EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 06:49:50 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Deneme,Fıkra,Makale,Sohbet Hakkında Acil Yardım  (Okunma Sayısı 1753 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sohbetmakale
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Mart 26, 2011, 07:17:26 ÖS »

Lise 3 öğrencisiyim.Hocamız 2 gün sonra 100 puan üzerinden sadece kompozisyondan sınav yapacak.

Önce kompozisyon deyip daha sonra sohbet sorarım makale sorarım deneme sorarım fıkra sorarım orasını kağıtta görürsünüz dedi.

Yani anlayacağınız bi konu vercek ve üzerinden bunlardan biriyle yazmamızı istiycek.

Not değerlendirmesinde en önemli 2 hususlar heralde imla kuralları , noktalama işaretleri ve giriş-gelişme-sonuç olacak.

Asıl sorun şu ki giriş-gelişme-sonuç sadece kompozisyonlarda mı olur yoksa hepsinde mi mevcut yukarda saydıklarımın ?

Mesela bir atasözü verip makale yazın derse giriş-gelişme-sonuç yapacak mıyım ?

Mesela bir atasözü verip deneme yazın derse giriş-gelişme-sonuç yapacak mıyım ?

Mesela bir atasözü verip fıkra yazın derse giriş-gelişme-sonuç yapacak mıyım ?

Mesela bir atasözü verip sohbet yazın derse giriş-gelişme-sonuç yapacak mıyım ?
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 26, 2011, 10:08:47 ÖS »

Öncelikle öğretmeniniz size bir konu veripte bununla ilgili bir makale yazın derse hata eder. Çünkü makale düşüncelerini kanıtlamak için  öncelikli bir araştırmayı ve bilgi birikimini gerektirir ki; bunu da siz sınav anında yapamayağınıza göre böyle bir soru ile size ne kadar iyi bir sınav yapabilir ?
  Bu ismini zikrettiğiniz metinlerin hepsi giriş,gelişme ve sonuç yönünden bir bütünlük arz eder ki öğretici metinlerin hepsi böyledir. Siz bir metine giriş yapmadan nasıl geliştirebilir ve bir sonuca vardırabilirsiniz. Bu konuşurken dahi geçerlidir siz birisine bir olayı anlatırken bir sondan bir baştan bir ortadan anlatırsanız kimse bir şey anlamaz.
  Bu metinlerde amaç bir kanıyı savunmak, bir düşünceyi değiştirmek, bir konuda bilgi vermektir. Bunların da bir düzen ve bir bütünlük içinde olması gerekir. Yoksa yukarda söylediğim gibi bir anlam ifade etmez ve anlaşılamaz ...

Seyit Kemal Karaalioğlu :
"Sanat eserlerinde, kompozisyonlarda, insanın düşünüşlerine, duygularına, hayâllerine, heyecanlarına verdiği biçim üslûp'tur. Güzel yazı yazmanın en önemli niteliği üslûpta kendini gösterir, yazı yazmak sanatı; kusursuz yazmak hüneri, istenilen üslûp, eksersizle elde edilebilir. Tıpkı yüzmenin yüzerek öğrenildiği gibi."

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
sohbetmakale
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2011, 06:42:15 ÖS »

Çok teşekkür ederim
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2011, 09:17:52 ÖS »

Çok teşekkür ederim
Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize  ...
« Son Düzenleme: Mart 27, 2011, 09:19:48 ÖS Gönderen: korkmazerbil » Logged

Cemil Meriç

Mithat Cemal Kuntay
sohbetmakale
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 28, 2011, 07:47:04 ÖS »

Ne makale ne deneme ne sohbet ''Az bildiğimiz bir şeyden kuşkulanmayız. Ama bilgiyle birlikte kuşku da artar.'' sözüyle ilgili kompozisyon yazdırdı umarım doğru yerden ele almışımdır.4 parafraf yaptım 1 giriş 2 örnekle toplam 2 paragraflık gelişme ve 1 sonuç bölümü.Örnek olarak mesela futbol maçını izleyen 2 kişiyi ele aldım birisinin futbol bilgisi fazlaysa maçı izlerken daha derin düşüncelere hakim olur daha fazla kafa yorar gibilerinden bi şeyler yazdım.Fazla bilgisi olmayan birinin ise zaten umursamayacağını sadece dışardan öylesine izlediği gibilerdenm bi şeyler yazdım.Diğer örneği yazamıyorum baya uzun çünkü değerlendirmenizi bekliyorum
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 29, 2011, 01:00:40 ÖÖ »

Ne makale ne deneme ne sohbet ''Az bildiğimiz bir şeyden kuşkulanmayız. Ama bilgiyle birlikte kuşku da artar.'' sözüyle ilgili kompozisyon yazdırdı umarım doğru yerden ele almışımdır.4 parafraf yaptım 1 giriş 2 örnekle toplam 2 paragraflık gelişme ve 1 sonuç bölümü.Örnek olarak mesela futbol maçını izleyen 2 kişiyi ele aldım birisinin futbol bilgisi fazlaysa maçı izlerken daha derin düşüncelere hakim olur daha fazla kafa yorar gibilerinden bi şeyler yazdım.Fazla bilgisi olmayan birinin ise zaten umursamayacağını sadece dışardan öylesine izlediği gibilerdenm bi şeyler yazdım.Diğer örneği yazamıyorum baya uzun çünkü değerlendirmenizi bekliyorum

Yazdığınız metni tam olarak bilememekle beraber öğretmeniniz daha doğru değerlendirmeyi yapacaktır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde bir paragraf sınırlaması yoktur. Ancak konuyu giriş, gelişme ve sonuç olarak iyi nitelendirmeniz önemlidir.Yani girişten gelişmeye geçtiğinizde konunuzun içeriğinin gelişmeye uyup uymadığı veya sonuç bölümünde bir sonuca,bitirişe varıp varmadığınız önemlidir. Öğretmeninizin vermiş olduğu sözde ise "kuşku" kelimesi daha ön planda siz kompozisyonunuzu oluştururken bilgi-kuşku ilişkisi üzerinde durmanız gerekmektedir. Söz de biraz felsefi olduğu için anlama ve yorumlama bakımından gayet geniştir. Tabii şunu da unutmamak gerek, öğretmeniniz size yalnız yazdıklarınızdan puan vermeyecektir, yazım kuralları, imla vs. de bu değerlendirmede önemli rol oynayacaktır. İyi bir not almanız ve her zaman bir öncekinden daha iyi başarılara ulaşmanız dileklerimle, başarılar ...

Cemil Meriç

Mithat Cemal Kuntay
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM