edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 02:21:59 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye'deki kadın-erkek eÅŸitliÄŸi  (Okunma Sayısı 153 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
suclu52
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 16, 2008, 12:26:01 ÖS »

İşte Türkiye'de kadın erkek eÅŸitliÄŸi 
    Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı yıllık kadın-erkek eÅŸitliÄŸi sıralamasında Türkiye 130 ülke içinde 123'üncü sırada yer aldı. Raporda, BirleÅŸik Arap Emirlikleri 105'inci sırada bulunuyor.

Cenevre merkezli Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) her yıl yayımladığı, 130 ülkeyi kapsayan dünyada kadın-erkek eÅŸitliÄŸinin durumu hakkında hazırlanan rapor, kadınların erkeklerle saÄŸlık ve eÄŸitim, ekonomik güç ve siyasi temsil açısından, hangi ülkede ne kadar eÅŸit olduÄŸunu ortaya koyuyor. İlk sıraları geçen yıl olduÄŸu gibi Norveç, Finlandiya, İsveç ve İzlanda'nın aldığı raporda, Çin, ABD ve Fransa'nın net bir ilerleme kaydettiÄŸi belirtildi.

Kuzey Avrupa ülkelerinin kadına çalışma hayatında doÄŸum sırasında tanınan haklar, yüksek standartlı eÄŸitim olanakları ve çocuk bakımında devlet yardımı ile liste başında geldiÄŸi rapora göre, Kuzey ülkelerinin bile bazı alanlarda mesafe kat etmesi gerekiyor. 1'inci ülke konumunu bu yıl da korurayan Norveç'de dahi durumun mükemmellikten uzak olduÄŸunu hatırlatıyor. Norveçli kadınlar, erkeklerin sahip olduÄŸu ekonomik ve siyasi fırsatlar ile saÄŸlık ve eÄŸitim olanaklarının sadece yüzde 82'sine sahip.

Fransa, geçen yıl 51. sırada yer bulurken, kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımında saÄŸlanan geliÅŸmeden dolayı bu yıl 15. sıraya yükseldi.

Ã‡in'de cinsiyetler arasındaki eÅŸitsizliklerin giderilmesi yolunda önemli ilerlemeler saÄŸlandığı kaydedilen raporda, bu ülkenin geçen yıla nazaran 17 basamak yükselerek 57. sıraya oturduÄŸu ifade edildi. ABD ise 2007 yılında 31. sırada yer alırken, bu yıl 27. sıraya yükseldi. Raporda Türkiye 123. sırada gösterildi. Tunus 103, Ürdün 104, BirleÅŸik Arap Emirlikleri 105, Mısır 124, Fas 125, Pakistan 127, Suudi Arabistan 128 ve Yemen 130. sıraya yerleÅŸti. Söz konusu raporun, eÄŸitim seviyesi, siyasete katılım, saÄŸlık ve yaÅŸam süresi gibi kriterlere bakılarak hazırlandığı ifade edildi.

24 Kasım - 05 Aralık

Vizelerim baÅŸlıyor. Sondan bir önceki
      vize dönemim. Hadi hayırlısı...
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 16, 2008, 09:18:27 ÖS »

Dünyada kadın -erkek eşitliğine önem verilme sıralaması gibi aktarılmış. Burada söylenmek istenen son cümledeki eğitim seviyesi, siyasete katılım, sağlık ve yaşam süresi gibi kriterlerdir.

Eğitim alsa da değişmeyen, siyasete katılsa da etkili olamayan kadının kendisidir o ayrı.

Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız.  Konfüçyus
Meryem ÖZCAN
Administrator
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 16, 2008, 09:28:35 ÖS »

Arap ülkelerinden daha geride yer alışımız üzdü beni. Tunus kadar bile olamamışız ya helal Türkiye'ye. Köklü değişimlerin yapılması gerekiyor. İnsana insan olduğu için değer verilmeli öncelikle. Eğitim ve sağlık ön planda olmalı her şeyden önce.
Bu rapor biraz tuhaf geldi bana.

* Her Rüzgar Savuracak Bir Toz bulur,
* Her Hayat YaÅŸanacak Bir Can Bulur,
* Her Umut Gerçekleşecek Bir Düş Bulur,
* Bulunmayacak Tek Åžey Senin Benzerindir...
suclu52
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 16, 2008, 09:33:00 ÖS »

Bu rapor ne kadar doğrudur bu tartışılır hocam. Ama hani derler ya ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bu da onun gibi bir şey. Ülkemizin bu anlamda ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. İnşallah kızlarımızın okuması konusunda yapılan kampanyalar daha başarılı olur.

24 Kasım - 05 Aralık

Vizelerim baÅŸlıyor. Sondan bir önceki
      vize dönemim. Hadi hayırlısı...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!