|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #15 : Aralık 17, 2007, 11:22:53 ÖS » |
|
"Kafiye yoksa redik yoktur." mantığıyla ilk kez burada karşılaıyorum. Hiçbir yerde de böyle bir bilgiye ulaşmadım. Redif sözcük ve ek tekrarıdır. Kafiyenin varlığı veya yokluğu redifin varlığı veya yokluğunu tartışmasını gerektirmez. Kısacası redifin varlığı kafiyeye bağlı değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır. Öss'deki sorunun ise konuyla alakası yoktur. Orada sadece redif sorulmuş, kafiye işin içine girmemiştir. Eğer yukarıdaki ibare doğru olsaydı halk şairlerimizin emeklerine yazık olurdu; çünkü onlar ahengi çoğu zaman redifle sağlamışlardır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #16 : Aralık 17, 2007, 11:25:17 ÖS » |
|
redifin varlığı kafiyeye bağlı değildir. kafiye olsa da olmasa da redif kullanılabilir.
|
|
|
|
|
|
Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız. Konfüçyus
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #17 : Aralık 17, 2007, 11:25:49 ÖS » |
|
Aynı zamanda ilk mesajımdaki hatam için özür dilerim. Tam tersi olacaktı. Aynı görevdeyse rediftir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #18 : Aralık 17, 2007, 11:28:21 ÖS » |
|
Edebiyat Öğretmeni arkadaşım, yukarıdaki iddianızı kontrol edin: Mesela Karacaoğlan'ın şiirlerini inceleyin ve kafiye olmaksızın kullandığı redifleri tespit edin sonra konuşalım. Ben her redifinden önce yarım kafiye ile karşılaşacağınızı (zaman zaman tam kafiye olabilir) düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
İmza atmayı sevmem parmak bassam olur mu?
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #19 : Aralık 17, 2007, 11:32:48 ÖS » |
|
Redif, Şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin, ya da anlamları aynı olan kelimelerin tekrarlanmasına denir.
Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir. Redifin olduğu her yerde mutlaka kafiye de vardır. Vikipedi Redif
Redifin tanımını yapmadan önce şunları bilmek gerekir: * Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir. * Redifin olduğu her yerde mutlaka kafiye de vardır. Bu sebeple redifin bulunduğunu gördüğünüz her yerde kafiyeyi de bulmaya çalışınız. Antoloji.com . edebiyat Şiirde uyaktan sonra tekrarlanan, aynı harflerden oluşan kelime veya ek, yedek. TDK Arayıverin. Bulduklarınız hep bunlarla aynı olacaktır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #20 : Aralık 17, 2007, 11:42:10 ÖS » |
|
vikipediye her önüne gelen bilgi giriyor, ben de bazı eklemler yapıyorum, bunlar kaynak olarak alınamaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #21 : Aralık 17, 2007, 11:44:17 ÖS » |
|
TDK kabul edilir mi? Ya Şükrü Elçin'in Edebiyat Bilgileri... Yoksa sizlerin ÖSS kaynaklarını mı kabul edeceğiz. Şiir geleneğimizi de unutmayalım. Sizce boşuna mı uğraşmışlar acaba rediften önce uyak bulmak için.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #22 : Aralık 17, 2007, 11:50:40 ÖS » |
|
TDK ya da Elçin Hoca'ya diyeceğim yok, ben Elçin Hoca'nın gençlik yıllarını da bilirim, çok değer veririm ona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #23 : Aralık 18, 2007, 12:00:20 ÖÖ » |
|
Mhammet Hocam ben orada genel bir ifade kullandım. Elbetteki Türk şiirinde kafiye vardır. Bunu yok sayamayız; ancak rediflerle de ahengi sağlama yoluna da gidilmiştir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #24 : Aralık 18, 2007, 12:02:52 ÖÖ » |
|
Eğer yukarıdaki ibare doğru olsaydı halk şairlerimizin emeklerine yazık olurdu; çünkü onlar ahengi çoğu zaman redifle sağlamışlardır. Bakın bu sizin cümleniz ben aynen aldım. Elbette redif kullanmışlardır ama uyaktan sonra . Redif kulanma sebepleri de Halk edebiyatımızın yarım uyak kullanma prensibidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #25 : Aralık 18, 2007, 12:14:27 ÖÖ » |
|
Amam ben redifin olduğu ama uyağın olmadığı halk şiiri örnekleri de gördüm. Keşke hemen örnek verebilsem:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #26 : Aralık 18, 2007, 12:16:34 ÖÖ » |
|
Ben de gördüm. Ama günümüze gelen o kadar az ki, halkımızın beğenisi ve bilgisi onları hemen elemiş. Divan şiirinde de aynı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #27 : Aralık 19, 2007, 06:28:18 ÖS » |
|
Haklısınız ama az olması varlığını inkar etmemizi anlamına gelmez. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #28 : Aralık 19, 2007, 07:14:24 ÖS » |
|
Kimse o şiirleri inkar etmiyor. Bizim söylediğimiz uyaksız redif olmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #29 : Aralık 19, 2007, 07:32:19 ÖS » |
|
Redifin tanımı aynı sözcüklerin tekrarı ya da aynı görevdeki eklerin tekrarıysa neden olmasın hocam? Yoksa şemasını neye göre belirleyeceğiz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|