EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 10:30:41 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2 3
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gelinlik Kizlarin 'Cilveli' Kahvesi (Manisa)  (Okunma Sayısı 3903 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ebruyum
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 23, 2009, 07:49:54 ÖS »

Manisa'da eski donemlerde gelinlik kizlar, evlerine gelen goruculere bu kahveyi ikram edermis. Bol kopuklu kahvenin uzerine ogutulmus badem konurmus. Iste o "cilveli" adiyla bilinen Turk kahvesi, patentle koruma altina alindi.

Manisa'nin tarihi ver turistik mekanlarindan olan Yenihan'da kafe isletmeciligi yapan Tamer Cipiloglu, cilveli kahveye sahip cikip yeniden canlandiran kisi. Eski donemlerde sehzadeler icin de ozel olarak hazirlanan bu kahve, asil sohretini gelinlik kizlarla edinmis. Gelinlik kizlar eve gelen goruculere bu cilveli kahveyi hazirlarmis.

CILVELI KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, sunumu ve tuketilis sekliyle diger kahvelerden ayriliyor. Fincana dokulen bol kopuklu Turk kahvesinin uzerine cifte kavrulmus, ogutulmus badem ve iki cesit baharattan olusan karisim dokuluyor.

Kahvenin yaninda bir kasik veriliyor. Kahve icilmeden once bademler yeniyor. Ardindan kahve iciliyor.
Kopukle badem ezmesinin karisimi ozel bir tat olusturuyor. Dovulmus bademin kahvenin dibine cokmemesi icin mutlaka cifte kavrulmus olmasi gerekiyor.

CILVELI KORUMA ALTINDA

Unutulmak uzere olan bu icecegi, 6 yil once tekrar tanitmak uzere harekete gectiklerini bildiren Cipiloglu,
"Cilveli kahveyi koruma altina almak icin ilk once patent calismalarina basladik. Patent almak icin baslattigimiz calisma, 2 senelik surecte tamamlandi. Bundan sonra hem cilveli kahveyi tanitmak hem de benzeri yeni turleri gelistirmek icin calisacagiz"  dedi.

Cipiloglu, cilveli kahvenin ozellikle yerli turistlerin ilgisini cektigini, tuketiminin giderek arttigini, bu kulturu unutan bircok
Manisalinin da cilveli kahveyle yeniden tanistigini belirtti.

Manisaya ozgu o  meshur cilveli kahveler;

Herkes kirilamaz bazen ipince bir dal olmak gerekir kirilmak icin:
Ama dunya kutuklerin...

Yilmaz Odabasi
İlkhurz
VIP Üye

Türk menem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 23, 2009, 08:33:34 ÖS »

çok güzelmiş manisaya hayra galdım gidesim geldi

Gönlü açık olanın yolu da açık olur.
Çamur
Bölüm Yetkilisi
VIP Üye

Sessizliğin sırrı, dudaklarında. ..

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 23, 2009, 09:40:21 ÖS »

Badem yerine fındık kullansak da aynı tat olur mu acep?

Ölümünün üzerinden taaa 72 sene geçtikten sonra, hiç tanışmadığı, hiç görmediği insanların bedenine imzasını atan bir başka lider var mı dünyada?
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 23, 2009, 11:43:07 ÖS »

Kahvenin ismiyle yapılış amacı da uyuyor hani:)) Aslında nazlı kahve mi daha iyiydi ne? Kız evi naz evidir gibi...
İlkhurz
VIP Üye

Türk menem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 24, 2009, 12:54:08 ÖS »

bir zaman bir arkadaşım duzlu çayıda anlatmıştı mena Kahkaha görücü gelen erlere duzlu çay içürülür Kahkaha men denedimde içebilmiyrem nece içersiiiz siz?

Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 24, 2009, 12:57:26 ÖS »

Tuzlu kahve şaka niyetine yapışır da benim kardeşimin erkek arkadaşının aişles geldiğinde biz bilmeden karbonlu çaydanlığın içinde çay demlemiştik. Dünürler de gıklarını çıkarmadan içmişlerdi. Bir tanıdık gelip mutfağa diyene kadar da anlamamış ve anladıktan sonra da mutfakta epeyce kikirdemiştik.
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 24, 2009, 01:31:20 ÖS »

Badem yerine fındık kullansak da aynı tat olur mu acep?

Benim de aklıma ilk gelen bu oldu, hemen deneyip içesim var da. Çok leziz görünüyor. Kimin aklına gelir hey Allah'ım!

bir zaman bir arkadaşım duzlu çayıda anlatmıştı mena Kahkaha görücü gelen erlere duzlu çay içürülür Kahkaha men denedimde içebilmiyrem nece içersiiiz siz?

Tuzlu çay değil, kahve veriliyor, sen alıştırmalarını kahve üzerinden yap, tabi Manisa'yla ilgin yoksa.  Kahkaha Tuzlu çayı evlendikten sonra içmek lazım.  Kahkaha
İlkhurz
VIP Üye

Türk menem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 24, 2009, 01:36:54 ÖS »

öğrenciyek bizler evde çay demlenüp emma ordaki beyaz tozun duzmu datlımı olduğu bilinmeyip çaya atılıverilir içen kişinin suratındahı renk değişiverir(yeni öğrendim bu gullanımı Kahkaha) Kahkaha duzlu çayı böyle datmışam.. Gahvedede deneyiveriyim Kahkaha hoşuma gidiverdi bu gullanım Kahkaha

meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 24, 2009, 01:37:41 ÖS »

Ayranım yok içmeye... bademliyi fındıklıyı nereden bulacağım?  Ağlayan

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 24, 2009, 01:41:13 ÖS »

Gülümseme)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

öğrenciyek bizler evde çay demlenüp emma ordaki beyaz tozun duzmu datlımı olduğu bilinmeyip çaya atılıverilir içen kişinin suratındahı renk değişiverir(yeni öğrendim bu gullanımı Kahkaha) Kahkaha duzlu çayı böyle datmışam.. Gahvedede deneyiveriyim Kahkaha hoşuma gidiverdi bu gullanım Kahkaha

Bravo!
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Mayıs 24, 2009, 01:43:48 ÖS »

Kesin sen yaptın bu hainliği arkadaşlarına, kendi çayının beyaz tozu şekerdi.  Kahkaha

Mery, bize gel kahve içmeye, balkondan deniz değil belki ama, Erciyes'i izleyelim...
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 24, 2009, 01:48:23 ÖS »

Şu disketlerle uğraşacağına bilim adamları ışınlamaya bir çözüm bulsalar ya Fuzuliye içim gitti deniz istemiyorum ben Kayseri'de olmak istiyorum kahve içmek için sonra bir koşu Denizli'ye gideyim çokonatlar için İlkhurzun tuzlu olmayan çayını içmek istiyorum. Bak altını maltını değiştirmem gazını da çıkarmam tek şekerli çay içerim.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
İlkhurz
VIP Üye

Türk menem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 24, 2009, 01:52:08 ÖS »

Şu disketlerle uğraşacağına bilim adamları ışınlamaya bir çözüm bulsalar ya Fuzuliye içim gitti deniz istemiyorum ben Kayseri'de olmak istiyorum kahve içmek için sonra bir koşu Denizli'ye gideyim çokonatlar için İlkhurzun tuzlu olmayan çayını içmek istiyorum. Bak altını maltını değiştirmem gazını da çıkarmam tek şekerli çay içerim.

Kahkaha çaylaaarrrr!

fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Mayıs 24, 2009, 01:53:26 ÖS »

Beklerim, burada her gün yağmur yağıyor, yağmur başlamadan gel çabukk... Gülümseme

Diğer konu sanırım beni değil İlhurz'u ilgilendiriyordu.  Utandım Kahkaha
İlkhurz
VIP Üye

Türk menem

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 24, 2009, 01:56:47 ÖS »

ne zaman böyüdüm? demahkı hızlı böyüyrem Kahkaha artık annay altımı değişmeyr

Sayfa: [1] 2 3
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM