edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 01:25:19 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: EÄŸitim yerinde mi sayıyor?  (Okunma Sayısı 320 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
CananYE
Ziyaretçi
« : Ekim 09, 2008, 10:46:00 ÖS »

Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim konusunda dünya standartlarının yakalandığını açıklamasına karşın, öğretmenler bu fikri onaylamıyor.

EÄŸitim-İş’in öğretmenler arasında yaptığı anket çalışması, öğretmenlerin, eÄŸitim sistemine güvenmediÄŸini ve eÄŸitim ile ilgili tüm yeni çalışmaların öğretmenlerden görüş alınmadan uygulanmaya çalışıldığını ortaya koydu. Öğretmenlere göre eÄŸitim sistemi öğrencilerin temel gereksinimlerini bile karşılamaktan uzak olurken, Milli EÄŸitim Bakanlığı, okullarda ayrımcılığı engelleyecek önlemleri bile almaktan çok uzak.

Eğitim-İş tarafından Kocaeli, Adıyaman, Isparta, Zonguldak, Konya, Muğla, Aydın, Kırşehir, Adana, Artvin illerinde eğitim çalışanları arasında yapılan anket, öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan eğitim sistemine güvenmediğini ortaya koydu. Öğretmenler, öğretim programlarının hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın danışma, görüş alma, birlikte görüş oluşturma, birlikte karar alma gibi katılımcı süreçlere yer vermediği görüşünde birleşti.

-İLKÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRETMENDEN GÖRÜŞ ALINMADAN HAZIRLANDI-

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 97’si ilköğretim kademesi öğretim programları hazırlanması sürecinde görüşlerinin alınmadığını, yüzde 83’ü, ilköğretim kademesi öğretim programları deÄŸiÅŸikliklerinin tutarlı bir sistem bütünlüğü içinde hazırlanmadığını düşünüyor. İlköğretim kademesi öğretim programları deÄŸiÅŸikliÄŸinin eÄŸitimciler ve toplum için zihniyet deÄŸiÅŸimini saÄŸlayacak yapısal bir boyutu olmadığına inanan öğretmenlerin oranı yüzde 87’yi bulurken, öğretim programları deÄŸiÅŸikliÄŸinin temel ilkeleri üzerinde eÄŸitimcilerin uzlaÅŸmasının saÄŸlanmadığını düşünen  öğretmenlerin oranı ise yüzde 91 oldu. Öğretmenler, yeni program çerçevesinde kendilerinin bilgilendirilmediÄŸi görüşünde de birleÅŸtiler.

-MEB, ÇOCUKLARIN OKULA ERİŞİMİNE DESTEK VERMİYOR-

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 79’u kırsal yerleÅŸim alanındaki çocukların okula eriÅŸebilmesi için gerekli olanak ve desteÄŸin de  verilmediÄŸini açıklarken, bakanlığın kentlerde düşük gelir düzeyindeki ailelerin çocuklarının okula eriÅŸebilmesi için gerekli olanak ve desteÄŸi vermediÄŸine inanan öğretmenlerin oranı ise yüzde 81 oldu. Öğretmenlerin yüzde 78’i ise Millî EÄŸitim Bakanlığınca, özel eÄŸitim gereksinimli çocukların okula eriÅŸebilmesi için gerekli olanak ve desteÄŸin saÄŸlanmadığını bildirirken, bu konuda bilinçlendirme de yapmadığını savundu.

-MEB İNANÇ AYRIMCILIĞINA ENGEL OLMUYOR-

Öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın çalışan, madde bağımlılığı olan, sokakta yaşayan çocukların okula erişimini sağlayacak ulusal bir stratejisi bulunmadığına işaret ederken, çocuğun ailesinin durumları, dini inançları, etkinlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğraması karşısında bakanlığını gerekli tedbirleri almadığı görüşünde birleşti. Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 85’i Millî Eğitim Bakanlığı’nın çocuğun ana babasının, yasal vasilerinin veya ailesinin öteki üyelerinin inançları nedeniyle her türlü ayrımcılığa ve cezaya tabi tutulmasına karşı etkili bir biçimde korunması için gerekli önlemleri almadığını söyledi.

-EĞİTİM SİSTEMİ ÇAĞIN GERİSİNDE-

Öğretmenler yüzde 82’si eğitim sisteminin kalitesinin izlenmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan nesnel olarak geliştirilmiş standartların bulunmadığını söylerken, yüzde 87’si bu konuda uzlaşma bile sağlanamadığını açıkladı.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın dünya ve Türkiye’deki pedagojik kuram ve uygulamalardaki son gelişmeleri zamanında saptayıp, öğretmenlerin yararlanmasına sunabilen bir eğitim destek sisteminin bulanmadığına inanan öğretmenlerin oranı yüzde 90 gibi büyük bir kısmını bulurken, eğitim sisteminin öğretim programlarının içeriği, öğretim materyalleri ve çalışma yöntemleri temelinde dünyadaki son gelişmelerle uyum bakımından güncel olmadığına inanan öğretmenlerin oranı ise yüzde 79 oldu.

-EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİLERE GEREKLİ ŞEYLERİ VERMİYOR-

Ulusal eğitim sisteminin öğrencilerin güvenlik, sağlık, taktir edilme gibi temel gereksinimlerini karşılamaktan uzak olduğuna inanan öğretmenlerin oranı ise yüzde 79 gibi büyük bir oran olurken, sistemin topluma yararlı olmaları için öğrencilere gerekli olan şeyleri öğrenmelerinde yardımcı olmadığını savunan öğretmenlerin oranı ise yüzde 65’i buldu. Öğretmenler eğitim sistemini geliştirmeye yönelik çalışmalarda Bakanlıkça benimsenen anlayışa ise katılmıyor. Öğretmenlerin yüzde 83’ü bakanlığın anlayışını benimsemezken, eğitim sistemini geliştirmeye yönelik uygulamaların izleme ve değerlendirme sonuçlarına göre yapılmadığına inanan öğretmen oranı ise yüzde 83’e kadar çıktı.

-OKS ÖĞRETMENLERDEN DESTEK GÖRMÜYOR-

Millî Eğitim Bakanlığı’nın orta öğretime geçiş sistemi (OGES), seviye belirleme sınavı boyutunun öğrenci merkezli, yapılandırmacı ve öğrencinin öğrenmeyi öğrenmesine odaklı olmadığını söyleyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 76 oldu. Yeni sistemin kısmen etkili olduğuna inanan öğretmen oranı yüzde 18 olurken, yüzde 6’sı ise programın öğrenci merkezli, yapılandırmacı ve öğrencinin öğrenmeyi öğrenmesine odaklı olduğuna inanıyor. (ANKA)
As
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 09, 2008, 10:47:16 ÖS »

Yerinde saymıyor.Her yıl biraz daha geriliyor.Öğretmenleri de geriyor.

Sevda kuşun kanadında ürkütürsen tutamazsın
Ökse ile sapanla vurursun da saramazsın
Hayat sırrının suyunu çeşmelerden bulamazsın
Ansızın bir deli çaydan içersin de kanamazsın
benaks
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 23, 2008, 06:54:37 ÖÖ »

Üç yıl önce meb ücretsiz kitaplar verdiğinde 4. sınıfa giden oğlumun kitaplarında şu ifadeler vardı "......hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazınız.", "........ konusundaki düşünceniz nedir?" ve kitaplarda adı geçen konularla ilgili hiçbir tanım, açıklama yoktu. insan bilmediği konu hakkında ne düşünebilir ki? oğlum ödevlerini yaparken bunları bana sorduğunda hiçbir şey düşünemiyorum, çünkü bilmiyorum diye yazdırmıştım. sonra bir yazıyla sordum bakanlığa, bu kitapları neye göre hazırladınız, sanki masa başında oturulup hazırlanmışa benziyor, saha çalışması yapılmamış gibi duruyor diye. cevap geldi, bir öğretmen arkadaşım yazmış: "ben bu sistemin hazırlayıcılarından biriyim. biz ankara keçiörende falan okulda bu sistemi uyguladık, başarılı olduğunu gördük ve türkiye geneline yaymaya karar verdik" diyor. keçiörende oturan bir arkadaşımı aradım, git bu okulu gez, gör bana anlat dedim. arkadaşım ertesi gün döndü ve şunları söyledi: "16 kişilik sınıflar, özel okullarda bile olmayan teknolojik donanımı olan bir okul." evet, bakanlık pilot okul olarak bu okulu seçmiş, ama ülkemizde hangi devlet okulu bu şartlara sahip. benim çocuğum birinci kademeyi şehir merkezinde 48 kişilik sınıfta tamamladı. köylerde birleştirilmiş sınıflarda eğitim öğretim yapılıyor. mebin mevcut müfredatı, kitapları maalesef türkiye gerçeğine hitap etmiyor. En önemlisi, artık çocuğumun ödevlerini yapmaktan, internetten sunu indirmekten, proje ödevi adı altında uyduruk şeyleri kes yapıştır yapmaktan bıktıııııım. bir öğretmen olarak bundan yakınıyorsam, öğretmen olmayan insanların halini varın siz düşünün.

"can gidiyor, canım gidiyor,
canımın içi ömür bitiyor"
CananYE
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ekim 23, 2008, 08:39:14 ÖÖ »

Daha nedir ki sözlerinizin üzerine...

Her yıl bizden müfredat değerlendirme raporu istiyorlar, bireysel raporlarda ilçe zümresi raporlarında hep aynı şeyleri yazıyoruz, eksikleri belirtiyoruz ancak değişen, gelişen bir şey yok, sadece kağıt israfı yine...

Ama biz çok başarılı bir ülkeyiz, bilmem kaç yüz tane öğrencimiz OKS ve SBS'de tam puan alığ birinci oluyor.

Bu uygulama ÖSS'ye de geliyor.

Konuşan ama konuştuğunu anlamayan öğrenciler yetişiyor...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!