EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:12:17 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sözlük Oyunu  (Okunma Sayısı 2097 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 28, 2009, 09:03:20 ÖÖ »

Efendim her sınıfta, haftada 15 dakika sözlük oyunu oynatıyorum bunu eğitimci arkadaşlarımla ve büyüklerimle paylaşmak istedim.
Okulda sözlüksüz gezmiyorum hangi sınıftaysam koşarak benim sözlükler o sınıfa getiriliyor. Baktım ders ağır geldi. Açın bakayım sözlükleri diyorum sınıfta bir alkış kopuyor. Sınıfı gruplara ayırıyorum bazen sıra sıra, bazen de kızlara erkekler diye (En çok çekişme, en son yazdığım gruplandırmada oluyor.)

Tahtaya sözcüğün ilk harflerini yazmaya başlayınca, en tembelini en haylazını  bile görseniz nasıl bir telaş içinde, sözlüğü tüm gücüyle karıştırıyor inanamazsınız. İlk olarak parmak kaldırıp sözcüğün anlamını doğru olarak okuyan takım puan alıyor.

Önceleri sadece sözcüğün anlamını sorarken öğrenciler sözlük kullanımına biraz alışınca; yavaş yavaş isim mi, sıfat mı, zarf mı, fiil mi olduğunu, sözcüğün hangi dilden geldiğini  sormaya başladım. sonraları sözcüğü cümle içinde kullanan grup fazla puan almaya başladı.
İnanmazsınız TDK'nin kalın kalın cilt cilt sözlüklerini almışlar hiç üşenmeden ve yaptırım gücü olmadan hevesle sınıfa getirmeye başladılar.

Oyuna başladığım ilk zamanlarda öğrencilere minik bir cinlik yaptım.(2. kademe öğrencileri için)
Hala ellerinde ilkokul (1. kademe ) sözlükleri olduğu için sözlüklerinde olmayan kelimelerden sordum. Öğrenciler iki üç kere '' Ama öğretmenim bu kelimeler bizim sözlüğümüzde yok'' dedikten sonra baktım ki gidip daha kapsamlı sözlükler almışlar. Sözlük alabilecek maddi durumu olmayanların da Türkçe dersinde  okul kütüphanesindeki sözlükleri kullanmalarını sağladım.

Bu oyun dersime olan ilgiyi gözle görülür şekilde artırdı. Birazcık gürültüyü göze alırsak çok eğlenceli bir oyun.
Başka oyun önerisi olan var ise lütfen bizimle paylaşsın. Saygılarımla...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 28, 2009, 10:35:41 ÖÖ »

Çok güzel bir oyun hocam. Tebrik ederim.
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 28, 2009, 10:52:22 ÖÖ »

Kerpeten hocamın öğrencilerine TDK yetmeyecek yakında etimoloji sözlüğüne geçecekler bu gidişle. Tebrik ediyorum ben de. Öğrencilere sözcüğün temel anlamı , yan anlamı, mecaz anlamı da kazandırılabilir sözlük oyununda. Liseye geldiklerinde epey rahat edecek öğretmen ve öğrenciler. 

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 28, 2009, 02:25:16 ÖS »

Meryem Öğretmenimin etimoloji sözlüğü harika bir fikir hemen uygulamaya geçeceğim. Sözcüğün temel,yan ve mecaz anlamları da öyle hatta şimdi aklıma geldi sözcüğü bilene bir imla kılavuzundan bir de atasözü ve deyimler sözlüğünden sorayım hepsini de bilirse bir de parande atsın bakayım yapabilecekler mi...  Latifesi bir yana en güzeli bu oyunu yarışma haline getireyim ve  şubeler arası organize edeyim. Saygılarımla...
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 28, 2009, 02:31:26 ÖS »

Etimolojiyi espri olsun diye yazdım. Akademik bir çalışma gerektirir bu.  Sırıtan
Etkinliğiniz çok hoşuma gitti. Düz lisede çalışmaya başlayınca uygulamak isterim.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 28, 2009, 02:34:26 ÖS »

Efendim ben de latifeyle karşılık verdim ama sanırım internet gülümsemesi kullanmadığım için anlatamadım. Pek tabiki haklısınız efendim . Ama yine de her şakada bir gerçek payı vardır diyerek gülümsüyorum. Saygılarımla...
Kırmızı
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Şubat 28, 2009, 03:05:45 ÖS »

Bu aralar sıkılmaya başlamıştık, ilaç gibi geldi tavsiyeniz, pazartesi başlıyorum.

Anlam sorma yanında bazen, sırf eğlence olsun diye, bu sözcükleri çizdirebilirsiniz de. Gruplar tahtadaki çizimin ne olduğunu anlamaya çalışsın. Bu da atasözü ve deyimlerde işe yarıyor.

Sanal da olsa paylaşım çok güzel, Türkiye'nin her yerindeki eğitimden örnekler alabiliyoruz. Başka tavsiyeleriniz olsa, eminim faydalı olacaktır.

İyi çalışmalar diliyorum öğretmenim.
« Son Düzenleme: Şubat 28, 2009, 03:32:19 ÖS Gönderen: {Canan} » Logged
esezi
Sürekli Üye

Muhabbetle bakan kusur görmez

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 28, 2009, 03:30:51 ÖS »

Harika bir fikir Hocam.Ben de başlayacağım.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 28, 2009, 03:34:30 ÖS »

Ah harikasınız Canan Öğretmenim, çizim müthiş bir fikir hem de daha görsel hafızalarına hitap etmiş oluruz. Her sınıftan resime kabiliyetli öğrencilerim var (Bendeniz masa bile çizemem de...) Ay hemen derste olmak istiyorum.

Benim bir huyum var sınıfa girer girmez sanki peşimden atlı kovalıyor gibi yoklamayı alıyorum ve sınıf defterini yazıyorum. Unutsam ne olacaksa... Velhasıl efendim ben montumu çıkarıp materyallerimi masanını üzerine dizip sınıf defterini yazana kadar hemen sınıfta bir pandomim kopuyor.

Öğretmenim gerçi pek çok meslektaşımız yapıyordur da ben buna çok önem veriyorum. Efendim dersin ilk beş dakika dün gece ya da bu sabah ne haberlerde ne vardı?  diye soruyorum tüm parmaklar havada....'' Öğretmenim benim haberim daha güzel.'' diye. Fazla siyasete girmeden muhabbet ediyoruz.  Bilhassa üniversiteli işsizlerin iş bulmak için kilometrelerce sıra olmalarının üzerinde çok duruyorum.Hemen ne için ders çalışmamız okumamız gerektiğini hatırlatıyorum. Onlardan beğendikleri köşe yazılarını istiyorum. Ne güzellikler çıkıyor...

Geçen gün çok güldüm. Sınıfın en tembeli bakmış olmayacak (hepsini hatırlayamıyor tabi) haberleri yazıp da getirmiş oradan okuyor hemen bir artı verdim tenefüste baktım kolları açmış gerine gerine dolaşıyor...

Canan Öğretmenim sizin pek çok yerde yazılarınızı ve çalışmalarınızı zevkle takip ediyor ve öğrendiklerim için size çok teşekkür ediyorum. Efendim saygılar....
Kırmızı
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Şubat 28, 2009, 03:42:10 ÖS »

Sizde kendimi gördüm desem yalan olmaz hocam.

Gülümseme ifadeleri kullanmasınız dahi heyecanınızı anlayabiliyorum.

Benim de çalışmalarını takip ettiğim birkaç arkadaşım vardı, bunlardan biri de siz oldunuz.

Ders öncesi beş on dakikalık sohbet, dersin geri kalan otuz dakikasını kurtarıyor. Aksi halde siz ders anlatırken onlar zaten bir şekilde akşam ne yaptıklarını kendi aralarında konuşuyor, tartışıyor.

Ben son günlerde okuduğum kitaplardan örnek vererek başlıyorum: "Çocuklar, akşam kitap okurken şöyle bir şeyle karşılaştım..." Bunun üzerine onlar da kendi kitaplarından bahsediyor: "Benimkinde de böyle bir şey vardı..." Bu da sınıfta etkili oldu. Ben, böyle konulardan derslere katılmayan öğrencilere daha çok söz veriyorum ki, ders sırasında da kendine güven konusunda problem yaşamasın.

Forum üyelerinin buluşmalarından bahsederiz hep, böyle arkadaşlarla görüşebilmek için can atıyorum işte...

Enerjiniz bol olsun hocam.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 28, 2009, 04:14:37 ÖS »

Öğretmenim kitap da çok güzel bir fikir ama (dürüst olmak gerekirse) bu ara kitap okuyamıyorum tembellik demeyeceğim ama birazcık bahanem var aslında. Çocuklara sene başından beri gönüllü etüt yapıyorum  o etütlere hazırlanmak beni ciddi anlamda yoruyor. Sbs'ye yetişme kursu yazısı daha yeni geldi. Para için değil yani enerjimi akıtmak rahatlamak istiyorum. Kitap okuyorum desem yalan olur.

Ama en kısa zamanda uygulayacağım.

Başka ne var ? Evet, ben de derse katılmayan öğrenciler için size benzer bir uygulama yapıyorum. Şöyle ki; önce metni çok güzel okuyanlara okutuyorum. İkinci kez ise derse katılmayanlara sıra ile okutuyorum bu sırada metindeki sözcük ya da cümlelerin  altını çizdiriyorum. Yine kolay soruları derse katılmayanlara soruyorum gibi..

Sınav sonuçlarını açıklarken çantamda mutlaka minik bir hediye oluyor. Bu hediye de genellikle küçük 1.5 liraya aldığım not defteri oluyor. Hediyeyi en yüksek alana değil de en güzel yazana veriyorum diyorum. Gerçeği ise derse katılmayanlara veriyorum. Bazen aynı sınıftan birkaç öğrenciye verdiğim de oluyor. Bir de içine not yazıyorum: '' Canım öğrencim ya da Elifim, Hasanım daha iyisini yapacağına inanıyorum'' gibi. Çok olumlu sonuçlar aldım. Veliler sizin sayenizde Türkçe dersini sevdi diyorlar. Sevinçten havalara uçuyorum.

Eminim ki sizin dersinizde de öyledir benim dersimde hiçbir öğrencim nöbetçi olmak istemiyor. Bu benim en büyük mutluluğum. Efendim saygılarımla...
Kırmızı
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Şubat 28, 2009, 04:17:43 ÖS »

Metni okurken sözcüğün altını çizme konusuna ben katılmıyorum işte. Bence metnin ya da paragrafın anlam bütünlüğünü bozuyor. Öğrenci sözüğü çizmeyi düşünürken metinden uzaklaşıyor. Ama siz diyorsanız ki, "Ben zaten ikinci okumada bu çalışmayı yapıyorum." ben bütün sözlerimi geri alırım.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Şubat 28, 2009, 04:20:33 ÖS »

Haklısınız Öğretmenim ikinci kez yazmışım ama okuttuğumda yazmamışım. Benim hatam özür dilerim. Doğrusu ''Metni ikinci kez okuttuğumda olacaktı'' Gözümden kaçmış. Saygılarımla...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 28, 2009, 07:54:01 ÖS »

Bence hepiniz harikasınız. Konuş konuş işi epeyce ilerletmişsiniz gündüzden beri. Ben de yapacağım Gülümseme))
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 01, 2009, 07:14:08 ÖÖ »

Edebiyat Öğretmenim bu oyunu oynatanlara Meryem Öğretmenim etimoloji sözlüğü hediye ediyor. *Sponsorum arkamda ... Saygılarımla...

*(Sponsor Türkçesi var mı acaba ? Varmış ''Destekleyici'' O zaman maddi destekleyicim arkamda daha doğru olacak.)
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM