EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 07:05:56 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: Öğrenciyi Nasıl Disipline Ediyoruz?  (Okunma Sayısı 2630 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 21, 2009, 02:40:27 ÖÖ »

Efendim tek ayak üzerinde durdurmak, dersten atmak .... mazide kaldı. Şimdi öğrenciyi nasıl disipline ediyoruz? Bu konudaki yorum ve görüşlerimizi paylaşalım. Son moda ceza yöntemlerimiz neler?
« Son Düzenleme: Mart 21, 2009, 12:48:22 ÖS Gönderen: kerpeten1907 » Logged
Kırmızı
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2009, 07:56:53 ÖÖ »

Hocam başlıkta anlatım bozukluğu mu var? Önce o dikkatimi çekti.

Ceza sözcüğü hep soğuk gelmiştir bana. Kullanmamak için elimden geleni yapıyorum. Benim en ağır cezam öğrenci ile ilgilenmemek oluyor. Bu da onlara yetiyor zaten. Sizin saydığınız cezaları hiç kullanmadım umarım kullanmam da...
cananca
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2009, 08:55:15 ÖÖ »

Olumsuz bir şeye sebeb olduklarında çok samimi teşekkür ediyorum.Buna iyilikle öldürme diyorlar...
Bir de kerpeten hocam,olaya göre değişiyor,bazen  öğrencinin gözlerine bir süre bakmanın da şiddetli bir yanı var tavsiye ederim...Fakat ne yalan söyleyim bazen ,insanız öfke gelince vurup kırmak da  istiyoruz,Çanakkale Şehitlerini anma  programında uyarılarıma rağmen,  sessizliği ve ortamın motivasyonunu bozan ögrenciyi camdan dışarı fırlatıp atmak istemişitm Sırıtan,yani içimden geçirmiştim Masum.Cezanın modası demodesi olur mu bilmem ama, zamanına yerine ve dozuna göre olmalı diye düşünüyorum.Eh ne demişler ''demir tavında dövülür'' Göz kırpan
kızıl ile kara
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2009, 09:54:44 ÖÖ »

benim de öğrencisine göre değişiyor... ben dershanedeyim ya,  Masum öyle çok fazla cezalandırılacak bir durum olmuyor açıkçası, edebiyata ilgisiz ve sorun çıkarmaya meyilli; dershaneye de sırf yapacak daha iyi bir işi olmadığı için gelen  öğrencilerimin çoğu  zaten derse girmiyorlar bir süre sonra... derse girip de, derste sorun çıkaran öğrencim olursa da diğer öğrencilerden fırsat bulup bir şey yapamıyor. dershane öğrencilerinin %80'i zaten çok bilinçli bu konuda. yani yaramazlık konusunda. birbirlerini uyarırlar, haklarını yedirmezler... ailelerine karşı sorumluluk bilinçleri gelişmiş..

dershanedeki en büyük ceza, "soru çözümü"...  kaçırılan her soru için, başlarda on soru, sonraları on ve onun katları şeklinde devam eder. ödevini yapmayan ya da yarım yapan öğrencim de fazla soru çözmeyi göze alır da öyle gelir... ilk derse geç kalan öğrencimiz ise, tenefüste bütün sınıfa kahve taşımak zorundadır. bazen de fotokopi görevini "bunun her daimgönüllüleri olan kız öğrencilerin varlığına rağmen", geç kalmayı alışkanlık haline getiren, ya da ödevini yapmamakta direnen diğer öğrencilere veririm..

yaramazlık durumunda ise farklı cezalar var tabii..

yaramazlık konusunda  sorun çıktığı zaman, ya da ders sırasında durmadan konuşan, gizli gizli telefonla oynayan başka şeylerle ilgilenen öğrencim olursa,  dersten sonra öğrenciyle teneffüs boyunca muhabbet ediyorum... durmadan anlatıyorum, sorular soruyorum. hayattan, gündemden, ama asla futboldan veya onun ilgisini çeken şeylerden değil... (böylece tenefüse çıkamıyor, cep telefonuyla oynayamıyor, sigara içemiyor, kantinde geyik yapamıyor, bir sürü şeyden mahrum kalıyor.. bunda da insafsızım, tenefüsün bitmesine bir iki dakika kala bırakıyorum, acil bir ihtiyacı falan varsa sonradan beni suçlamasın diye, yalnızca o ihtiyacına gidebiliyor, eğlenemiyor tenefüste... Sırıtan  bir öğrencim azıcık yaramazlık yaparsa, "tenefüste beraberiz desene" diyorum, bütün sınıf gülüyor, o da sakinleşiyor, her yıl, ilk bir iki aydan sonra benim adım efsaneye dönüşüyor bu teneffüslerde rehin almalarımdan dolayı.. Sırıtan  )

bir başka yöntem ise, öğrencinin kişiliğine göre ceza vermek. bir öğrencim, açık yüreklilikle bütün gece internette dolaşıp bazı video paylaşım sitelerinden abuk subuk videolar izlediğini söylemişti, bu yüzden ödevini yapamamış. ben de ona aynen şöyle dedim: " aa, ne güzel internetin var mı, benim internetim kesik, size edebi sanatlardan değişik örnekler bulmak istiyorum, ama yapamadım. bunun için bana yardım eder misin? kitapta olmayan örnekleri internetten yazıp yarın bana getirir misin? aman dikkat et, kitapta olanlar olmasın, bir de şu, şu sitelere bakma, oralara ben daha önce baktım beğenmedim" "ama benim printerim yok ki hocam" dedi, dedim ki; "canım n'olcak, defterine yazıver, hem sana da faydası olur" ertesi gün ikinci gecedir uykusuz olduğu için şişmiş  gözlerle geldi,  "buyrun hocam, bütün gece farklı site farklı örnek aradım, hepsinde aynı şeyler vardı" dedi, bir daha da ödevini yapmadan gelmedi... hatta bir ay kadar sonra, "hocam, internetten falan bir işiniz olursa, bana söyleyin yaparım" dedi. sanırım sorumluluk almak, bütün sınıflarda, "bakın bu örnekleri ..... buldu internetten, bütün dershane için çalıştı, kendisine teşekkür ederiz" diye söylemem çok hoşuna gitti... cezayla beraber kazandık yani öğrenciyi...  Göz kırpan bir başka öğrencim, şiirden nefret ediyor, lüzumsuz ve saçma romantizm olduğunu düşünen tam bir on yedi yaş realisti... bir baktım geometri ödevini yapmamış, sıranın altından onu yapmaya kalkışmış... hemen bir şiir okuttum bütün sınıfın önünde... Nurullah Genç'in bir şiiriydi.  şiir bittiğinde, "vaaay, güzelmiş!" dedi Göz kırpan Tenefüste de, bana, " bu adamın başka şiirleri var mı" diyerek; ceza mı verdim, ödül mü verdim, beni de şaşırttı!!! meğer içinde gizli bir romantik yaşıyormuş! Sırıtan

bir unutmadığım ceza da, halk edebiyatı anlatıyoruz, Karac'oğlan, Dadaloğlu... bir tanesi durmadan "Ankaralı Turgut, bilmemne " falan diyor, buna da bütün sınıf gülüyor... Dersin ciddiyeti gidiyor..  müthiş sinirlendim... o sırada ders bitti, teneffüste ben bir hocamın cep telefonunu aldım, onda kayıtlı bir oyun havasının olduğunu biliyordum, ikinci derste bunu açıp, öğrencimi de sahneye davet ettim, "edepsizliği bir erdem sanan" öğrencim geldi, bütün sınıfın önünde açtı kollarını falan... başladı oynamaya, önceleri ceza olduğunu anlamamıştı, sonra benim surat ifademi görünce ve sınıfın sessizliğinden dolayı durdu, "özür dilerim hocam, oturabilir miyim?" dedi...

böyle şeyler... yani zamana, kişiye ve yerine göre değişiyor. öyle tek tip bir ceza vermiyorum fazla...

"Bütün iş Tahir'le Zühre olabilmekte, yani yürekte..."
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 21, 2009, 10:35:35 ÖÖ »

Ellerini 100 kere açıp kapamak. İmam hatip mezunu arkadaşım söylemişti. Hocaları yapıyormuş. Bir de şakaklarındaki saçları asılmak. Gerçekten acıyor. İnanmayıp kendim denedim.  Sırıtan
Şiddete karşı bir öğretmen olarak bunları uygulamadım ama laflarımla epeyce dövmüşümdür.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 21, 2009, 12:45:30 ÖS »

Hocam başlıkta anlatım bozukluğu mu var? Önce o dikkatimi çekti.

Ceza sözcüğü hep soğuk gelmiştir bana. Kullanmamak için elimden geleni yapıyorum. Benim en ağır cezam öğrenci ile ilgilenmemek oluyor. Bu da onlara yetiyor zaten. Sizin saydığınız cezaları hiç kullanmadım umarım kullanmam da...
Canımın içi  Canan Öğretmenim uyarınız için çok teşekkür ederim. Yazarken farkettim ama gece yarısı kafam çalışmadı başka başlık bulamadım (gülücük). Anma törenlerinde ise çok haklısınız çoğu zaman tüm okulu tek tek dizime yatırıp, ses tellerini kerpetenle kesmek içimden gelmiyor değil (gülücük).

Kızıl ve Kara Öğretmenim bence tenefüslerde rehin alınmak için şımarmak, öğrenci için bulunmaz bir nimet. Ben olsam, belki beni nufüsuna alır diye dersiniz boyunca yapmadığımı bırakmazdım (öpücük)

Edebiyat Öğretmenim lafla dövmek de güzel bir yöntem. Senin gibi yakışıklı bir çocuğa ya da güzel bir kıza bu hareket hiç yakışıyor mu? Çok etkili oluyor. Saygılarımla...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 21, 2009, 01:25:18 ÖS »

Edebiyat Öğretmenim lafla dövmek de güzel bir yöntem. Senin gibi yakışıklı bir çocuğa ya da güzel bir kıza bu hareket hiç yakışıyor mu? Çok etkili oluyor. Saygılarımla...
Sizinki daha üsturuplu. Gülümseme))
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2009, 01:27:11 ÖS »

Jest mimiklerim epey işe yarıyor.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 21, 2009, 01:28:37 ÖS »

Jest mimiklerim epey işe yarıyor.
Benimkiler pek anlamıyorlar. Disiplini seven bir insan olarak sert çıkışlarım oluyoır. Tabi hak edene.
cananca
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mart 21, 2009, 02:39:40 ÖS »

Soru kalıbı değişmiş  Ney

kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 21, 2009, 03:04:01 ÖS »

Soru kalıbı değişmiş  Ney

İsteğiniz üzerine değiştirdim. Canım Canan Öğretmenim. Saygılarımla...
Aybilgesi
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Mart 21, 2009, 03:12:36 ÖS »

çok kötü bir şey yaptılarmı ceza var; dersten atıp yok yazma... Üniversitede çok işe yarıyor..Disiplin için çok sık cezalandırma olmaz aslında benim tarafımdan..Bir bakış veya sağlam ve yerinde bir söz öğrenciyi kendine getirmeye yetiyor..
  Ne o hep ceza mı var bende? Tabi ki hayır, iyi bir şey yaptılarmı ödüllendirme oluyor...ödüllerim ise çok büyük değil bir teşekkür, sınıf içinde diğerlerine göre daha çok ilgilenme gibi şeyler aslında... tavsiye ederim işe yarıyor...
  Fiziksel cezalar can yakar ama psikolojik cezalar ise kendine getirir öğrenciyi...her öğrencinin psikolojisini bilip ona göre davranmaya dikkat edilmelidir, ters tepki yapar..
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 21, 2009, 03:20:46 ÖS »

Yaşa ve içinde bulunulduğu topluma göre değişmeli cezalar. Özellikle ergen yaşlardaki çocuklarda psikolojik ceza ters tepki veriyor. Sınıflara göre bile değişiyor. Dokuzunca sınıfta verdiğim ceza ile on ikinci sınıftaki farklı olmalı diye düşünüyorum.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Aybilgesi
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Mart 21, 2009, 03:30:55 ÖS »

bencede..
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Mart 21, 2009, 04:52:10 ÖS »

"Amerika Birleşik Devletleri’nde bir lise müdürünün aralarında anlaşmazlık çıkan öğrencileri bir kafese kapatıp “kafes dövüşü”ne zorladığı ortaya çıktı." 21/03/2009 Radikal
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM