edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 12:28:29 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara GiriÅŸ Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Uyak Var mı Yok mu  (Okunma Sayısı 240 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Meryem ÖZCAN
Administrator
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 11, 2008, 09:51:01 ÖS »

Dünyâ nedir anmasak unutsak
Âvâreyiz âşiyâne tutsak

Sevgili arkadaşlar Uyak ve redif tanımlarına uymadığı halde bazı mısralarda uyaktan bahsediliyor.
Yukarıda verilen mısralarda -utsak' ların zengin uyak olduğundan bahsediliyor. Bunun gibi çok örnek kafamı karıştırmıştır bu konuda son noktayı koyabilecek bir düşünce bekliyorum.

Gün olur sürüyüp beni derbeder
Bu ses rüzgârlara karışır gider

Bu örnekte de aynı durum söz konusu. -der sesleri ile uyak oluşturulduğu söyleniyor. Ben yanlış mı biliyorum? Uyakları sözcük köklerinde redifleri ise aynı görevli eklerle sözcüklerde aramakla...

* Her Rüzgar Savuracak Bir Toz bulur,
* Her Hayat YaÅŸanacak Bir Can Bulur,
* Her Umut Gerçekleşecek Bir Düş Bulur,
* Bulunmayacak Tek Åžey Senin Benzerindir...
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2008, 10:16:04 ÖS »

Uyakları sözcük köklerinde redifleri ise aynı görevli eklerle sözcüklerde aramakla...
Yukarıdaki ibare kısmen doğru. Kısmen diyorum çünkü eklerde de uyak olabilir. Maalesef ilköğretimdeki Türkçe öğretmeni arkadaşlar -büyük bir ihtimalle daha kolay kavratmak için- uyağın kökte, rediflerin de eklerde bulunduğunu söyleyerek öğrenciyi yanlış bilgilendiriyor. (Bu şekilde öğretmeyen öğretmen arkadaşlar üstlerine alınmasınlar. Kendilerini tenzih ederim.)
Ben de derslerde "EÄŸer bu bilgi doÄŸruysa:
... çiçekler
... gilecekler
sözcüklerindeki -ler eki nasıl kafiye oluyor? Buradaki -ler ektir." diyorum. Öğrencilere uyağın sadece ve sadece ses benzerliği olduğunu anlatmak zor olmasa gerek.
Kısaca şöyle; Uyak ses benzerliğidir. Redif aynı görevdeki eklerde aranır ama uyak her zaman kökte bulunmaz. Ekler farklı görevdeyse uyaktır.
aslı
Full Member

ne kavgam bitti ne sevdam

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2008, 10:18:06 ÖS »

kafiye illa kelime kökünde olacak diye bir şart yoktur. yukarıdaki örnektekiler zengin kafiyedir.
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 11, 2008, 10:22:39 ÖS »

Dünyâ nedir anmasak unutsak
Âvâreyiz âşiyâne tutsak

Sevgili arkadaşlar Uyak ve redif tanımlarına uymadığı halde bazı mısralarda uyaktan bahsediliyor.
Yukarıda verilen mısralarda -utsak' ların zengin uyak olduğundan bahsediliyor. Bunun gibi çok örnek kafamı karıştırmıştır bu konuda son noktayı koyabilecek bir düşünce bekliyorum.

Gün olur sürüyüp beni derbeder
Bu ses rüzgârlara karışır gider

Bu örnekte de aynı durum söz konusu. -der sesleri ile uyak oluşturulduğu söyleniyor. Ben yanlış mı biliyorum? Uyakları sözcük köklerinde redifleri ise aynı görevli eklerle sözcüklerde aramakla...
kafiye illa kelime kökünde olacak diye bir şart yoktur. yukarıdaki örnektekiler zengin kafiyedir.

Katılıyorum.
acar07
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2008, 10:33:04 ÖS »

uyağın sadece ekte olduğuna dair bir kaynak var mı ki?
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 11, 2008, 10:58:06 ÖS »

Hayır ama 9. sınıftaki öğrenci böyle anlatıyor. Hatta 11. sınıfta il seviye belirleme sınavında bu konuyla ilgili soruyu öğrenciler yanlış yaptılar. O kadar da uyarmıştım.
siyahsemazen
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Kasım 11, 2008, 11:02:18 ÖS »

uyak
Dize sonlarının sesçe benzerliği. (Uyak hecelerinin sesçe benzeşmelerine karşılık, anlamca ayrı olmaları gereklidir.) Türleri:. 1. Yalın uyak: [es. t. basit kafiye, tam kafiye]: Biri ünlü olmak üzere ikişer harfin benzeşmesi yoluyla yapılan uyak. Ör.: gül-bülbül, an- ne-sene gibi. 2. zengin uyak: [es. t. kafiye-i mukayyede, kayıtlı kafiye, zengin kafiye]: Yalın uyaktan önceki harf yada hecenin de benzeşmesi yoluyle yapılan uyak. Ör.: sıcak-ocak, sarı-dağları ifade-istifade. 3. yarım uyak: [Fr. assonance] [es. t. yarım kafiye]: Yalın uyaktan daha az harf kullanılması yoluyla yapılan uyak. Ör.: bas-kes. A- ündeşli uyak: [es. t. cinaslı kafiye] Sesteş sözcüklerle yapılan uyak. Ör. / Güle naz / Bülbül eder güle naz / Öyle bir yere düştüm / Ağlayan çok gülen az. 5. iç uyak: [es. t. musammat] Dizelerin ortalarında bulunan uyak. (Birinci dizenin son sözcüğüyle uyaklanmış olur.) Ör. / Gül-i ruhsarına karşu gözümde kanlı akar su / Habibim fas-ı güldür bu akar sular bulunmaz mı? (Fuzuli) 6. açık uyak: [Fr. rime féminine] [es. t. açık kafiye]: Sonu açık hece ile biten uyak. 7. kapalı uyak: [Fr. rime masculine] [es. t. kapalı kafiye]: Ünsüzle biten uyak. 8. sarma uyak: [Fr. rimes embrassées]: Her bağlamın birinci ile dördüncü ve ikinci ile üçüncü dizelerinde yapılan uyak. 9. başuyak1: [es. t. mahcup kafiye] Dizelerin başlarında bulunan uyak. 10. çift uyak: [es. t. zu-kafiyeteyn, zü-l- kafiyeteyn]: Koşanın bir dizesindeki iki sözcükle, öteki dizesindeki iki sözcük arasında yapılan uyak. bkz. çift uyaklı. 11. çok uyak: [es. t. zü-l-kavafi] Dizelerde ikiden çok sözcük arasında yapılan uyak. 12. çapraz uyak: [Fr. rime croisé]: Her bağlamın birinci ile üçüncü, ikinci ile dördüncü dizelerinde yapılan uyak.
T. : kafiye  Fr.: rime 
Meryem ÖZCAN
Administrator
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2008, 11:25:11 ÖS »

Yanlışlık ta baştan geliyormuş bunu anladım yani tanımdan. Bu konuda görüşlerini yazan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

* Her Rüzgar Savuracak Bir Toz bulur,
* Her Hayat YaÅŸanacak Bir Can Bulur,
* Her Umut Gerçekleşecek Bir Düş Bulur,
* Bulunmayacak Tek Åžey Senin Benzerindir...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!