EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 10:46:07 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11
  Yazdır  
Gönderen Konu: divan edebiyatında aşkla ilgili beyitler  (Okunma Sayısı 93693 defa)
0 Üye ve 29 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Haziran 21, 2008, 08:17:51 ÖS »

“Ayıttı ol peri bir gün düşüne girüren bir şeb

Sevincimden nice yıllar geçipdür görmedim uyku”

ZATÎ
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : Haziran 21, 2008, 08:47:53 ÖS »

Gönül Mecnûn gibi dil-beste olma zülf-i Leylâ'ya

Seni sâhra-neverd-i aşk eden zîrâ Hudâ'dır hep

(Haşmet)

A gönül! Mecnun misali, Leyla'nın zülfüne hemen gönül bağlama.

Çünkü seni aşk çöllerinde gezdirip duran Leyla değil, Mevlâ'dır hep.
emretekin
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Haziran 21, 2008, 09:15:44 ÖS »

Gam çekmeyince kıymeti artar mı aşıkın
Kan yutmayınca buldu mu hiç itibar lal

la^l: kan değince değerlenen bir taş
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #18 : Haziran 25, 2008, 03:38:57 ÖS »

Ders-i aşkın müşkilin Yahyâ nice halleylesin
Söyleyenler kendin bilmez bilenler söylemez

Şeyhülislam Yahya
brksvd
Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Haziran 27, 2008, 09:28:59 ÖS »

Necati Bey

Ayağı yer mi basar zülfüne berdâr olanın
Zevk ü şevk ile verir cân u seri döne döne.
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Temmuz 11, 2008, 07:16:22 ÖÖ »

Sırrını âşık olan şöyle nihan etsin kim
        Duymasın ağladığın dide-i giryan-ı bile

Riyazî
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : Temmuz 13, 2008, 10:39:05 ÖÖ »

Yâ Râb belâ-yı aşk ile kıl âşinâ beni

Bir dem belâ-yı aşktan etme cüdâ beni

Fuzûlî
minerva dadaasmor
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 13, 2008, 07:29:02 ÖS »

Divan edebiyatında aşkla ilgili beyit mi var? BEN ANLAYAMIYORUM DA... Anlamak için de baya bi uğraşmak lazım. Sebahattin Ali, Nazım Hikmet gibi şairler aşkı o kadar güzel anlatmışlar ki bir sözlük alıp divan edebiyatıdaki aşkı aramaya çalışmak boşuna uğraş gibime geliyor.
zekeriyametin
Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : Temmuz 13, 2008, 07:47:11 ÖS »

Divan edebiyatında aşkla ilgili beyit mi var? BEN ANLAYAMIYORUM DA... Anlamak için de baya bi uğraşmak lazım. Sebahattin Ali, Nazım Hikmet gibi şairler aşkı o kadar güzel anlatmışlar ki bir sözlük alıp divan edebiyatıdaki aşkı aramaya çalışmak boşuna uğraş gibime geliyor.
Yoğurdu nasıl yiyorsan ye...
İster ayran olarak iç
İster kaşıkla yedikten sonra üzerine bir bardak su iç ve çalkala içinde ayran olsun
ister çatalla....
ama yoğurdu senden farklı yiyenlera asla karışma
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Temmuz 13, 2008, 07:54:41 ÖS »

Yukarıdaki mesaj, eğer şaka falan değilse, maalesef bir talihsizlik olmuş. Sabahattin Ali ve Nazım’ın şiirlerindeki aşkın zevki başka, Divan Edebiyatındaki zevk başka. Birini diğerine tercih etmek mümkün, ancak, bu tamamen kişisel zevkimizi ve anlayışımızı ifade etmeli. Bir ‘iddia’ ifade ederse ayıp olur bence.

Nazım’ın aşk şiirlerine biterim, fakat, Füzuli’nin ‘Dest bu su arzusuyle ölürsem dostlar / Kuze eylen toprağım, sunun anınla yare su’ dizeleriyle, Karacoğlan’ın, ‘ Yüzünde göz izi var / Sana kim baktı yarim’ sözleri kadar mükemmel ve derin duygular ifade eden başka bir şiir sözü olmadığını düşünüyorum. Ama bu, benim bildiğim şiirler içerisinde böyledir, başka bilen varsa yazsın, hangisi daha güzel…? Saygılar...
zekeriyametin
Ziyaretçi
« Yanıtla #25 : Temmuz 13, 2008, 08:05:15 ÖS »

Al sana Nazım Hikmetten şiir Say bakalım Kaç tane Öztürkçe sözcük var.Bir de sen ZAVALLI önce kelime yerine sözcük demeyi öğren
Ağa CamiiHavsalam almıyordu bu hazin hali önce
Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce

Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım;
Allah'ımın ismini daha çok candan andım.

Ne kadar yabancısın böyle sokaklarda sen!
Böyle sokaklarda ki, anası can verirken,

Işıklı kahvelerde kendi öz evladı var...
Böyle sokaklarda ki, çamurlu kaldırımlar,

En kirlenmiş bayrağın taşıyor gölgesini,
Üstünde orospular yükseltiyor sesini.

Burda bütün gözleri bir siyah el bağlıyor,
Yalnız senin göğsünde büyük ruhun ağlıyor.

Kendi elemim gibi anlıyorum ben bunu,
Anlıyorum bu yerde azap çeken ruhunu

Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen
Bir teselli bulurdun ruhumu görebilsen!

Ey bu caminin ruhu: Bize mucize göster
Mukaddes huzurunda el bağlamayan bu yer

Bir gün harap olmazsa Türkün kılıç kınıyla,
Baştan başa tutuşsun göklerin yangınıyla!

Nazım Hikmet Ran
zekeriyametin
Ziyaretçi
« Yanıtla #26 : Temmuz 13, 2008, 08:09:28 ÖS »

Yukarıdaki mesaj, eğer şaka falan değilse, maalesef bir talihsizlik olmuş. Sabahattin Ali ve Nazım’ın şiirlerindeki aşkın zevki başka, Divan Edebiyatındaki zevk başka. Birini diğerine tercih etmek mümkün, ancak, bu tamamen kişisel zevkimizi ve anlayışımızı ifade etmeli. Bir ‘iddia’ ifade ederse ayıp olur bence.

Nazım’ın aşk şiirlerine biterim, fakat, Füzuli’nin ‘Dest bu su arzusuyle ölürsem dostlar / Kuze eylen toprağım, sunun anınla yare su’ dizeleriyle, Karacoğlan’ın, ‘ Yüzünde göz izi var / Sana kim baktı yarim’ sözleri kadar mükemmel ve derin duygular ifade eden başka bir şiir sözü olmadığını düşünüyorum. Ama bu, benim bildiğim şiirler içerisinde böyledir, başka bilen varsa yazsın, hangisi daha güzel…? Saygılar...

sor bakalım o şairlerden kaç dize ezbere biliyor.
İnsan bilmediklerinin düşmanıdır.
O zavallı ise bildiğini bile tanımayacak kadar aciz bir minnacık..

minerva dadaasmor
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Temmuz 13, 2008, 08:46:39 ÖS »

Ben bir edebiyat öğretmeni olarak senden daha iyi bildiğimi söyleyebilirim. Bildiğim için sevmiyorum divan edebiyatını. Banal be bayağı geliyor bana. Bu benim fikrim ve öğrencilerim de bana hak veriyor. Yeni yetişen gençlik herşeyin farkında. Siz artık eskide kaldınız ve unutulmaya mahkumsunuz.
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Temmuz 13, 2008, 08:49:32 ÖS »

Divan edebiyatı için eskide kalmak ibaresini kabul etmiyorum. Bu da benim fikrim. Özümüzü bilmeden de ileriye yönelik adım atmayacağım şüphesiz. Ama üzücü kurduğunuz cümle... Sevmemek ayrıdır, kötülemek ise daha farklıdır. ..
Mevlânâ muhibbi
Ziyaretçi
« Yanıtla #29 : Temmuz 13, 2008, 08:57:29 ÖS »

Râst geldim yâre bir nanl-i revân olmuş gelir

Serde gül, destinde gül, ceybinde gül, dâmende gül

Öyle bir yâr ile karşılaştım ki yürüyen bir fidan idi ve başında, elinde, cebinde, eteklerinde hep gül vardı.

-Fasih Ahmet Dede-

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM