EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 02:53:44 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İlk öğretmenden gençlere mesaj  (Okunma Sayısı 722 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
As
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 22, 2008, 04:34:46 ÖS »

Türkiye'nin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü hasta yatağında karşılayacak olmasına rağmen halen gençleri düşünüyor. Angın, ''Gençlere mesajım, Atatürk'ü anlatsınlar. Atatürk kimdir, ne yapmıştır bunu iyi bilsinler'' dedi.

Hayatını eğitime adayan 94 yaşındaki Angın, Türk Böbrek Vakfına bağlı İstanbul Özel Hizmet Hastanesinde yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle yaklaşık 2 yıldır tedavi görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı Onursal Danışmanı da olan Refet Angın, bu yıl da 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü hastanede kutlayacak.

Angın, nefes almakta sıkıntı çektiğini, bunun dışında önemli bir sorunu bulunmadığını söyledi. Öğretmenliğe 17 Eylül 1936'da başlayan, öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür olarak Anadolu'nun pek çok yerinde görev yapan Angın, Atatürk'ü yakından gördüğünü, her nefes alışında aklına Atatürk'ün geldiğini anlattı. Angın, Öğretmenler Günü dolayısıyla düşüncelerini şöyle dile getirdi:

''Gençlere mesajım, Atatürk'ü tanısınlar, anlatsınlar. Atatürk kimdir, ne yapmıştır bunu iyi bilsinler. Ben hayatım boyunca onu anlattım. Biraz iyileşince toplantılara katılıp yine Atatürk'ü anlatmak istiyorum. Hepiniz Atatürk'ün kim olduğunu çok iyi öğrenin. Ben Atatürk çocuğuyum. Tarih öğretmeni olarak yıllarca hizmet ettim. Atatürk mükemmel bir insandı. Hala yanlış hareket edenleri anlayamıyorum.''

ANGIN'A VEFA BORCU

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk de, vakıf olarak Refet Angın'ın bakım ve tedavisini üstlendiklerini ve 2 yıldır bu hizmeti verdiklerini belirterek, ''Biz toplum adına Refet Angın'a vefa borcumuzu ödüyoruz. Ondan aldığımız feyzin karşılığı olan vefa borcumuz bu'' dedi.

Erk, Angın'ın yaşına bağlı olarak bazı rahatsızlıklar ve sıkıntılar yaşadığını, özellikle nefes darlığı konusunda şikayetleri bulunduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de kaç tane Refet Angın kaldı? Ona tüm tıbbi ve ev şartlarını yaratmaya çalışıyoruz hastanede. O ayakta kalmaya devam etsin ve Atatürk'ü tanıtmak için mesajlar versin istiyoruz'' diye konuştu.

Timur Erk, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Refet Angın için bir tören düzenlemeyi düşündüklerini ve sağlığının el vermesi halinde Angın'ın o törende Atatürk'ü anlatacağını sözlerine ekledi.

ÖĞRENCİLERDEN İLK KADIN ÖĞRETMENE VEFA

Gelibolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk öğretmeni Refet Angın'ı (94), İstanbul'da tedavi gördüğü özel hastanede ziyaret ederek, Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Gelibolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin, okul müdürü Emine Işıklıgün ve Gelibolu Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Bartan ile birlikte ziyaret ettikleri Milli Eğitim Bakanlığı Onursal Danışmanı da olan Angın, ziyaretin kendisini duygulandırdığını belirtti.

Nefes darlığı rahatsızlığı nedeniyle konuşmakta güçlük çektiği gözlenen Angın, Gelibolu'yu özlediğini, iyi olduğunda Gelibolu'ya gelmek istediğini söyledi. Angın, büyük önder Atatürk'le ilgili anılarını anlatırken de ''Atatürk ile hayatım boyunca birçok kez görüştüm. O'nunla çekilmiş fotoğraflarım var'' dedi.

Okul müdürü Emine Işıklıgün, Rafet Angın'ın elini öptü, Angın'a ''Atatürk Çiçeği'' verdi. Işıklıgün, ''Sevgili öğretmenim, biz sizin büyüdüğünüz topraklardan, Gelibolu'dan bütün öğretmenlerimiz, belediye personeli ve herkes adına 24 Kasım Öğretmenler Günü'nüzü kutlamaya geldik'' dedi.

Öğretmenler Günü'nde Gelibolu'da Atatürk Kız Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda Angın'ın hayatının çeşitli dönemlerinde Atatürk ile olan karşılaşmalarını canlandıracaklarını ifade eden Işıklıgün, ''Siz Cumhuriyet öğretmeni olarak bizim yolumuzu açtınız. Biz de sizlerin izinden gidiyoruz'' dedi.

Gelibolu Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Bartan ise doktorlarının müsaade etmesi halinde Refet Angın'ı 26 Kasımda Gelibolu'da ağırlamak istediklerini söyledi. Bartan ve öğrenciler de daha sonra Angın'ın elini öperek Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Sevda kuşun kanadında ürkütürsen tutamazsın
Ökse ile sapanla vurursun da saramazsın
Hayat sırrının suyunu çeşmelerden bulamazsın
Ansızın bir deli çaydan içersin de kanamazsın
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2008, 01:02:20 ÖS »

Refet Angın ismi onun Atatürk'le yaşamış olduğu bir anısını hatırlattı. Bu anıyı aynen ekliyorum. Ben okuduğumda çok etkilenmiştim. Atatürk'ün sezgi güçlerinin kuvvetli olduğunu, güzel konuşmaya ne kadar önem verdiğini de görüyoruz bu anıda.

BİR ATATÜRK ÖĞRETMENİ: REFET ANGIN
   Atatürk, yazı inkılâbı gezisinde 2 Eylül 1928'de Gelibolu'ya da uğramıştı . Öğrenci Refet anlatıyor: "Karşılamada ben,Atatürk'e bir buket sunarken tökezleyip düşmüştüm. Atatürk, beni yerden kaldırdı ve iki yanağımdan öptü:
-Acıdı mı kızım?diye sordu. Ben:
-Hayır, acımadı. diye cevap verdim. Atatürk, yanındakilere:
-Bunun ayağına dikkat edin. diye emir verdi" Öğretmen Adayı Refet 24 Aralık 1930'da Edirne'de okulları gezen Atatürk, Kız Öğretmen Okuluna da uğramış, sınıflarda dersleri dinlemişti. Öğrenci Refet anlatıyor: "Atatürk, okula geldiğinde, kendisine okul adına bir buket sundum ve şu konuşmayı yaptım:
-Aziz Paşa'm!Türk yurdunun sınır kapısı olan Edirne'ye ve memleketimize gelişiniz bizi çok sevindirdi. Arkadaşlarım adına size hoş geldiniz, diyor ve bu buketi sunuyorum. Lütfen kabul buyurun. Paşa'm! Size muallim olmak için söz vermiştim. Ve işte muallim namzedi olarak karşınızdayım. Atatürk, buketi aldı ve :
-Evet hatırladım. Sen Gelibolu'da düşen küçük kız değil misin? dedi. Atatürk, sözlerine şöyle devam etti:
-Söyle bakalım, ne muallimi olmak istiyorsun? Ben, bir an yanımdaki öğretmenlerime baktım ve dedim ki:
-Riyaziye (Matematik) muallimi olacağım. Atatürk:
-Hayır, seni Riyaziye muallimi değil, Tarih muallimi olacaksın. dedi. Ben:
-Emredin Paşa'm, ama neden?diye cevap verdim. Atatürk:
-Ha, bak, ben seni küçükken de tanıdım. Sen, o zaman küçüktün; yine iki lâf etmesini biliyordun.
Şimdi de seni seçtiklerine göre, sende bir şeyler var. Görüyorum ki çok okuyorsun ve güzel konuşuyorsun. Onun için sen, Tarih muallimi ol. Dedi." Tarih Öğretmeni Refet 20-25 Eylül 1937 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayında İkinci Türk Tarih Kongresi yapılmıştı  Bu kongreye katılan Gelibolu Ortaokulu Tarih Öğretmeni Refet Angın anlatıyor: "20-25 Eylül 1937 tarihleri arasında yapılan İkinci Türk Tarih Kongresinde delege olarak bulunuyordum. Dolmabahçe Sarayında Kongre çalışmaları devam ederken Afet İnan, beni bir gün Atatürk'e şöyle tanıttı:
-Size, çiçeği burnunda bir Tarih öğretmeni tanıtmak istiyorum. Atatürk, bu söz üzerine dedi ki:
-Çocuk, sen geç kalmışsın; ben, onu tanıyorum. Ben de:"
-Paşa'm, ben emrinizi yerine getirdim ve Tarih öğretmeni olarak emrinizdeyim. dedim. Atatürk:
-Bak, öğretmen olmak kâfi değil; görev şimdi başlıyor. Şunu iyi bil ki çok iyi öğretmen olacaksın.
Çok okuyacaksın. Sen, zaten okuyorsun; ama daha çok okuyacaksın. Talebelerini çok iyi yetiştireceksin. Onlara, Kurtuluş Savaşı'nı çok iyi öğreteceksin. Ve bu arada Çanakkale Savaşları'nı sakın unutma! dedi. Ben:
-Efendim, biliyorsunuz, ben Geliboluluyum. dedim. Atatürk:
-Evet, biliyorum.Bak, çocuk; bunu neden söylüyorum?Bizi, bu günlere getiren Çanakkale Savaşları'dır. Eskaza biz onu kaybetse idik, bugün hür dünya camiası yoktu. diye konuşmasına devam etti. Ben ise:
-Tamam, Paşa'm! Emredersiniz! şeklinde karşılık verdim. Atatürk, sözlerine şunları da ekledi:
-Bak, çocuk; sana bir şey daha söyleyeceğim. İnkılâpları ve ilkeleri yaşatacaksın. Gerektiğinde mücadele edeceksin. Sakın ha, unutma! Ben:
-Paşa'm, nasıl unuturum? Cumhuriyeti nasıl kazandık? Siz, Yüce Kahraman Atatürk'sünüz. diye cevap verdim. Atatürk, sözlerini şöyle bitirdi:
-Biliyorum; ama, yine unutma diyorum... BEN HERŞEYDEN ÖNCE ÖĞRETMENİM

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM