EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 06:58:44 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Her Gün İki Kelime  (Okunma Sayısı 1479 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 03, 2009, 06:21:14 ÖS »

DAĞARCIĞINIZA HER GÜN İKİ SÖZ
                                                       E-POSTANI BİLDİR HER GÜN İKİ KELİME ADRESİNE GELSİN

Türk Dil Kurumu, elektronik posta adresini bildiren herkese günde iki kelimeyi, anlamı ile birlikte ücretsiz olarak gönderiyor.

Aralarında gazeteciden yazara, öğrenciden polise her meslekten 70.000'i aşkın kişiye iki sözcük e-posta yoluyla gönderiliyor. Talep her geçen gün artıyor. Son yıllarda özellikle gençlerin kullandığı kelime sayısının azalmasını göz önünde bulundurarak farklı çalışmalar üreten TDK, gençlerin Genel Ağ (İnternet)'a olan ilgilerini değerlendirdi.

Kurum, ‘www.tdk.org.tr’ adresinden 'Dağarcığınıza Her Gün İki Söz' yazısına tıklayıp, elektronik posta adresini bırakan herkese anlamları ile birlikte her gün iki sözcük göndermeye başladı. TDK Sözlük Kolu uzmanları tarafından seçilen kelimelerin günün anlam ve önemiyle ilgili olmasına dikkat ediliyor. Örneğin cemrenin düşmesi ile birlikte e-postalara ‘cemre’, 29 Ekim’de ‘cumhuriyet’, Kurban Bayramı’nda ‘kurban’ sözü ile ilgili açıklayıcı bilgiler sunuluyor. Kelimelerin anlamlarının yanında gönderilen sözcüğün içinde geçtiği atasözleri ve deyimlere de yer veriliyor. Ayrıca, türü, söylenişi, vurgusu, yabancı kökenli ise Türkçeye hangi dilden geçtiği konularında bilgi veriliyor. Yabancı sözlere bulunan Türkçe karşılıklar da e-posta sahiplerine bildiriliyor. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, halkın Türkçenin zengin söz varlığından yeteri kadar faydalanmadığını söylüyor. “Çok kısıtlı sayıda sözcük bilgimiz var.” eleştirisini yapan Akalın, Türk Dil Kurumu olarak amaçları doğrultusunda, teknolojiyi de kullanarak bu durumun önüne geçmek istediklerini belirtiyor. “Amacımız kişilerin söz varlığını geliştirmek ve Türkçenin zengin söz varlığından faydalanmalarını sağlamak.” ifadelerini kullanan TDK Başkanı Şükrü Halûk Akalın, e-posta adreslerini bırakanların sayısının her geçen gün arttığını kaydediyor.       

Türk Dil Kurumu

Ben bu uygulamayı  öğrencilerime tavsiye ettim ve çok faydasını gördüm. Sınıfa girer girmez parmaklar havada. En zor kelimeyi anlamıyla açıklayana artı veriyorum.Tdk 'den bakmasalar sözlükten kopya çekip anlamlarını kağıda yazıyorlar. Tavsiye ederim. Saygılarımla....

http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFAC54D5579D78A331

« Son Düzenleme: Mart 03, 2009, 06:23:56 ÖS Gönderen: kerpeten1907 » Logged
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 03, 2009, 08:24:49 ÖS »

Teşekkürler kardeşim biraz önce iletimi gönderdim . Bakalım hangi sözcükler gelecek? Buradan paylaşmayı istiyorum?

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 04, 2009, 07:08:07 ÖS »

Bence sizin için uğur böceği ve çekirdek gelecek Meryem Öğretmenim. Uğur böceği en sevdiğim canlıdır. Çekirdeğin özelliği  ise her gün çitlemessin ama onu ne zaman görsen ondan kopamazsın. Tıpkı sizin gibi... Saygılarımla...
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Mart 05, 2009, 12:46:08 ÖÖ »

Gelmiyor, işlemiyor bu uygulama, denediğimde öyleydi en azından, değişen bi şey var mı?
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 05, 2009, 03:30:44 ÖS »

Benimki işliyor Fuzuliye Öğretmenim. Mail adresini mi yanlış yazdınız acaba? Tekrar üye olun isterseniz. Saygılarımla...
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Mart 05, 2009, 03:36:09 ÖS »

Çook eskiden olmuştum üye, zamanla ilgisi vardır belki de.  Gülümseme Yeniden olmayayım, sizler yazıverin buraya.  Şaşırmış
kerpeten1907
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 05, 2009, 03:48:48 ÖS »

Evet harika bir fikir Fuzliye Öğretmenim hem oyun gibi de olur. Anlaştık. Saygılarımla...
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mart 05, 2009, 03:52:49 ÖS »

Teşekkürler. Göz kırpan
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM