uzunyaylali
Yeni Üye
GELDİLER, ACI ÇEKTİLER VE GİTTİLER...
|
 |
« : Ekim 18, 2007, 05:53:59 ÖS » |
|
Fransa'da olduğu gibi dilimiz için de bir koruma kanunu çıkarılmalı mı ? Bu kanunla Türkiye'de üretilen mamüllere Türkçe ad verme zorunluluğu getirilebilir mi ? İllerde iş yerleri , cadde ve sokak isimleri belli kriterlere bağlanabilir mi ? Yanlış yazılan isimler nasıl düzeltilebilir ? Arkadaşlarımızın görüşlerini bekliyoruz.
|
|
|
|
|
|
Dünyaya fazla bağlanma ki ayrılırken çok acı çekmeyesin...
|
|
|
|
ahmer
|
 |
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2007, 08:04:41 ÖS » |
|
Bu kanun için çok geç bile kalındı öğretmenim. Mutlaka ama mutlaka daha geç kalınmadan bu kanun çıkarılmak zorunda.
|
|
|
|
|
|
bazı şeyler için iyi olmak yetmiyor
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #2 : Ekim 20, 2007, 12:23:26 ÖÖ » |
|
fransa' daki gibi hapis cezası uygulanarak, bu iş ciddiye alınarak düzeltilebilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gül_12
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #3 : Ekim 22, 2007, 05:57:00 ÖS » |
|
merhaba ben yeni üyeyim keşke korunma gibi bi durum söz konusu olmasa ama pek sahip çıkan bir millet degiliz. koruma kanunu çıkarılmalı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomurcuk
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #4 : Ekim 23, 2007, 11:01:30 ÖS » |
|
Merhaba ben siteye yeni üye oldum.Koruma kanunu çıkarılması önerinizi şiddetle destekliyorum. Eğer boyle bi kanun çıkmaz ve insanlara yaptırımlar uygulanmazsa bu konuda kimsenin bilinçlenebileceğini sanmıyorum. Üniversitedeyken şehirdeki yabancı isimli işletmeleri tek tek dolaşarak bu konuda duyarlı olmalarını istedik.Ama kimseyi ikna edemedik. Böyle bir kanun çıkarabilirsek belki ikna olan birileri çıkabilir de biz de daha az İngilizce tabela görürüz ülkemizde.
|
|
|
|
|
|
ağlamak, uğradığımız felaketlere karşı vücudumuzda kalan son gücün çığlığıdır. ağlayamadığımız zamanlar, bizde o gücün de yok olduğu zamanlardır ki,onun yerine geçen sessizlik,en şiddetli acının yarattığı gözyaşından daha yakıcıdır!
|
|
|
uzakÅŸehir
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #5 : Ekim 28, 2007, 03:12:59 ÖÖ » |
|
Yasak istek artırır hocam!Aman gözünüzü seveyim, Bu Ülke'de ne koruma altına alınırsa küfür saldırısına ve 'dejenerasyona' en çok o maruz kalıyor. Misal;Atatürk'ü Koruma Kanunu. Misal:301.Madde, Türklüğe hakaret... Yani ki gizli gizli toplaşıp Türk Dili'ni neresinden bozabiliriz diye fısıldaşanlar çıkabilir. -TDK adlı kurumumuz hakkında tavsiye ya da görüş istense daha işlevli olur kanaatindeyim.Zira Orta Anadolu yörükleri ve Avşar'lar şifahi olarak Türkçe'nin korumasını yüzyıllardır zaten yapıyorlar. Misal:O.Fikri Sertkaya ve Borotav dahi kaynak olarak o aşiretlere başvurmuşlardır. Sokak için, tabela için uğraşmak lazım mı? Valla tabelaları taşlayabiliriz karar çıkarsa.
|
|
|
|
|
|
Bir ara imzalarım; siz bırakın evrakları:)
|
|
|
alpsermet
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #6 : Kasım 03, 2007, 06:59:09 ÖS » |
|
Kesinlikle çıkarılmalı ve Türkçe ile ilgili yazılı/görsel basında daha fazla program gösterilmeli.
OHA FALAN OLDUM DİYEN BİR TOPLUM İSTEMİYORUM!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rzgrbz
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #7 : Kasım 04, 2007, 12:32:28 ÖÖ » |
|
NE KADAR KORUNABİLİR BİLMİYORUM AMA BÖYLE BİR KANUNA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR. BAŞTA AİLELER OLMAK ÜZERE SINIF ÖĞRETMENLERİNE, TÜRKÇE VE TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİNE BÜYÜK YÜK DÜŞÜYOR BU KONUDA. KEŞKE KAFALARI DEĞİŞTİREBİLSEK. AMA YAKLAŞIK 150 YILDIR BİZDE BİR BATI HAYRANILI VAR. BİR KANUNLA BUNUN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR BELKİ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vatikannüshası
|
 |
« Yanıtla #8 : Kasım 04, 2007, 12:47:59 ÖÖ » |
|
Fransa'da olduğu gibi dilimiz için de bir koruma kanunu çıkarılmalı mı ? Bu kanunla Türkiye'de üretilen mamüllere Türkçe ad verme zorunluluğu getirilebilir mi ? İllerde iş yerleri , cadde ve sokak isimleri belli kriterlere bağlanabilir mi ? Yanlış yazılan isimler nasıl düzeltilebilir ? Arkadaşlarımızın görüşlerini bekliyoruz.
elbette yapılabilir. hatta.. sallandıracan 3 tanesini boğaz köprüsünde bak bi daha yazıyo_lar mı?
|
|
|
|
|
|
Bir uçurumun içine baktığınızda uçurum da sizin içinize bakar.
|
|
|
|
ahmer
|
 |
« Yanıtla #9 : Kasım 04, 2007, 01:15:04 ÖÖ » |
|
elbette yapılabilir. hatta.. sallandıracan 3 tanesini boğaz köprüsünde bak bi daha yazıyo_lar mı?
Vallahi en güzeli bu olur, katılıyorum
|
|
|
|
|
|
bazı şeyler için iyi olmak yetmiyor
|
|
|
aruz
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #10 : Kasım 22, 2007, 08:46:15 ÖÖ » |
|
değerlerin korunması için ille de kanun mu çıkarılmalı
|
|
|
|
|
|
Bahçemin perişanlığı baharımdandır
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #11 : Kasım 23, 2007, 10:47:53 ÖS » |
|
değerlerin korunması için ille de kanun mu çıkarılmalı
keşke kanun çıkarmadan yolunda gidebilse her şey. ama bu mümkün değil hiç bir zaman.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LiLyum
|
 |
« Yanıtla #12 : Kasım 24, 2007, 05:50:35 ÖS » |
|
milli benliğimizi yitirmezsek sorun çözülür.kanuna manuna gerek kalmaz.bizi biz yapan değerlerimizi geleneklerimizi kültürümüzü korur sahip çıkarsak dilimiz de güzelleşir arı duru olur.
|
|
|
|
|
|
.. Bir gerçeği erken Bir açlığı tokken Anladınız mı? Özdemir ASAF
|
|
|
mina
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #13 : Kasım 24, 2007, 11:01:06 ÖS » |
|
edebiyetımıza evrensel değerlerde yapıtlar eserler kazandıramazsak dili korumamız mümkün olmaz.dil canlı bir yapı arzeder ruhunu santçılarda varlığını kitaplarda devam ettirir maziye baktığımızda hep geride bıraktığımız edebiyatçı ve sanatçıları hasretle yadettiğimizi görüyoruz eskiler gidiyor yeni yüzler gelmiyor dilde onlarla beraber göçüp gidiyor türçenin ruhu ve şekli değişiyor yeni kültürler eski kültürleri süpürürken çaresiz kalıyoruz işte chat kültürü müzik kültürü. batıdan gelen yeni akımları kültür potasında eritememenin çaresizliği. işi kanunla dil korumaya kadar götürüyoruz dili kültürle koruyabiliriz bununda temelinde eğitim eksikliği var çünkü eğitim mantalitesi paralel bir yapı arz ediyor yani aile ve çevrenin eğitimi ile öğretmenlerin eğitim derecesi ve kalitesi birbirine çok yakın eğitimi öncelikle çocukları eğitmek olarak alglamak yerine öğretmenleri eğitmek olarak algılayabilsek devleti yönetenler konuya bu açıdan bakabilseler sorun daha kolay çözülür. öğretmeniniz ne kadar eğitimli ve kültürlü ise yetiştireceği insan kaliteside o oranda daha seviyeli ve kaliteli olacaktır. seviye kazanmış bir eğitim ortamında ancak benliğini dilini kültürünü koruyacak daha ileriye götüreck nesiller yetişecektir böylelikle bir zamanlar az daha dili koruma kanunu çıkaracaktık diye güleceğiz belkide o günleri görmek dileğiyle...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
calima
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #14 : Ocak 30, 2008, 01:52:57 ÖS » |
|
Toplum olarak ortak değerleri paylaşmadıkça garip garip tabelaları sürekli görmeye mahkumuz.Zihniyet olarak bu kadar farklılığın olduğu bu yerde bukadar yabancı isim az bile. Kanuna gelince kanunlar yıkılan bir şeyi koruyamaz zaten yıkılan bir şey de korunamaz koruma ancak nesli tükenen kuşlar için olabilir. Sonsuz saygılarımla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|