EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 11:47:50 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Geleceğin Suçlusunu Yetiştirmenin Basit Kuralları  (Okunma Sayısı 6362 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 10, 2008, 11:47:29 ÖS »

dolayısıyla lar-ler olmadığında tektir olduğunda değildir. kelimenin yapısına göre değişir. değişken... yada öyle bir şeyler işte.

"En başarılılar" olabilir. En tektir. Başarılı olanlar birden fazladır.

Eski konuyu tekrar gündeme getirmek olacak ama, açıklığa da kavuşmamış. Herhalde benim dediğim kabul edilirse açıklığa kavuşur, yoksa yok.

Şimdi, bir sıfatın sonuna çoğul eki geldi mi, o kelime hala sıfat mı olur bilemiyorum. Ben deniyorum, sıfat olmaktan çıkıyor. ‘En’ ise, sıfat olmayan kelimenin başına gelmez. Nasıl gelir ki…? Dolayısıyla ‘en başarılılar’ ifadesi yanlıştır.

Bir de, çoğul bir kelimeyi niteleyen ‘en’in olduğu bir edebi cümle veya bir ifade bulan arkadaşımız olursa buraya yazar, biz de görürüz ve tamam deriz.

Bu arada kafkamanik’in uyarısıyla ‘tekdir’i düzelttim, teşekkür ederim. Ben bu ‘tekdir’i hep yanlış yazıyormuşum. Bir daha yanlış yazar mıyım? Yok yazmam.
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : Temmuz 15, 2008, 10:33:48 ÖS »

naprev, sıfat olması şart mı ki? "En başarılılar" dediğimizde sıfat adlaşıyor. Neden kendini bir sıfat kullanmak zorunda hissettin ki?
sevim aydeş
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 15, 2008, 10:43:00 ÖS »

Kararsız

ne yanar kimse bana ateş-i dilden özge
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 17, 2008, 09:43:00 ÖS »

naprev, sıfat olması şart mı ki? "En başarılılar" dediğimizde sıfat adlaşıyor. Neden kendini bir sıfat kullanmak zorunda hissettin ki?

'En' sadece sıfatların önüne gelmez mi öğretmenim? Adın önüne 'en' nasıl gelir? "En başarılılar" ifadesi yanlış olmak zorundadır diye düşünüyorum. En başarılı-lara ödülleri verilmez. Her ilin, her alanın en başarılı öğrenci-lerine de ödülleri  verilmez. En başarılı öğrenci-ye, her ilin, her alanın en başarılı öğrencisi-ne hediyesi verilir. Veya, 'en' değil de, sadece başarılı-lara ödülleri verilir. Bilgilerinizi tekrar kontrol edebilir misiniz lütfen.
fuzuliye
Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Temmuz 18, 2008, 04:31:34 ÖS »

"En başarılılar" dediğimizde "en başarılı öğrenciler" i kastediyoruz naprev. Bir sınavda birden fazla öğrenci aynı puanı almışsa en yüksek puan tektir ancak öğrenciler birden fazladır ve en yüksek puanı almış öğrencilere "en başarılı öğrenciler" denir. Ya da "en başarılılar".

Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM