edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 01:49:06 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ücretsiz eÄŸitim dedikleri ...  (Okunma Sayısı 4795 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arzu yılmaz
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 10, 2007, 08:06:26 ÖS »

Bir köşe yazarından alıntı .

........
Yüzlerce şikáyet var, ben sadece bir tanesinin koordinatını vereyim.

İstanbul Erenköy Kız Lisesi.

Bir anne, yanında kızı...

Kayıt yaptıracaklar.

Çıkıyorlar müdüre...

Müdür Bey, 2 milyar istiyor.

2 milyar lira.

Niye kardeÅŸim?

Bağış!

Anne diyor ki: "Durumumuz yok, bu parayı verebilmem mümkün değil."

Müdür diyor ki: "Kapıcılar bile veriyor, senin çocuğunu da kapıcı çocukları okutur o zaman!"

Annenin halini düşünün.

Evladının gözü önünde oluyor bunlar.

"Yer yarılsa da içine girsem" diyor, çıkıp, gidiyor.

Ertesi sabah...

Baba geliyor okula, giriyor müdürün yanına, diyor ki: "Eşim anlatmış, ekonomik durumumuz şu anda kötü, olsa verelim... Üstelik, biz bu okulun hemen yanındaki binada oturuyoruz, komşuyuz, adresse adres, bu okula kayıt yaptırmak en çok benim hakkım."

Müdür bakıyor ki baba dişli.

Kaldırıyor telefonu, yan odadaki Okul Aile Birliği yetkilisine talimat veriyor, "Bu çocuğun kaydını yapın ama, ismini de not edin, ona göre okusun!"

Lafa bak, lafa...

"Ona göre okusun!"

Muhitin insanıyım...

Dayanamadım, gittim okula.

Müdür arazi.

Velilerle konuÅŸtum.

Kimi 1 milyar kesilmiÅŸ, kimi 2 milyar.

Devlet okulu bu!

Ve, sormamı istedikleri şu:

Çocukların, diploma notuna göre değil de, yaptıkları bağış miktarına göre sınıflara yerleştirildiği doğru mu?

Kılığa kıyafete göre muamele yapıp, türbanlı velilerden bağış mağış istenmediği doğru mu?

Geldik mi o hale....?

Mutluyken söz verme , öfkeliyken karar verme , üzgünken cevap verme .
bad-ı saba
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 11, 2007, 08:09:41 ÖS »

Güzel yazmışsınız da şu "türbanlı veliler" ifadesini anlamadım.Türbanlıların kayırıldığını mı söylemeye çalışıyorsunuz.Eğer öyleyse sorabilir miyim siz gerçekten bu ülkede mi yaşıyorsunuz?Türbanlılar bu ülkede ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyorlar ve siz sanırım uyuyorsunuz.PES!...

Gitmeyi bilmek gerekir bazen...
oguz80
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 12, 2007, 01:25:03 ÖÖ »

Arzu Hanım zannedersem toplumun büyük bir kesimiyle çok büyük problemleriniz var. Sorunlara değinmeniz çok güzel ama her mesajınızda "muhafazakar, gerici, yobaz, şeriatçi olarak ifade ettiğiniz" bu kesime karşı kinle dolu olduğunuzu görüyorum. Cesaret edemiyor olacaksınızki mesajlarınıza yazılanlara cavap veremiyorsunuz. Ben başörtülülerin okullardan tekme tokat atıldığını bilirim, başörtülü olmayanların haksızlığa uğradığını da gördüm. Birileri birilerini kayırıyor olabilir, bu her dönemde yapılmış yeni bişey değil. Siz neden objektif olmuyorsunuz, neden birilerine tarafsınız. Herkes inancında, yaşam tarzını belirlemede serbest. Kimse kimseye karışamaz. Sizce de böyle olmalı değil mi. Ama sayın hocam sizin amacınız bu toplumu bölmek mi? Okul müdürünü neden suçluyorsunuz, sizin gibi o da birilerine arka çıkmış. O ne kadar suçluysa siz de okadar suçlusunuz. Ve o okul müdürü de siz de toplumda huzursuzluk yaratmaya çalışıyorsunuz.
« Son Düzenleme: Eylül 12, 2007, 11:51:16 ÖÖ Gönderen: oguz80 » Logged
arzu yılmaz
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 12, 2007, 07:51:30 ÖÖ »

Bu mesajın bir köşe yazarından alıntı olduğunu okumadınız herhalde. Siyasi görüşümü paylaşmak isteseydim kendi görüşlerimi yazardım.Bu ülkede yaşananları gözlemlemek için uzman olmaya gerek yok. Konya 'da okuduğum için türban sorununu iyi bilirim. Sözlerinize katılmıyorum. Bu konuda herkes istediğini düşünmekte özgür.Saygılar.

oguz80
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 12, 2007, 11:50:12 ÖÖ »

Yani inanmadığınız söylemlere mi yer veriyorsunuz. Kimin yazdığı önemli değil burada yer verdiğinize göre aynı şeyi düşünüyorsunuz. Herkes düşünce özgürlüğüne sahip ama bu düşünceleri ifade edebiliyorsanız aynı zamanda savunabiliyor da olmanız gerekir.
çolpan
Jr. Member
**

Sensiz geçen günlerin kazası yok...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 12, 2007, 07:07:50 ÖS »

Bu yazı Yılmaz Özdil'in yazısına benziyor.
Bu arada alıntılarınıza dip not koyun lütfen.
Ben iki çocuğumu da bulunan semtin kira bedeli üstünde bağışla kaydettirdim ve başım açık.

Vatan; ne Türkiyedir Türkler'e ne Türkistan,
Vatan; büyük ve müebbet bir ülkedir:TURAN!
arzu yılmaz
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 12, 2007, 07:11:22 ÖS »

Yani inanmadığınız söylemlere mi yer veriyorsunuz. Kimin yazdığı önemli değil burada yer verdiğinize göre aynı şeyi düşünüyorsunuz. Herkes düşünce özgürlüğüne sahip ama bu düşünceleri ifade edebiliyorsanız aynı zamanda savunabiliyor da olmanız gerekir.

Bir insan çok yönlü olmalı . Bu aynı şuna benzedi sen şu kitabı okuyorsun şu görüştesin. Bunlar komik geliyor bana . Sadece paylaşmak istedim . Polemik benim harcım değil . Yazı YILMAZ ÖZDİL 'e ait.

oguz80
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 12, 2007, 08:23:54 ÖS »

Bu kadarı yeterli. Teşekkürler.
çolpan
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 12, 2007, 08:54:43 ÖS »

Bu yazı her yönüyle yanlı bir yazı.
1. Adresten söz ediliyor. Şu anda nüfus bilgilerinizi girdiğinizde ikametini de ortaya çıkıyor. e_kayıt sistemine göre de bilgisayar semti kabul ediyor ya da etmiyor. Okulun yanında oturabilir fakat farklı semte kaydolabilirsiniz. Misal ben Mamakla Çankaya arasında oturuyorum. Caddenin bu yanı Mamak, karşı yanı Çankaya. Karşıdaki okula değil de uzağımdakli Mamak'tan bir okula kayıt yaptırıyorum.
2. Erenköy Kız Lisesi köklü bir okul. Veliler bunun için çok fazla tercih ediyorlar. Bu durumda bağış yapan kayıt yaptırıyor ve okul bu bağışla yenilenip güzelleşiyor. Kızlarımı Çankaya'da sıralı okullardan birine zor şer, bağış yoluyla kaydettirdim. Okul pırıl pırıl, bakımlı. Temizlik şirketi, öğle yemeği, güvenlik gibi artıları var. Etüt var ve gözüm arkada değil. Okul müdürü belliki bu parayı yemiyor okula harcıyor. Yakacak sıkıntısı çekilmiyor. Bunlar hep bağışla. Çevremde bağış verebileceği halde kaçan bir sürü insan görüyorum. Her hizmetin bedeli var. Burası devlet okulu deyip geçemezsiniz. Ne yzık ki devlet okulları dökülüyor ve hükümetler bu işe para ayırmıyor. Bir hizmetliniz varsa kırk göbek atıyorsunuz iş yaptırmak için.
3. Arkadaşlar bu işin içindesiniz. Bu veli büyük ihtimalle farklı semttendir. Zira o semtte olsa bağış için laf söylemesine bile gerek yok. Müdürler dışardan gelenlerden para istiyorlar.
4. Diploma notuna göre sınıflar ayrılsa ilk kıyameti biz kopartırız. Çünkü en düşük puanların toplandığı sınıfa derse girmek istemem. Öğrenciyi sınıflayamazsınız.
5. Burada maksat belli ki üzüm yemek değil bağcıyı dövmek ve bilmeyenler için yanlı bir dövüş olmuş.
Yılmaz Özdil'in yazılarını beğenerek okurdum. Hürrüyet'e gidince takip edemedim ama 1000 üslup arasından onunkini tanırım. Bu kez kantarın topuzunu fazla kaçırmış.
Saygılarımla...

ahmer
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 12, 2007, 11:37:57 ÖS »

DeÄŸerli arkadaÅŸlar,
Hepimiz bu camianın içinde olduğumuz için bize anlatılanlarla değil, gördüklerimizle biliyoruz gerçeği. Yılmaz Özdil'in yazısında tek taraflı bakış açısının olduğu bir gerçek. Okul idarelerinin bağış almasına karşı değilim. Çünkü hepimiz devlet okullarının içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Ama bunun dayatmacı ve tehditkar olmasına da rıza gösteremeyiz. Ben şahit olmadım. Ama pek çok insandan bunu duydum. Bir yıl kadar süre ile idarecilik yaptım, dayatmacı bir tutum sergilemedik okul olarak. Zaten cebinde parası olmayandan ne alabilirsiniz ki? Yılmaz Özdil'in baktığı pencereden görünen durum şu: Veliler, okulları-yazıda tek bir örnek verilse de genel kanı bütün okulların aynı durumda olduğu- İdarecileri ve öğretmenleri, kendilerini sömüren kişiler olarak algılıyorlar.Şu meşhur dizide olduğu gibi tüm idareciler "Amil Bey"dir, hiçbir öğretmen Afet öğretmen değildir onlara göre. Ama dayatmacı ya da uygun bir dille ifade edilerek alınan paralar yine kendi çocukları, bizim gençlerimiz için harcanıyor. Yukarıda bir arkadaşın görüşünde belirttiği gibi hepsi okulu daha iyi bir eğitim kurumu haline getirmek için.
   Gelelim bizim penceremizden görünen duruma. Biz öğretmenleri de aldığımız parayı hak etmeyen, yılın yaz aylarında yatan, kışın ortasında 15 gün tatil yapan en az çalışan memur kesimi olarak görmüyor mu genel zihniyet?Dokuz yıllık meslek hayatımda kaç kiÅŸiden duydum "Ooo... Öğretmen misiniz? Ne güzel valla, yılın yarısında yatıyor, günün yarısını boÅŸ geçiriyorsunuz!" Hiç kimse bizim eve en çok iÅŸ götüren kesim olduÄŸumuzu, çocukları nasıl daha iyi fertler ve vatandaÅŸlar olarak yetiÅŸtirdiÄŸimizi düşünmüyor ne yazık ki.Gelelim bağış meselesine... Ben Türkiye'nin en iyi Anadolu liselerinden birinde bir yıl geçici görevle çalıştım. Orada gördüğüm manzara ÅŸu: Koskoca üniversitede profesör olmuÅŸ velilerin sadece 20 YTL olan eÄŸitime katkı parasını okula ödememek için okul idaresiyle çatır  çatır kavga ettiÄŸini gördüm. Hatta öyle ki velilerinden destek alan öğrencilerin "Sigaradan bile eÄŸitime katkı payı alnıyor, bir de bizden mi alacaksınız?" diye kafa tutuÅŸlarına ÅŸahit oldum. İşin en acıklı kısmı kadrolu olduÄŸum okulun bize eÄŸitime katkı paralarını bir an önce toplamamız noktasında baskı yapan- ama bu da okul için- müdür yardımcısının ÅŸu sözleri oldu: "Ben çocuÄŸumu okuttuÄŸum okullara hiç katkı parası vermedim." Ne yazık ki aramızda böyleleri de var. Ben ki kızkardeÅŸimi de aynı okulda okutuyordum, kayıt yaptırırken gücüm oranında bağışımı da verdim, katkı paralarını da ödedim. Sindiremedim bu sözleri ve uygun bir dille cevabını da verdim kendisine.
Fazla uzattığımın farkındayım ama okulların kan emici gibi gösterilmesini de sindiremiyorum içime. Bir gün eğitim ve öğretimin gerçek anlamda kendileri için önemini anlamalarını umuyorum bu zihniyetteki insanlardan.
Saygılarımla

artık bize başka bir hayat lazım
çolpan
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 13, 2007, 11:24:56 ÖS »

Bizim okulda bazı arkadaşlarımız eğitim parasız olmalı diyerek sınıflardan katkı parası toplamamakta direniyor. Ama ne yazık ki aynı arkadaşlarınçocukları özel okulda okuyor. Bir kısmı da benim gibi sıralı okullara zar zor, torpil ya da bağış yoluyla kayıt yaptırıp aidatlarını ödüyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diyesim geliyor.

LATİN FIRTINA
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 14, 2007, 12:34:38 ÖÖ »

Arzu arkadaş maalesef haklı. Basit!? bir örnek:
Özal döneminde üniversite har(a)çları ortaya çıktı. nasıl mı? "Çocuklarımız için 1-2 milyon katkı yapalım. her şeyi devletten beklemeyelim." şeklinde. Şimdi o 1-2 milyonlar milyarlara yaklaştı (TL üzerinden).
Amaç ne? Amaç eğitimin yavaş yavaş özelleştirilmesi; hissettirmeden, acıtmadan. Eğitim ticarileştirilemez. Ancak okullarda eğitimi ticarileştirmek için bizleri (müdür, müdür yardımcısı, öğretmen) halkımızla karşı karşıya getiriyorlar. Sanırım bunun iyi anlaşılması için GATS'a (Genel Hizmetler Ticareti Anlaşması'a) bakmak gerekiyor.

YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK........
ÅŸeyhi
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 15, 2007, 12:45:12 ÖS »

bakınız 2005-2006 eÄŸitim öğretim döneminde İstanbul'un bir lisesine baldızım kayıt yaptırdı. O zaman için 500 ytl istendi. Ancak biz iÅŸin içinde olduÄŸumuz için bunun yasal olmadığını ve gerekirse ulusal basını bundan haberdar edeceÄŸimizi( milli eÄŸitim demedÅŸk çünkü onların danışıklı dövüşlerini biliyorsunuz tavÅŸana kaç tazıya tut misali) söyledik okul idaresi güya okul aile birliÄŸi adı altında zorla 1000 ytl lik senet imzalatmışlar. ancak senetleri ödemedik peki daha sonra ne oldu?
çocuÄŸu fiÅŸlediler o yıl sınıf tekrarı yaptırdılar 2. yıl  aynı sınıfı tekrar etti ama bu yılda sınıfta bıraktılar. ÇOCUK ŞİMDİ OKULU BIRAKTI TEKSTİLDE ÇALIÅžIYOR. HEPİNİZ VE HEPİMİZ ÖĞRETMENİZ VARIN YORUMUNU SİZ YAPIN.
NOt:gerekirse okulun adresini ve adını da verebilirim. ama şimdilik vermeyeceğim.
ÅŸeyhi
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 15, 2007, 01:03:57 ÖS »

II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi
MADDE 42. – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.
Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.
                                                                                                              1982 Anayasası
                            Bazıları yorumlarını tekrar gözden geçirsin!!
çolpan
Jr. Member
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 15, 2007, 09:20:57 ÖS »

Buradaki çelişki bakanlıkla ilgilidir. Biz mevcut durumdan bahsediyoruz. Çevrenizde bahsettiğimiz türden arkadaşları görmedik diyemezsiniz. Bakınız kendi semtindeki öğrenciye okul müdürleri yaptırım uygulayamıyorlar maalesef. Benim çalıştığım okul -17 yıldır buradayım- gecekondu okuluydu. Şimdi binaların ortasında kalan bir okul oldu. Devletçilik anlayışı küçülüyor. Okul çok, öğrenci haddinden fazla. Devlet iç-dış borçla boğuşuyor. Artık insanların elini taşın altına sokma zamanı geldi. Bence veli okuluna sahip çıkmalı. Öğrencinin velisi marangoz yardım istiyorsunuz adam hizmetinin bedelini talep ediyor. Durum bu. Daha iyi şartların sağlandığı bir okulda öğretmenlik yapmak istiyorum. Bunu devlet sağlayamıyorsa veli gücü oranında sağlamalı diyorum.
Bundan 6 yıl önce yakınımızdaki bir okulda bir sınıfı veliler işbirliğiyle düzenledi. Diğer veliler de kendi sınıfları için uğraştılar. Okul çiçek gibi oldu. Veli çocuğunu sınıf kurallarına uyması için ikna etmeye başladı. Bunun yanı sıra velilerin yaptığı sınıfları görmezden gelip benim çocuğumu kötü sınıfa verdiler bu eğitim öğretim adaletsizliğini doğuruyor, çocuğumun psikolojisi etkileniyor diye de şikayette bulundular.
Ben bir şey yapmayayım ama hizmet daima bana gelsin. Aslında devletin yanlışı buradadır. Aynı şey şu anda Güneydoğu'da yapılıyor. Hizmetin arkası önü kesilmiyor ama tembelliği teşvik eden para dağıtmalarla bu iş içinden çıklımaz bir hal alıyor.

Şu sınıf tekrarı yapan öğrenciye gelince öğrencinizden eminseniz bu ülkenin mahkemeleri var. Gidip şikayet etseydiniz. Sadece bağış vermedi diye bir öğrencinin sınıfta bırakılacağına siz inanıyorsanız diyecek sözüm yok. En azından o okulda sizin gibi parasız eğitime gönül veren arkadaşlar buna izin vermeyeceklerdir. Örneklerinizin biraz dayanağı olsun lütfen. Tezvirat olsun diye yazmayın hepimiz bu camiadanız ve nelerin döndüğünü az çok hepimiz biliyoruz. Komik oluyor.

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!