EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 08:58:58 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Anlam ve Vazifeleri Bakımından Kelimeler Nasıl Öğretilmeli?  (Okunma Sayısı 1420 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
matraxion
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 03, 2011, 10:56:39 ÖS »

Konu başlığında da belirttiğim gibi anlam ve vazifeleri bakımından kelimeler nasıl öğretilmeli yardım bekliyorum. Acil.
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 03, 2011, 11:16:07 ÖS »

Konu başlığında da belirttiğim gibi anlam ve vazifeleri bakımından kelimeler nasıl öğretilmeli yardım bekliyorum. Acil.

Sayın matraxion,
Sözcükler anlam olarak gerçek, mecaz, somut, soyut... anlam gibi başlıklara ayrılır...
Sözcükler görev, tür olarak da isim, zamir, sıfat, zarf, edat, belirteç, edat, bağlaç gibi görevlere ayrıldığı için bunlarla ilgili örnekler seçilerek konu açıklanabilir.

matraxion
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 03, 2011, 11:22:26 ÖS »

Sorum sanırım açık olmadı, eksik oldu. çocukların anlam ve vazifeleri bakımından kelimeleri etkin bir şekilde konuşmalarında ve yazılarında kullanmalarını nasıl sağlarız?
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 03, 2011, 11:28:10 ÖS »

Öncelikle merhabalar,
Eğer doğru anlamışsam, siz anlam ve vazifeleri bakımından kelimeleri çocuklara etkin bir şekilde öğretmenin yolunu arıyorsunuz, yani yemek yemek, su içmek gibi bir alışkanlık olsun bu kelimeler çocuklar için ..
Siz biraz daha etkili onların ilgisini çekecek şekilde aktarsanız, günlük hayattaki olaylarla ve kişilerle bağlantı da kurarsanız onlar bunu daha iyi kavrar ..
Son zamanlarda yeni bir kitap çıktı . Feyza Hepçilingirler - Türkçe Dilbilgisi Öğretme Kitabı diye Everest Yayınlarından .. Bu kitap dilbilgisi akademik kitabı falan değil .. Ama dilbilgisi nasıl zevkli hala getirerek işlenebileceğini gösteriyor. Bundan da yararlanabilirsiniz ..

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 03, 2011, 11:30:35 ÖS »

Sorum sanırım açık olmadı, eksik oldu. çocukların anlam ve vazifeleri bakımından kelimeleri etkin bir şekilde konuşmalarında ve yazılarında kullanmalarını nasıl sağlarız?

Kitap okumaları teşvik edilebilir. Takdir edersiniz ki anlam olarak öğrencilerin konuşmalarını geliştirmelerinde kitap okumanın etksi inkar edilemez. İkinci olarak da öğrencilere seviyelerine göre (SBS ya da YGS) derslerine yardımcı olabilecek bir Türkçe kitabı takip ettirebiliriz, diye düşünüyorum.
matraxion
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 03, 2011, 11:48:15 ÖS »

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Ben sınav sistemi dışında günlük yaşantılarına aktarmaları için bunları nasıl anlatmalıyız? Özellikle İlköğretim 1. kademede. Sezdirme yöntemiyle neler yapılabilir? Örnek veriyorum: sıfatlar için bol bol tasvirler, resimleri anlatmalar olabilir. Peki ya diğerleri için neler yapabiliriz?
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 03, 2011, 11:51:58 ÖS »

Öncelikle merhabalar,
Eğer doğru anlamışsam, siz anlam ve vazifeleri bakımından kelimeleri çocuklara etkin bir şekilde öğretmenin yolunu arıyorsunuz, yani yemek yemek, su içmek gibi bir alışkanlık olsun bu kelimeler çocuklar için ..
Siz biraz daha etkili onların ilgisini çekecek şekilde aktarsanız, günlük hayattaki olaylarla ve kişilerle bağlantı da kurarsanız onlar bunu daha iyi kavrar ..
Son zamanlarda yeni bir kitap çıktı . Feyza Hepçilingirler - Türkçe Dilbilgisi Öğretme Kitabı diye Everest Yayınlarından .. Bu kitap dilbilgisi akademik kitabı falan değil .. Ama dilbilgisi nasıl zevkli hala getirerek işlenebileceğini gösteriyor. Bundan da yararlanabilirsiniz ..

Buna ek olarak, bahsettiğiniz tarzda kelimelerin bulunduğu ilgi çekici metinleri de okumalarını sağlayarak daha iyi belletebilirsiniz ..

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 04, 2011, 12:57:51 ÖÖ »

Sayın matraxion,Raleigh Schorling ve G.Max Wingo ilköğretim öğrencileri için uygulanacak öğretim metodlarını anlatan kitaplarında bu dönemdeki çocukların duyu organlarına hitap eden metodların öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve kalıcı olduğunu ifade ederler.Tabiilikten uzaklaşmadan öğrencilerin görebilecekleri,duyabilecekleri ve elleyebilecekleri vasıtalardan faydalanmanın yararını savunurlar.
Biz öğrencilerimize latince terimleri öğretirken afiş,maket,iskelet vb ders materyallerinden faydalanırız.Dokundukları ve gördükleri nesnelerin latince isimlerini çok daha kolay öğrendiklerini görürüz.
Öğrencilerin öğrenme beceri ve yetilerine göre gerekli öğretme tekniğini en iyi onları tanıyan,ihtiyaçlarını,yeteneklerini,ilgilerini bilen bir öğretmen bulabilir ve uygulayabilir.
Uzmanlar altıncı sınıftan itibaren çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmede üst düzeye çıktıklarını öne sürerler.O halde yazmaya yöneltmek de bu konuda yardımcı olabilir mi?
Alanım olmadığı için size yardımcı olamıyorum.Ancak arkadaşlar çok güzel önerilerde bulunmuşlar.Aytoldı Hocamızda buradalar.Umarım onun fikirlerini de okuma şansımız olur.
Size kolaylıklar ve iyi geceler diliyorum.
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 04, 2011, 10:30:43 ÖS »

Örnek veriyorum: sıfatlar için bol bol tasvirler, resimleri anlatmalar olabilir.

Tek bir resim,ekseriya ciltler dolusu kitaplardan fazla öğretir.

O.S.Flowers
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM