EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 02:24:55 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: bir miktar fikir bulunur muydu ?  (Okunma Sayısı 4133 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
feminelia
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 27, 2011, 04:47:21 ÖS »

10 sınıf edebiyatını işlerken, yardımcı olsun diye aldırdığım yaprak testleri neredeyse hiç çözemiyoruz gençlerle. zira okul kitabında abdal musa yunus emre geçiyorken, testlere baktığımızda kaygusuz abdal da var pir sultan abdal da var.. gençlere bunları öğretmeli miyim? bunu sormamdaki sebep, müfredatı yetiştirme derdi tabi ki. bundan şundan eksik kalmasınlar derken,temelli konuları eksik bırakmak da işime gelmiyo, bu önemli isimleri öğretmeden ya da ödev vermeden geçmek de işime gelmiyo içim rahat etmiyo. bu dersleri anlatmış tecrübeli hocalardan yardım fikir vs bekliyorum. bahsettiğim özellikle tm sınıfı için.. onlar üni. planındalar çünkü çabalıyorlar
ser-mest
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2011, 06:30:11 ÖS »

Aynı sorunu ben de yaşıyorum hocam, ama pek müfredatın dışına çıkmıyorum.Bir sürü konuyu yarım yamalak işlemek yerine bir konuda yoğunlaşıyorum.Mesela geçen ders su kasidesinden ancak üç beyit işleyebildim:)

"Tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin"
 (Sezai Karakoç)
feminelia
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 27, 2011, 07:25:27 ÖS »

sağolun hocam ilginiz için. fakat su kasidesi bu yılki 10 edebiyatta var mıydı ben göremedim?
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 27, 2011, 07:29:44 ÖS »

Öncelikle "ders kitabı - öğretim programı" ayrımını iyi yapmak gerekiyor. MEB kitabında yer alan bir sanatçı veya metin başka bir yayınevinin kitabında yer almayabilir. Önemli olan öğretim programına uygunluktur.

Pir Sultan Abdal ile Yunus Emre'nin 10.sınıf için hazırlanan bir teste birlikte sorulması yanlıştır. Çünkü Yunus Emre "13-15.yy" arasında yaşamıştır ve bu konu  "Oğuz Türkçesinin Anadolu’daki İlk Ürünleri XIII.-XIV. yy" başlığında incelenmektedir. Zaman dilimi olarak 1. dönemin ortalarına denk gelir. Pir Sultan Abdal ise 15-16.yy şairidir ve ikinci dönemin ortalarına denk gelen "Dinî-Tasavvufî Türk şiirini inceleme" başlığında işlenir.

Kısacası bizim görevimiz "Oğuz Türkçesi ile yazılan ilk ürünleri ve sanatçıları" işlemektir. İstersem Aşık Paşa'nın parçalarından işlerim istersem Yunus'un parçalarından işerim. Kitapta sadece Yunus Emre var diye sadece Yunus'u işleyip bu dönemde eser veren diğer sanatçıları işlememek yanlış olur.
"Yunus" ile "Pir Sultan"ı aynı zamanda işlersem öğretim programındaki ünite sıralamasını değiştirmiş olurum.

Divan şiiri için de benzer durum vardır. Kitapta Şeyhi'den, Necati'den bahsedilmemiş. Ama müfredata göre benim "4.   XV.Yüzyıldan XIX yüzyıl Ortalarına Kadar Osmanlı Edebiyatı / Divan Şiiri"ni işlemem gerekiyor. Kitapta geçsin veya geçmesin bu kişilerden sorumluyuz.

Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug
Yirinçe tüşürse bedütür kulug
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 27, 2011, 07:32:37 ÖS »

sağolun hocam ilginiz için. fakat su kasidesi bu yılki 10 edebiyatta var mıydı ben göremedim?

Programda "Öğrenciler, Divan şiirinde kullanılan nazım şekillerinin özelliklerini araştırırlar." şeklinde bir ifade var. Öğretmen, divan şiirindeki nazım şekillerini öğretmelidir. Kaside nazım şekli için ister Su Kasidesi'ni kullanırsınız isterseniz Kerem Kasidesi'ni kullanırsınız.

Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug
Yirinçe tüşürse bedütür kulug
feminelia
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 27, 2011, 07:34:51 ÖS »

diğer hocaların da nasıl bi yol izlediğini bilmek istiyorum yeni kişiler yazarsa sevinirim.
feminelia
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 27, 2011, 07:40:22 ÖS »

ay toldı hocam teşekkür ederim ince ince açıkladığınız için. size ahk veriyorumö tutarlı yazdınız. divan şiirini inceleme varsa o dönemin şairlerini de vermeli ki öss de de hangisini soracakları belli olmaz.çocuklara ödev verip sınıfta paylaşmalarını söylemekte fayda var
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM