EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:14:46 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkçe Öğretmenlerinin dikkatine!  (Okunma Sayısı 1621 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
duyguer
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 20, 2009, 02:05:56 ÖS »

Türkçe deslerinde motivasyonu sağlamak için neler önerirsiniz? tecrübelerini paylaşacak herkese şimdiden teşekkürler.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 05, 2009, 04:18:58 ÖS »

Efendim öncelikle yüksek bir enerjiyle sınıfın kapısından içeri girilmeli (bilhassa öğleden sonraki derslerde). Öğrencilere daima tatlı-sert davranılmalı. Her öğrencinin hazırbulunuşluk seviyesine dikkat edilmeli.Mesela 7. sınıftaki bir öğrencim okuma yazmayı neredeyse yeni sökmüştü ama kaydadeğer bir resim kabiliyeti vardı. Ben de onu çalışkan bir öğrenciyle ekip çalışması içinde afiş yaptırıyorum. Çocuk okulun afiş sorumlusu haline geldi ve artık ödevlerini yapabildiğince yapıyor, imla kılavuzu bile getiriyor.

Efendim motivasyon için ödüllendirme ciddi bir önem arzetmekte. Çoğu zaman kendi cebimden karşılarken bazen de hayırsever komşularımdan çukulata, defter, kalem, toka, süs eşyası bağışı alıyorum. Soruya en hızlı cevap verene, sözlükten kelimeyi en hızlı bulana, sınavda beklenmedik başarı gösterene, güzel bir haber paylaşana... vs. çantamda ne varsa veriyorum. Bazen de artı veriyorum.

Onlara bol bol yazı yazdırıyorum. Kötü de olsa bak harika yazıyorsun daha iyisini yapacağına eminim diyorum. Ödevlerini üşenmeden kontrol ediyorum. Canan öğretmenimden öğrendim masal yazdırıyorum. Sınıflararası münazaralar düzenliyorum, şiir dinletileri yapıyorum, kelime bulma oyunları oynatıyorum. Dolayısıyla öğretmenler odasına pek uğrayamıyorum. İlk aklıma gelenler bunlar.

Duyguer Öğretmenim, çıkış noktası; okuduğunu anlaması ve anladığını da yazarak ya da konuşarak ifade edebilmesi. Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Mart 21, 2009, 02:28:13 ÖÖ Gönderen: kerpeten1907 » Logged
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mart 05, 2009, 04:36:45 ÖS »

Doğal davranmak. Hakimiyeti sağlarken bunu belli etmemek. Öğretmen olduğunu unutmuş gibi davranmak. Ve hatta unutmak.

Biz motive olmamışsak, öğrenci de olmaz. Kendimizi nelerle motive ediyorsak, öğrenciyi de aynı şeylerle motive ederiz. Her edebiyat - Türkçe öğretmeninin diğer alanlara göre iyi olduğu, kendini daha iyi bulduğu alanlar vardır. Bu alanları özellikle kullanmak gerek. Bir de kişiliğimizde neler ağırlıklı yer tutuyorsa onları kullanmalıyız. O yüzden herkese göre cevap değişir.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 05, 2009, 04:45:22 ÖS »

Çok haklısnız Fuzuliye Öğretmenim, enerjimiz düşük olunca sınıf da ona göre oluyor. Somut öneriler rica edebilir miyim ? Siz neler yapıyorsunuz efendim? Aklınıza ilk gelenler nelerdir ?Saygılarımla...
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mart 05, 2009, 05:51:44 ÖS »

Hocam bugün işlediğimiz şiirin şairinin resmini yapraken bir öğrencim tahtaya -ki ciddi anlamda resim yeteneği var-, bir diğeri şairin bestelenmiş bir şiirini mırıldandı. (Onun seste pek yeteneği yok. Kahkaha) Bir ara ben bu şairin şiirlerini sevmediğimi söyledim; öğrenciler şairi bana sevdirmeye çalıştılar, şairle ilgili bir kaç ilginç bilgi vererek dikkatimi derse çekmeyi de ihmal etmediler. Bunların bir “oyun” olduğunun farkındalar, alıştılar. İlk kez dersine girilen bir sınıfta aynı şekilde gelişmez tabi olay.

Her ders, her konuda farklılıklar oluyor, kendiliğinden gelişen. Ders saatinde eğlendimse o ders verimli geçmiştir, yüzüm gülerek sınıftan çıkmazsam hasta olurum.

Üniversitede bir hocam "öğretmen tiyatrocudur." demişti, "sınıf da sahnesi." Oynadığımız role alışıyoruz zamanla. Rolü iyi seçmek lazım o yüzden.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM