EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 05:57:37 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mevlana'nın Oğlu Bahaaddin Veled'den  (Okunma Sayısı 5801 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
emisafir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ağustos 01, 2009, 07:02:21 ÖS »

anlaştık..
peki, ecel belki gönül rızasıyla kabul edilmez ama neden aşk kabul edilmesin ?  Masum
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ağustos 01, 2009, 07:15:02 ÖS »

Ecel de ,aşk da irade dışında gerçekleşen olaylardır..Ve aşk, aslına bakılırsa kolayca kabul edilecek denli basite indirgenmemelidir.Zira dünya aşkla yaratılmıştır.Gezegenler aşkla dönerler..Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimetlerden biridir aşk.Ve bu denli kıymetli olan bir his,neden Allah'ın bizzat kendisine değil de ,O'nun yarattıklarına hissedilsin?..O dururken ,neden aciz ve zavallı kullarına?..Allah kendisine bir adım atana,on adım yaklaşır,kendisini bir birhem seveni, bin dirhem sever.Sizin hiç ,kendisine beslediğiniz aşkın, kat kat fazlasını size besleyen aşkınız oldu mu?..Hiç kimsenin olmamıştır.O halde gerçek aşk dışında, hiç bir aşk, gönül rızasıyla kabul edilmez..
o.ergün67(LÜLEBURGAZ)
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ağustos 01, 2009, 07:31:29 ÖS »

paylaşım için teşekkürler..
emisafir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ağustos 01, 2009, 07:41:24 ÖS »

insanla insan arasında olan aşk insanı kötü bir yere mi götürür, yoksa ruhları arıtp, olgunlaştırır mı ?
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ağustos 01, 2009, 07:46:03 ÖS »

İnsanla insan arasında olan aşk,bazen insanı Allah'a götürür..Yeter ki, doğru insana açılsın, gönül kapısı...
emisafir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ağustos 01, 2009, 07:58:13 ÖS »

şimdilik teşekkür ederim.. üzerinde uzun  uzun düşünmek gerekiyor bu gibi konuların galiba..  Gülümseme
LiLyum
VIP Üye

Beni büyütün ağlatmayın,sevginiz nerde övündüğünüz

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ağustos 01, 2009, 08:47:25 ÖS »

insanla insan arasında olan aşk insanı kötü bir yere mi götürür, yoksa ruhları arıtp, olgunlaştırır mı ?

aşkta tutku vardır..mantığın ve iradenin etki edemediği bir duygu olduğu için kişi sağlıklı davranmaz davranamaz..ve bu yüzden genellkle hüsranla sonuçlanır..çünkü aşkta aşırılık vardır..kişi bilinçli davranamaz..aşkın gözü kördür sözünü hatırlayalım...sadece aşık olduğu kişide tutuklu kalmıştır..esiri olmuştur..adeta görünmez iplerle bağlanmıştır aşka düşen....tabii ki her aşkın bir sonu vardır..o son gelene kadar bu duygu  kişiye manevi anlamda çok zarar verir..her şey bittiğinde o zaman kişi daha olgun ve sağlıklı davranır ..çünkü yaşadıkları onu ileri bir noktaya taşır artık.....kendine getirir..hemen herkesin yaşadığı bu duyguyu iyi tanımak anlamak gerekir.... Gülümseme

..
Bir gerçeği erken
Bir açlığı tokken
Anladınız mı?
       Özdemir ASAF
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 01, 2009, 09:42:09 ÖS »

Ve insanları algılayamaz hale getiren unsurlar hormonal dengenin değişmesidir..Yaklaşık olarak iki -üç yılda normal haline döner ve gözler açılır..Ve o anda farkedersiniz ki ,sizin melek sandığınız insan şeytanın ta kendisidir..Eğer aşkın yanında saygı ve sevgi de varsa evlilik devam eder.Aksi takdirde,çatttttttttt....Tabi ki çok kuvvetli duygular besleyenlerde vardır..Buna aşkın ötesinde bir tabir kullanılır:Kara Sevda..Bu hastalık olarak addediliyor..Tanrı aşkına götürende belki kara sevda dediğimiz duygu..
Neyse teşekkürler lilyum.Konu dağıldı diye açıklamayı dar tutmaya çalışmıştım.. Göz kırpan
İmlâ Kılavuzu
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ağustos 02, 2009, 12:20:30 ÖS »

Ve insanları algılayamaz hale getiren unsurlar hormonal dengenin değişmesidir..Yaklaşık olarak iki -üç yılda normal haline döner ve gözler açılır..Ve o anda farkedersiniz ki ,sizin melek sandığınız insan şeytanın ta kendisidir..Eğer aşkın yanında saygı ve sevgi de varsa evlilik devam eder.Aksi takdirde,çatttttttttt....Tabi ki çok kuvvetli duygular besleyenlerde vardır..Buna aşkın ötesinde bir tabir kullanılır:Kara Sevda..Bu hastalık olarak addediliyor..Tanrı aşkına götürende belki kara sevda dediğimiz duygu..
Neyse teşekkürler lilyum.Konu dağıldı diye açıklamayı dar tutmaya çalışmıştım.. Göz kırpan

Ecel de ,aşk da irade dışında gerçekleşen olaylardır..Ve aşk, aslına bakılırsa kolayca kabul edilecek denli basite indirgenmemelidir.Zira dünya aşkla yaratılmıştır.Gezegenler aşkla dönerler..Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimetlerden biridir aşk.Ve bu denli kıymetli olan bir his,neden Allah'ın bizzat kendisine değil de ,O'nun yarattıklarına hissedilsin?..O dururken ,neden aciz ve zavallı kullarına?..Allah kendisine bir adım atana,on adım yaklaşır,kendisini bir birhem seveni, bin dirhem sever.Sizin hiç ,kendisine beslediğiniz aşkın, kat kat fazlasını size besleyen aşkınız oldu mu?..Hiç kimsenin olmamıştır.O halde gerçek aşk dışında, hiç bir aşk, gönül rızasıyla kabul edilmez..
http://www.edebiyatogretmeni.net/forum/dil_bilgisi/yazimi_karistirilan_sozcukler-t5904.0.html

emisafir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ağustos 10, 2009, 09:48:07 ÖS »

Hz. İsa'dan "Birbirinizi seviniz." sözü (öğütü) rivayet edilir. Acaba burda 'birbirinizi seviniz ama (sakın) aşık olmayınız' mı kastedilmiştir ? Bunu, insan-insan arası aşkı tehlikeli, riskli, hatta zararlı (belki günah) bulan, yada sayan arkadaşlara soruyorum...
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ağustos 10, 2009, 09:51:12 ÖS »

O halde soru bana değil.Ben günah olduğunu düşünmüyorum.
emisafir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ağustos 10, 2009, 10:05:09 ÖS »

"En iyisi düşünmemek ve yaşamamak.." demişsiniz.. eğer "birbirinizi seviniz" geçerli bir emirse, aşkı düşünmemek ve yaşamamak bu emre muhalif bir tutum olmaz mı ?
LiLyum
VIP Üye

Beni büyütün ağlatmayın,sevginiz nerde övündüğünüz

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ağustos 12, 2009, 01:51:56 ÖS »

"En iyisi düşünmemek ve yaşamamak.." demişsiniz.. eğer "birbirinizi seviniz" geçerli bir emirse, aşkı düşünmemek ve yaşamamak bu emre muhalif bir tutum olmaz mı ?

herşeyde  aşırılık kişiye zarar verir..aşkda da öyle aşırılık vardır.kişi mantığıyla denetim altına alamaz yaşamını..aşk yüzünden hasta olanlar zayıflayıp çöp gibi olanları bilirim..kendini içkiye kumara verenler  de olur aşkın zarar verici etkisi yüzünden...inthar edenlerin sayısı da az değildir aşk yüzünden..

oysa sevgi insana zarar vermez bilakis insanı mutlu kılan hayatı anlamlandiran vazgeçilmez olmazsa olmaz bir duygudur...

evet aşk tehlikelidir..herkesin dayanabileceği  birşey değildir.

bu nedenle sevgi tercih edilmeli...kişi duygularında da aşırıya kaçmamalı..zira Allah korusun şirke bile düşebilir...
« Son Düzenleme: Ağustos 12, 2009, 01:53:29 ÖS Gönderen: LiLyum » Logged

..
Bir gerçeği erken
Bir açlığı tokken
Anladınız mı?
       Özdemir ASAF
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Ağustos 12, 2009, 02:07:23 ÖS »

Ellerine sağlık Lilyum,güzel açıklamışsın.

(Düşünsek de, düşünmesek de aşk konusu henüz tam anlamıyla çözümlenebilmiş bir konu değil ki..Bilim adamları her gün yeni bir yönünü buluyorlar aşkın..Aşk ve yürek aynı anda anılan iki kelime iken, aslında aşkın beyinle ilgili bir olgu olduğunu öğreniyoruz.Yani klasik kalp ve oklar çöpe...Herkes kendince tanımlasa da, aslına bakılırsa tam tanımı bile yok.Belki de insan sayısı kadar tanım çıkacaktır ortaya..En iyisi düşünmemek ve yaşamamak...)

Tam olarak söylediğim bunlarmış.Aşk konusu bilimsel olarak tam anlamıyla aydınlatılabilmiş değil.Pek çok faktör rol oynuyor.Beynin algılaması değişiyor.Hormonlar değişiyor.Ve karşımızda ki insanı olduğu gibi göremiyoruz.Halk deyimiyle"Aşkın gözü kördür."bu bağlamda doğru.Değişen hormonal dengenin etkisiyle algılama bozuluyor.İki-üç yıl gibi bir sürede hormonal dengenin yerine oturmasıyla algılama normalleşiyor ve daha önce göremediğimiz eksiklikler gözümüze batamaya başlıyor.Aşkın yerini doldurabilecek sevgi ve saygı unsurları eksikse olay orada bitiyor.O nedenle, tamam aşk olsun,sevgi ve saygı unsurları da olsun.Sevmeyelim gibi bir ifade yok benim söylediklerimde.
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM