:)
nihal_tde
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 17, 2011, 01:55:01 ÖS »

hayırlı olsun hocam, şimdilik meb in kitaplarını da görmedim. ilerleyen günlerde paylaşımlarımız olur sanırım.
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 17, 2011, 02:13:10 ÖS »

ben de yeni atandım insan deneyimsiz olunca haliyle çok tedirgin oluyor klavuz kitapları hiç değilse insanın içini rahatlatıyordu.yine birebir kitaba bağlı kalmıcaz belki ama cevaplarıda olsa çok iyi olacak .özellikle dediğiniz gibi duman hocam 9.sınıf dil anlatım karizma yayıncılığın kitabıyla ilgili hiç bir şey yok nette.bir şeyler yapsak iyi olur gerçekten:)

9. sınıf dil ve anlatımda sıkıntı çekeceğiniz tek konu "iletişim ve dil" ünitesidir. Artık birçok üniversitede "dil bilim" dersi var, bu ünitedeki konular işleniyor o derste. Eğer üniversitede aldıysanız Doğan Aksan'ın "Ana Hatlarıyla Dil", Ayşe Eziler Kıran'ın "Dilbilime Giriş" kitapları işinizi görür. Kelimede anlam ile ilgili ünite için de Doğan Aksan'ın kitabını kullanabilirsiniz. Bu kitaplar sizde yoksa Esen Yayınları'nın konu anlatım kitaplarını alınız. Hatta yayıneviyle görüşün, ücretsiz gönderirler size.

Türk Yazı Dilinin Tarihi Gelişimi konusunda Muharrem Ergin'in kitabının ilk bölümlerine bakabilirsiniz.

Geri Kalan konularda "yazım ve noktalama" konusu çok basit(!) ve sade(!) olduğu için ne üniversitedeki zamanı kıymetli akademisyenlerimiz bu konuyu anlatır ne de "artık bu konuları aşmış olan" öğretmen adayları olarak bizler dinleriz. Yine de bu konuda bakacağınız tek yer TDK Yazım Kılavuzu'dur.

9. sınıf dil ve anlatımda fazla zorlanmazsınız. Ama 9. sınıf edebiyatın "Güzel Sanatlar ve Edebiyat" adlı ünitesinde dikkat edin, bu ünite içinde kaybolup gitme riski var. Müfredattan bu ünitenin kazanımlarını çok iyi öğrenip ders kitabındaki sorulardan seçme yaparsanız işniz kolaylaşır bence. Ders kitapları, müfredatın önüne geçerse zorlanırsınız. Müfredatı çok iyi okuyunuz.

asledbyt
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 17, 2011, 02:30:51 ÖS »

önerileriniz için çok teşekkürler hocam..
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM