EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Eylül 03, 2010, 08:25:18 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şiir Yazmak Öğrenilir mi ?  (Okunma Sayısı 4828 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Belce
Ziyaretçi
« : Mayıs 16, 2008, 09:54:40 ÖÖ »

Şiir Yazmak Öğrenilir mi ?

şiir yazmak öğrenilir mi
-Şiir yazmayı çok istiyorum, ancak henüz hiç yazmadım, bana bunun yolunu, ne yapmam gerektiğini anlatabilir misiniz? diye sordu.

Öyle geldi ki bana, şiirin nasıl yazılacağını biliyorum ve de bunu bir meraklısına anlatıp öğretebilirim. Öylesine saf ve tabii bir ricayla soruyordu delikanlı. Fakat hiç duraksamadan bunun mümkün olmadığını söyledim.

Gerçekten mümkün değil mi? Birlikte düşünelim: İnsanların konuştukları, fakat henüz yazının bulunmadığı çağlara bakalım. Yazılı bir belge elde olmakla beraber acaba o insanlar şiir söylemiyorlar mıydı? Ya o resimler. Şiirli resimler. Resimlerle yazılmış şiirler. İnsan hep o insan. Gelişen veya değişen bütün kültürlere rağmen o değişmeyen ölüm karşısında irkilen, doğum karşısında içlere sığmaz sevinçlere garkolan, kolkola girip düşmana saldırırken, bir eşkiyayı, bir kutsal emaneti, bir toprak parçasını, bir namusu korumak veya ileriye götürmek için kahramanlık hisleriyle dolup taşan insan, yazının bilinmediği çağlarda da, eğitim diye görünüşte bir çalışma olmadığı zamanlarda da şiirler söylemiyor muydu? Demek ki vardı şiir. Ancak kimdi Şiiri söyleyenler? Bütün bu duyguları bütün insanlar adına dile getirenler. Kimdi bunların hocası, piri, üstadı?

"Şairler, şiir yazmaya mecbur olan insanlardır" diye anlattı birileri. Onlara, "İçinize sorunuz, ben yazmalı mıyım diye. Cevap evetse bir şairsiniz siz" diye karşılık verenler oldu. İlhamın uğrağı olan kişilerden söz edildi. Bunun bir vergi olduğu söylendi. Mutlaka bir yetenek olmalı diye üzerinde duruldu. Sonuç olarak hiç kimse çıkıp da, şiiri öğretebileceğini, bunun dersini okutabileceğini veya okullara "şiir yazma dersi" konabileceğini söylemedi. İddia etmedi.

Ancak yine de edebiyat tarihinde sözü edilen şiir okulları, edebiyat okulları vardır.

Orta çağların Almanya'sında mesela: Esnaf kesiminde gelişen bir hareket, bir şiir hareketi. Şiiri bir takım kalıplardan ibaret sayan veya şiirin bu kalıplarını kendilerine göre belirlemiş olan insanlar yanlarına aldıkları çıraklarına şiiri öğretirler. Bu kalıpların dışında yazılmış şiirleri kesinlikle yok sayarlar. Aslolan bu kalıplardır. Böylece bu hareket içerisinde çok uzun yıllar hep aynı tarz şiirler yazılır. Birbirine çok benzeyen yüzlerce, binlerce şiir! Zira ustalar çıraklarından zamanla muhteva bakımından da bazı kaidelere uymalarını isterler. Sonuç olarak bu şiir kalıplarının içini sözcüklerle en iyi dolduran şairler başarılı şairler, büyük şairler olarak alkışlanır, itibar görür. Ne var ki bunlardan, bir dönemin edebiyat tarihi bakımından belirttiği bir özelliğin dışında geriye bir şey kalmaz. Kalmaz ama, bu yapay şairlerin arasında, gerçekten şair olup da o dönemde yaşamış olanlar, sanatın böylesine boğuntuya getirildiği bir zamanda bile, o saçma sapan kalıpların içini şiirle doldurmasını bilirler.

O halde şiirin bazı kişilerde doğuştan bir yetenekle ortaya çıktığı noktasında karar kıldık demektir.
Bitti mi? Şiir eğitimi yok mu? Yetenek sadece, yetecek mi?

Yeteneğin eğitilmesi, şiirin büyümesi, şairin büyük şair olması konusunda artık çok girift etkenler rol oynamaya başlıyor. Sözkonusu şiir okulları, kimbilir ne kadar şairi iğdiş edip attı bir köşeye. Belki dâhi çapında olanlar paçayı kurtarabildi bundan. Bir de çağımızı düşünün: Genç insanın içinden şiir için kabaran dalgaların nereye, hangi kolaylıklara, hangi kalıplara doğru aktığını düşünün. İdeolojik sloganların el koyduğu körpe yeteneklere bakın, şiir söylemeleri, yeteneklerine rağmen mümkün mü?

Şiir için sağlıklı bir sosyal ortam, kültür saldırılarından azade bir uygarlık, şiire antenleri açık insanlar (şairler), bunların okuyarak, dinleyerek etkilenecekleri, özümleyip sürdürecekleri bir şiir geleneği ve şairi uyarılarla, hırpalamalarla, edebi dayaklarla yönlendirecek eleştirmenler, gerekli.

Eğer yeteneğiniz varsa, yukarıda saydıklarımızın hemen hepsinden mahrum olduğunuzu, bütün bunları kendi içinizde film seti kurar gibi inşa etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Kültür emperyalizminin ortalığı kasıp kavurduğu bir ortamda o azade uygarlığı zihninizde canlandıracaksınız. Kâbe duvarlarında askıya çıkan şiirin macerasından itibaren bugüne kadar gelen şiiri bir duygu olarak dahi olsa bileceksiniz ve kendi şiirinizin uyarıcısı, hırpalayıcısı, eleştirmeni olacaksınız.

Zor gelmeyecekse buyrun başlayın..

(Cahit Zarifoğlu) 

siyah_karga
VIP Üye

O'ra da yaşıyorsun/ aşk a özlemle/ vuslatsızca

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 04, 2009, 06:21:05 ÖS »

Ney

Ben;
Zirvesi karlı dağlarda,
kutuplarda yaşar ısınırım.
Sen;
O'ra da yaşıyorsun
aşk a özlemle, vuslatsızca
*Çiğdem*
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2009, 06:19:35 ÖS »

Şair olmak başka şiir ruhu taşımak başkadır bence.Şiirin eğitimi olmaz.Neden olmaz?Çünkü şiir içten gelip kaleme dökülür.Bu yetenek de herkeste yoktur.Eğer şiir eğitimiyle şair olunsaydı bütün edebiyatçılar şair olurdu.Tabii bu düşünceler bence.

GİTME KAL

Batan güneşe doğru

Sürerken atımı

'Gitme kal'

Demeni bekliyorum

Ama yalnızca

Rüzgar çekiştiriyor

atkımı
SUNAY AKIN
Börte
VIP Üye

Sessizliğin sırrı, dudaklarında. ..

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2009, 07:04:10 ÖS »

Cgdm sana katılıyorum.Biz de birçok şiir okuyor,tahlilini yapıyoruz.Ama hiç  ''şiir yazmayı öğrendim,hadi yazayım'' diye bir durum oluşmuyor.En azından ben de Göz kırpan Yanii bu iş yetenek işi.

Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem;
Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım
*Çiğdem*
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 11, 2009, 07:12:54 ÖS »

Bazı yaşlarda şair oluyor insan.Hepimiz olduk.Ama şunu gördüm ben hikayeler daha zor anlatıyor bir şeyleri.Yani yazması daha zor.Eğer bu iş eğitimle olsaydı bütün halk ozanları mükemmel bir eğitim almış olmalıydı

GİTME KAL

Batan güneşe doğru

Sürerken atımı

'Gitme kal'

Demeni bekliyorum

Ama yalnızca

Rüzgar çekiştiriyor

atkımı
SUNAY AKIN
siyah_karga
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 16, 2009, 11:18:00 ÖS »

%40 ilham %40 çabalama ve çalışma %20 bilgi

Şiir var ile yok arasındadır. Vecd halince söylenmiş...

Ben;
Zirvesi karlı dağlarda,
Sen;
O'ra da yaşıyorsun
korkmazerbil
Bölüm Yetkilisi
VIP Üye

...Yak sevdanın çırasını türkülerle ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 15, 2009, 05:08:14 ÖS »

Şiir Yazmak,Ancak Çok Fazla Şiir Okumakla Gerçekleşir,Bana Göre Çok ve Dikkatli Şiir Okumayan Birisi Şiir Yazamaz,Çünkü yazmak için bir o kadar da okumak gerekir,ancak böyle şiir yazmak öğrenilir...

"...Siz ey! kimliklerini maskelerine gömenler..."
"...başkalarını giyinmekle başlar cinnet..."
"...haydi gidin aynalara gömün maskelerinizi..."
"...kendinden başkasını kuşanma sakın
"...yol senin, iz senin, menzil senindir..."
bengisu07
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2009, 05:11:08 ÖS »

O kadar çok şiir okudum ki yıllardır ama hiç şiir yazamadım şöyle eli yüzü düzgün... Üzgün
asi25
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 13, 2009, 01:07:49 ÖÖ »

şiir öğrenilir.....ama bi üçüncü kişi tarafından değil....insan kendisi öğrenir şiir yazmayı....ve her insan bir şairdir aslında...ama kimileri geçici aşk acısı sansın..ama kimisi yazarlık duygusu...herkes tatar bu duyguyu içinde...en bilmiyeni bileee....şairdir aslında kendi içinde...

keşke kendim ola bilsemmm..bu koca dünya da bir bennnn olabilsemm...artık keşke demek yerinEEE......DÜNYAA BENİMMMM diyebilsemm....bÜşRa:)ğp.
A.a.A
Bölüm Yetkilisi
VIP Üye

beş vakit intihar

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 13, 2009, 01:21:54 ÖÖ »

şiir öğrenilir.....ama bi üçüncü kişi tarafından değil....insan kendisi öğrenir şiir yazmayı....ve her insan bir şairdir aslında...ama kimileri geçici aşk acısı sansın..ama kimisi yazarlık duygusu...herkes tatar bu duyguyu içinde...en bilmiyeni bileee....şairdir aslında kendi içinde...

şiir önce doğuştan gelen bir yetenektir ve bu yetenek geliştirilebilir de köreltilebilir de..

ama önce Allahvergisi..
sonra çevre..

aksi taktirde özellikle aşk acısı çeken bütün insanlar şiir yazabilirdi ki bu mümkün değil..

şunu da söyleyebilirm ki bizim milletimiz doğuştan asker ve şairdir( duygusal milletiz)

İyi bir şiir yazmak arının bal yapması gibidir. ve doğuştandır önce.
müzik gibi..

TEK PORSİYONDA BİR BUÇUK AŞK
râh-i revân
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 13, 2009, 06:34:41 ÖS »

şiir yazmak neyle mümkündür şiirin değeri nedir ki verdiği duygu ne kadar yoğunsa okadar üstündür demekki şiir okumak için duygu deryasına dalmak gerekiyor şiir yazmayı kimseye öğretemeyiz ama duygu deryasında yüzmekten korkanlara yardım edebiliriz onlara hissetmeyi öğretebiliriz ki hisseden düşünür düşündüğünü kağıda dökebiliyorsa ortaya güzel şeyler çıkar...am adam da yazı yazma yeteneği yoksa olmaz tabi...
Ruy-i_zemin
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 04, 2009, 02:42:47 ÖS »

Doğuştan gelen bir yetenektir. ama zamana aha iyi hale getirilebilir.

Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten
Affet senden habersiz aldığım her nefesten
-Düş Kanaması-
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 04, 2009, 05:07:50 ÖS »

Herkes bir şeyler yazıp adına şiir koyabilir aslında. Ama gerçek şiir yazanlar yetenekli olanlardır,şairane bir bünye taşıyanlardır. Yok mu öyle çok kişi saçmalayıp saçmalayıp, iki devrik cümle sonrası ben şairim diyen? Gülümseme Şiir yazma yeteneği olan öğrenir ancak bu işi. Okur, okudukça gelişir cümleleri. Böylece gerçek şiirlere adım adım yaklaşır. İyi yazmayı öğrenir.
siyah_karga
VIP Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Kasım 13, 2009, 01:19:21 ÖÖ »

Gece şiiri kovalıyor...

Ben;
Zirvesi karlı dağlarda,
Sen;
O'ra da yaşıyorsun
zaman_beklemez
Sürekli Üye

öyle olmuyor...böyle de olmuyor!..

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 19, 2009, 10:23:17 ÖS »

bence herkes şiir yazabilir yeri gelince..mutlaka vardır herkesin içinde bir şairlik..ama beğenilme-beğenilmeme durumu var.. şiiir yazmakta tecrübe edinmek ön planda tutulursa ''GÜZEL ŞİİR YAZMAK ÖĞRENİLİR'' bence... Kahkaha

GÖNÜLÇELEN Gülümseme Tuba Büyüküstün'üm Gülümseme Gülümseme
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Hosting Hizmetleri
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM