|
meryemozcan
|
 |
« : Mart 02, 2009, 04:59:28 ÖS » |
|
Sana diyeceğim var eğlen yolcu Kurduğun yuvayı yık da öyle git Zamanede ilk görevdir insana Baştan dinden haktan çık da öyle git
Bir sudan geçince köprüyü devir Sel basmış tarlaya ırmağı çevir Birlik dümenini tersine kıvır Sağa sola sövüp dök de öyle git
Allah bir deseler sen söyle haşa Nadan ehliyle çıkılmaz başa Komşunun açlığı tatlı tamaşa Bir tekme de sen vur yık da öyle git
Ortak isen hesap etme ölçmeyi İhmal etme dost ırzına geçmeyi Bir döğüşte çok ayıp gör kaçmayı Beş on yumruk yiyip sek de öyle git
Elinden tut çamurlara at körü Beriye ötede öteye beri Kapıya gelirse döv misafiri Bir de ana avrat çek de öyle git
Kızına bakanın oğlunu öldür Meclise girersen büyüğe saldır Kefeni soy mezarlara kül doldur Ölünün dişini sök de öyle git
Ciğerin yarası sivri cam ister Kötülük meydanında kendin göster Adamın cömerdi yavuz it besler Meteliği başa kak da öyle git
Küfür eksik etme aziz dilinden Gaddarlık kılıncın koyma belinden Hiçbir şey gelmezse bile elinden Fesat tohumunu ek de öyle git
Hasılı sözümün tersine yürü Görmesin gözlerin topalı körü Kısa yerden eksik etme ömürü Mahzuni şerif'ten bık da öyle git
Kaynak: Aşık Mahzuni Şerif Yöre: Afşin
|
|
|
|
|
|
 Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
|
|
|
|
naprev
|
 |
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2009, 11:37:58 ÖS » |
|
Ters Öğüt Destanı
(Huzuri Baba)
Bir nasihatim var zamana uygun Tut sözümü yattıkça yat uyanma Meşhur bir kelâmdır “sen kazan sen ye” El için yok yere ateşe yanma
Her nere gidersen eyle talanı Öyle yap ki ağlatasın güleni Bir saatte söyle yüz bin yalanı El bir doğru söz söylerse inanma
Ananın erine çağırma peder Evvel ahir sana kötülük eder Kemlik et elinden geldiği kadar Sakın eylik edip düşman kazanma
Kime eyi desen darılır, söğer Merhamet zamanı değildir meğer Yanında birini kesseler eğer Bir hançer de sen vur sonra utanma
Cabadan bir kahve verme ahbaba Evvel ahir seni verir kasaba Paran çok var ise yatır şaraba Olur olmaz sadakaya güvenme
Yüz verme sâile, sarma yakana Bir tokat vur eğdir doğru bakana Bir yudum su verme canı çıkana Aklın topla, sersem olma, susanma
Üç parmak noksan ölç, ölçersen kile Tatlı söz konuşma bir kimse ile Dört kuruşa sekiz kuruş et hile Hilekârlık hoş sanattır usanma
Eğer ister isen efkâr görmemek Asla gönül yapma çekme boş emek Babanın hayrına verme bir etmek Aç olup da kapı kapı dilenme
Hediye namiyle bir şey gönderme Adet edip hiç misafir kondurma Komşun evi yanar iken söndürme El kârı (i)çün bir adım da uzanma
Bir yetim görünce döktür dişini Bozmağa çabala halkın işini Günde yüz adamın vur kır başını Bir yaralı sarmak için yeltenme
Kaynağın tut varsan suyun bendine Zira herkes pesend ede fendine Öz aklın yetişir kendi kendine Eflatun’da görsen aklın beğenme
Keyfin bozma altı için beş için Korku çekme olur olmaz iş için Canın feda eyle bir sarhoş için Kuru sofuların sözüne kanma
Yanında saklama namus, gayret, ar Bilcümle mekruhu eyle ihtiyar Meyhane dibinde seccadeyi sar Safâsı olmayan yerde dolanma
Hakikattir sözüm eylerim tefhin Ne kimseden öğren ne eyle talim Emaneti geri eyleme teslim Öte beri geçin, sakın evlenme
Gönül verme gözüm vefasız kâra Güzel kumar öğren alasın para Gündüz gulanpara, gece zampara Ol da felek sitemine dayanma
Huzurî neylersin dünya rif’atin Kesme doğruluktan meyl ü rağbetin Cenâb-ı mevladan iste izzetin Her şaşkın sözünü duyup bulanma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #2 : Nisan 25, 2009, 11:46:13 ÖÖ » |
|
Konu ile ilgili olduğu için İstanbul'da yaşayan veya gitme niyetinde olan arkadaşlarımız için bir duyuru vermek istiyorum. Tersname Dans- Müzik Gösterisi
Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK), olarak, Anadolu’nun çokkültürlü ve çoksesli yapısını kültürel çoğulcu bir bakışla ele aldığımız Tersname dans-müzik gösterimizle Nisan ayında seyirci karşısına çıkıyoruz.
Bu yılki dans-müzik gösterimizi Mardin, İstanbul Çingeneleri ve Doğu Karadeniz kültürleri üzerine yaptığımız eğitim-araştırma çalışmaları sonucunda hazırladık.
Tersname, Türkçe, Kürtçe, Lazca, Hemşince, Gürcüce, Arapça, Ermenice, Çingenece ve Süryanice şarkılar, türküler ve ilahilerle çoksesliliği vurgulamaktadır. Farklı kültürlerin ve kimliklerin birarada barış içinde yaşayabileceğine dair inancımızı sürdürürken çeşitli sanat disiplinlerinden faydalanarak hazırladığımız gösterimizde bu kültürlere dair sözümüzü sahneye taşıyoruz.
Bu yılki gösterinin ismi olan Tersname, kastedilenin tam tersinin söylendiği bir halk edebiyatı formudur. Aşık Mahsuni Şerif, formun en önemli örneklerinden bazılarını söylemiştir. Biz de diyoruz ki;
“Bu defa sözümüz tersine Belki kelamımız dinlenir diye...”
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #3 : Nisan 25, 2009, 11:49:47 ÖÖ » |
|
uyuyup uyandığımda eline dolandığım ateş olup yandığım türkülerin yorulduğu zamandır şimdi.. dost diye bildiğim de yalvar yakar olduğum yollarına öldüğüm kuşların vurulduğu zamandır şimdi.. geçmişin geleceğin kurdun kuşun böceğin tuz ile ekmeğin harman olup yoğrulduğu zamandır şimdi.......
Zülfü Livaneli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
naprev
|
 |
« Yanıtla #4 : Mayıs 06, 2009, 08:11:46 ÖS » |
|
Huzuri Baba'dan bir şiir yine paylaşayım, yeri uygun değilse Meryem Hocam zahmet eder ve uygun bir yere taşır.
ŞADLIK DESTANI
Gûş verin ahbaplar bu dasitana Hayalet bahsinde marifetim var Sözlerim mahsustur Ehl-i irfana İrfan olanlara riayetim var
Riayetle yâd eylerim Fürkanı Âlemin farkında lafz ü meani Menkuş zamîrime Seb-al-mesânî Tam yedi âyetten nasihatim var
Nasihatım evsafımdan artıktır Beni vasfetmiyen âlemde yoktur Nüfus-i âlemden askerim çoktur Tâbiri nâkabil saltanatım var
Şöhretim dağılmış bay ü gedaya Korkumdan velvele düşmüş dünyaya Her nefesim benzer dem-i İsaya Münkir olanlara mucizatım var
Mucizat iledir bunca yerim var Hind ü Yemen gibi kazam sadhezar Köylerimdir Erzurum’la Üsküdar Bin İstanbul gibi vilâyetim var
Vilayet sayarım ben İstanbul’u Cebrile almışım Sivastopol’u El altında hazır bütün Rumeli Arabistan’da da çok milletim var
Milletimin yoktur hadd-ü hesabı Kim saymaya kadir katre-i âbı İngiliz elimden çeker azabı Şimdi Fransa’ya azimetim var
Azimetim Fransa’dan Yunan’a Milletini muhtaç edeyim nâna Alamanya elin edem verana Bana yetesiye memleketim var
Memleketin alıp eyleyim esir Nemçe’nin elini dağıtmak yesir Acem olsun ayağ altında hesir Haçan ki Urus’a hareketim var
Hareketim görüp hayrette kala Kars, Tiflis, Batum’a milletim dola Elhasıl varmalı ta Petrebol’a Eşidenler desin çok kuvvetim var
Kuvvetli Urus ki çıkar aradan Durmamalı Çin de çıksın sıradan Askerim leşkerim doysun paradan Ordan geri dönen bir tek atım var
Bir atım vardır ki dönem geriye Kayırması güçtür verem yarıya Bunca asker için yüz bin Suriye Doksan bin etmeden bir tek itim var
İtlerim hıfzeder bunca davarı Zay’olan davarlar çobanın kârı Lüzum görünürse binsin süvari Elli bin milyon hazır atım var
Atlarım beslenir hazır tavlada Yalan değil, dediğimden ziyade Pasin yetmez ise arpaya sade Göle’de her evde bin bağ otum var
Otum yetesiye olur her günü Bir askere kesem bir tek koyunu Pîrinç ektirmişem Kiskim’i, Van’ı Bulgur için güzel Beyazet’im var
Beyazet’ten askerimin bulguru Tütün ektim Ardanuç’u, Murgul’u Lahana bostanı hep Anadolu Hesap et ne denlü me’külâtım var
Me’külâtım dediğimden ziyade El altında olan zevk ü safada Kabak ektim Uşhum ile Körta’da Homhal’da patates külliyetim var
Külliyetim patatesten Homhal’dır Binat ile Melo havası çöldür Nigzivan, Nusuncur şalgamı boldur Orada temizce Danalet’im var
Danalet’ten bir fark yoktur Zoybar’a Arcivan Deresi boyanmış kara Utav’dan atlayıp varam Zapor’a Zapor imamiyle muhabbetim var
Muhabbetim vardır anlamaz goşa Babası çingene kendisi paşa Orada ki tutulursam bir kışa İnim çay aşağı Vecanket’im var
Vecanket’ten Ahalt yahşıdır hâlâ Deli gönül ister orada kala Oradan Öğdem’e eğer yol ola Saklar Ahmet Çavuş ne mihnetim var
Mihnetim yok, Öğdem vergili yerdir Şadut’un adamı gayet hınzırdır Ahot ahalisi er oğlu erdir Ordan Zor’a doğru iradetim var
İradetim günden güne artırdım Araya söz geçti beni itirdim Bütün tüccarları borca batırdım Neml(i)oğlunda yüz yük matlûbatım var
Matlûbatım tutmuş dünyayı tamam Pîr-ü civan eyler bana ihtiram Boynumu kesseler doğru söylemem Yalan söylemekte meharetim var
Meharetim var doğrusu yalana Neyim gider dünya gitse talana Methetmekle nolur beni bilene Tanıyanlar bilir ne kudretim var
Kudretim yok varam gidem bir yana Züğürtlüğüm gelmez vasf-ü beyana Müflis olduğumuz çıktı ayâna Şimdengerü kime ne minnetim var
Minnetim kimseye olsa nâreva Yamalı tencere yakışır eve Eski kırık sahan bir kutus tava İşlemez “Priyol” bir saatim var
Saatın kalmıştır bir yelkovanı Dağılıp gitmiştir geri kalanı Yapının yıkıldı yoktur tavanı Bir eski şekilde şerafetim var
Şerafete yetmez mi olayım mağrur Adımız söylenir dünyada meşhur Borçludan kalmadı kapıda çamur Ayaklar sesinden çok zahmetim var
Zahmetim var kuruttular hâkimi Yükseltsem bir batman olmaz yükümü Hâşâ sizden borçlu alsın ...... Evim takımından bir sepetim var
Sepetim eskidir bir yeni alsam Kurtulup mihnetten şâd olup gitsem Şükrederim on beş günde bir bulsam Arpa ekmeğine kanaatim var
Kanaatim vardır katıksız nâna An’içün düşmezem gam-ü hicrana Deli gönül borcun nedir yalana Yalan ile ömrüm verdim talana
Huzurî çok yalvar Nebî Zişana Şefaat eylesin ben nâtüvana Şaşırdım ettiğim cürm ü isyana Çok günah eyledim hecaletim var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #5 : Mayıs 06, 2009, 08:38:32 ÖS » |
|
İçeriği itibariyle pek tersnameye benzemiyor ama kalsın burada teşekkürler naprev aşık ne güzel söylemiş.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
naprev
|
 |
« Yanıtla #6 : Mayıs 06, 2009, 08:59:59 ÖS » |
|
KURBAN OLDUĞUM
Sarı saç üstüne sarışın yazma Yakışır başına kurban olduğum Çıldırtma aklımı karşımda gezme Gözüne kaşına kurban olduğum
Kirpiklerin susamıştır kanıma Tök kanımı keşke otur yanıma Sana gelen her dert gelsin canıma Nevreste yaşına kurban olduğum
Garibem insaf et gönlüm şad eyle Eyliğin söylensin yahşi ad ile Huzûrî’yi ya öldür ya âzâd eyle Eşiği taşına kurban olduğum.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Kasım 22, 2010, 01:56:46 ÖS Gönderen: naprev »
|
|
|
|
|
|