EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 25, 2012, 03:55:50 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: TARİH KOKAN SAFRANBOLU'M  (Okunma Sayısı 6300 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 19, 2009, 11:38:29 ÖS »

İşte karşınızda safran bitkisi. Yeni sayfanbolu'nun göbeğinde de bu bitkiden vardır.

Safranbolu evlieri mimarisi kadar bahçe düzenlemesiyle de meşhurdur. Bahçeler gül bahçesidir. İlkbaharda mutlaka gidip görülmesi gerekir. Evlerin çevresinde yüksek duvarlar olduğu için bahçeler pek görülmez.

Sıra Arasta'ta. Bir kapıdan girilir. Her yerde olduğu gibi arnavut kaldırımlar vardır. Burada Safranbolu'ya ait el işlemeleri, ahşap ürünler satılır. Üstünde asmalar vardır hep. Adında da anlaşılacağı gibi eskiden Safranbolulular buraya alışverişe gelirlermiş. Evleri de Bağlar mevkiindeymiş. Arasta biraz çukurda kalır. Hani her zaman gördüğünüz o Safranbolu manzarası aslıdna bir vadidir. Arasta'da ve eski Safranbolu'da oradadır. Aslında Bağlar mevkinde de çok güzele evler vardır. Görmenizi tavsiye ederim. Gerçi bahçe duvarlarından biraz zor görülüyor. Burayı kışlık, Bağplar'ı da yüksekte olduğu için yazlık olarak kullanırlarmış. Arasta'ya da atlari ve eşekleriyle pazar yapmaya gelirlermiş. Ancak Arasta'daki küçük dükkanları eskiden ahır oalrak kullanıldığını da işittim.

Arasta'ya gidip de Boncuk Kafe'de bir kahve içilmeden olmaz. Boncuk Kafe'deki kahvebin yanında fincandan daha küçük bir kabı içinde şıra getirler. Kahve tepsisi de gül çanaklarıyla süslenmiştir. Masalar da öyle. Tabi mevsimine göre. Bazen cam damlaları süsler masanızı. Akşamlar bağlama eşliğinda türküler söylenir. İçerisi de dışarısı kadar güzeldir.
Bağlar'daki bir kahveye gitmiştik. Oradaki çalışan kahveyi ikram ederken hızlıca "Merhabası yanında." demişti. Adetmiş o kahvede onu söylemek. Hoş geldiniz ve merhaba anlamında kahvenin yanından bir de merhaba var demekmiş.

Bu fotoğraf aynı zamanda Arasta'dan bir görünüm.

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 19, 2009, 11:55:29 ÖS »

Şimdi de Cinci Hanı. Burası daha çok özel davetler kullanılan bir mekan. Ancak canınız ev yemeklerine çok fazla para verip "Aman otantik bir ortamda yemek yiyelim." diyecek olursanız tavsiye ederim. Biz menüyü gördük fiyatı aldık, ramazanda ve kapısından döndük. Özel günler için gidilebilir yine de.
Deli İbraim'i iyileştirdiğine inanılan Cinci Hüseyin Efendi'nin anısına eşi Hamide Hatun tarafından yaptırılmış. 1640-1648 yılları arasında yapılmış.

En çok görülen ve görülmesi gerken kaymakamlar Konağı. Kaymakamların oturduğu evdir. Bahar da ve yazın bahçesinde gözleme yapılıp satılır, bakır bakraçların içinde süzme ayran getirilir. Ahşap masalarda oturup keyifle karınızı doyurursunuz. Giriş ücretli. Evin içinde mankenlerle dönemin yaşantısı canlandırılmıştır. Bu evi mutlka görmenizi isterim. Yaşamı kolaylaştıracak çok güzel şeyler var. Bizim düşünemediğimiz... İşçilik çok güzel.

Burada kaymakamın giydiği kıyfet orijinaldir.

Kına gecesi.

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 20, 2009, 12:10:30 ÖÖ »

Safranbolu'nun içinden görünüş. İmren Lokumarından mutlaka çifte kavrulmuş lokum almanızı tavsiye ederim. Bu fotografta var ama nasıl tarif edeceğimi bilemedim. Başka markalar da var ama ben İmren'inkini çok beğendim.

Eski Hükümet Konağı

Safranbolu'ya gelip de Bağlar Gazoz içmemek olmaz diyip size gazozdan ikram ederler. Aslında Karabük'te satılan bir gazoz. benim damak tadıma uymadı pek. Biraz ağır geldi. Ama deneyin.

Güneş Saati. Sanırım Cinci Hanı'n içindeydi.

Kuşların çiftleşmesi için yapılan kuşluklar.

Kaymakamlar Konağı'ndan bir görüntü daha

Safranbolu'da kış

Safranbolu evlerinde ahşap işçiliği ön planda. Bu parça da Kaymakam Konağı müzesinde sergilenmekte, parça bir oda tavanının göbeğini oluşturuyor, ortasında haz lambası yada avize takmak için kancası var. Göbeğin büyüklüğüne bakılarak tavanın ve dolayısıyla odanın büyüklüğü tahmin edilebilir. (Bu anlatımı bir siteden buldum ama sitenin adına uaşamadım. Güzel anlatmışlar aynen aldım.)

Bir de Safranbolu evlerinin en büyük özelliği hiçbir evin diğer evin önünün kapatmamasıdır.

Gittiğinizde sizi götürecekleri yerlerde biri de Hıdırlık Tepesi'dir. Burada mezarlar vardır. Yanlış hatırlamıyorsam şehitler vardı.

« Son Düzenleme: Mayıs 20, 2009, 08:57:27 ÖÖ Gönderen: Edebiyat Öğretmeni » Logged
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 20, 2009, 08:47:52 ÖÖ »

Güzel bir gezintiydi Edebiyat öğretmenim. Kaymakamın orijinal kıyafetinden çok hanımının zarif görüntüsünü beğendim.. Merhabalı kahveyi oraya gidersem unutmadan isteyeceğim.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 20, 2009, 08:55:32 ÖÖ »

Mutlaka görmelisin Meryem. Safranbolu küçük bir yer. Gezmesi bir gün bile sürmez. Batı Karadeniz turlarıyla bir hafta sonu gidilebilir. Böylece Amasra da görülmüş olur. Orayı da tavsiye ederim. Bir de eski Safranbolu'nun dışında yeni yerleşim yerinde bir fotoğraf buldum onu da ekleyeyim senin sayende. Ata Alışveriş Merkezi burası. Karabük'e Onel açıldıktan sonra burada pek rağbet olmadı.  Safranbolu'nun tam merkezindedir. Önüde fotoğrafta da görüleceği gibi Atatürk anıtı vardır.

meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 20, 2009, 09:31:08 ÖÖ »

Eşim Karabük'te özel bir dershanede iki yıl çalışmış. O zamanlar Safranbolu' ya yakın Beşbinevler'de kalmış. Fotoğraflardaki birçok yeri hatırladı kahve gazozu o da övdü. Ayrıca gitme sözü aldım ben de senin sayende.  Kahkaha

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 20, 2009, 09:43:38 ÖÖ »

beşbin evler Karabük ile Safranbolu arasında. Ama safranbolu'ya bağlı. Aslında Karabük ve Safranbolu'yu ayrı ayrı demek garip geliyor. Çünkü aralarında 8 km var ve evler zaten hiç bitmiyor. Karabük il sınırı biter hemen arkasında sarı ve kocaman harflerle Safranbolu yazar. Bence hemen bu yaz gidin Meryem. Kaçırma bu fırsatı. Belki ben de oralarda olurum. Belli olmaz. Sizin oradan da yakın. Ben 13 saat yol çekiyordum. Üzgün
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 20, 2009, 09:46:55 ÖÖ »

"Ben 13 saat yol çekiyordum.  " Gerçi haftasonları eğlenceli oluyordu 6-7 arkadaş keyiflice eğleniyorduk. Gittiğinizde özellikle bir sürü Japon turist görürsünüz. Çok kalabalık olur. Arasta'ya yeni Safranbolu'dan, ara yollardan arnavut kaldırımlardan, eski evlerin arasından yürüyerek gidin. Çok keyifli...
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 20, 2009, 10:20:07 ÖÖ »

Yusuf beye söyleyelim sitemiz logolu tişörtler yaptıralım. Yaz boyunca bütün üyeler ülkenin farklı yerlerinde olacağız görür görmez tanırdık birbirimizi. Safranbolu'dan bir aradaşı aradık yerimiz de hazır. Yolumuz bir yerde kesişebilir Edebiyat  Öğretmenim. 

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 20, 2009, 10:28:23 ÖÖ »

Umarım Meryem. Hele Safranbolu'da olması daha güzel olur.
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 23, 2009, 12:39:01 ÖS »

Ne kadar güzel bir memleketimiz var...
Yeri ve zamanı geldiğinde arkadaşlarımızın vatanımızın muhteşem güzelliklerini barındıran yörelerimizi anlatması dileğimdir.

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM