EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 01:21:54 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Matematik Somut mudur, Soyut mudur?  (Okunma Sayısı 2145 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 16, 2011, 07:21:08 ÖS »

Merhaba arkadaşlar, aklıma takıldı sizce matematik somut mudur, yoksa soyut mudur? Ne dersiniz?

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
Maverâ_Erbil
Genel Yetkili
VIP Üye

Ve bir orman gibi kardeşçesine ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2011, 01:08:40 ÖÖ »

Hocam,
Matematiğin "Soyut Matematik" diye bir alanı olduğunu duymuştum, soyutu varsa somutunu da vardır zannımca ..
Her ikisi olur bu durumda yani hem somut hem soyut .. Gülümseme
Siz ne düşünmüştünüz ?

"Bu memlekette sağcı solcu yoktur, ilerici gerici yoktur.
- Bu memlekette namuslular ve namussuzlar vardır."

Cemil Meriç

Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl, ölse de hattâ,
Çekmez kürenin sırtı o tâbût-ı cesîmi.

Mithat Cemal Kuntay
halil236
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2011, 01:10:29 ÖÖ »

Öncelikle fikrimi söyleyeyim: Matematik bir bilim dalıdır, bir inceleme sahasıdır ve bu nedenle soyuttur. İncelediği kavramlar, uygulama alanları somut olabilir ancak bilimin adı olan "matematik" bence soyuttur.

Bu somutluk ve soyutluk meselesi daha önce benim de aklıma takılmıştı. Derslerde bu konuyu yüzeysel geçiyoruz. Elle tutulamayan, gözle görülemeyen kavramlar soyuttur yaklaşımında bulunup birkaç klasik örnekle meseleyi kapatıyoruz. Ruh, mutluluk, sevgi soyuttur; masa, sandalye somuttur. Peki hocam, hava soyut mudur diye bir soru geldiğinde ise "elle tutamıyoruz, gözle göremiyoruz ama etkilerini hissedebiliyoruz, bir balona doldurabiliyoruz" deyip hava somuttur diyerek sorunu bitiriyoruz.

Ancak dilimizde fazlaca isim var ve her ismin soyut mu yoksa somut mu olduğunu tartışmaya başladığımızda tartışmalı örnekler çıkıyor. Mesela bir şehir ismi, özel isim: "Mersin" Soyut mu, somut mu? Şöyle bir düşünce olabilir: Yüksekçe bir yerine çıkarak Mersin'i görme şansınız var, görebildiğinize göre somuttur. Peki şöyle bir karşılık gelirse ne diyeceğiz? Yüksek noktadan senin görebildiğin ancak binalar, parklar, bahçeler vs.dir. Yani Mersin'in kendisi değildir. Bu nedenle Mersin soyuttur.

Bu şekilde başka isimler de bulunabilir. Sonuç olarak lafı fazla uzatmadan kritik soruyu sorayım: Bir ismin soyut veya somut olduğunu belirlemede ölçüt nedir? Bilen arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırsa sevinirim.
glsh142
VIP Üye

giden gitmiştir ağlamak boşa...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2011, 10:53:11 ÖÖ »

Halil Beyin söylediklerine katılıyorum.O soruun cevabı ile doğru sonuca ulaşabilirirz.Bende soyut olduğunu düşünmekteyim.sadece sembollerle görünür hale gelmiş.Yoksa matematiği öyle başka nasıl açıklarız.Matematik evimizde,köprülerimizde hangimiz görüyoruz?integrali hangimiz çıkardık o yapılardan?Değişken bir yapısı var.2+2=4 neye gör mod10,mod9...vs.Ama mod3e göre bunun cevabı 1dir.Bunları düşününce soyut demek geliyor içimden.

Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne.
"O olmazsa yaşayamam." demeyeceksin.
Demeyeceksin işte.
Yaşarsın çünkü.

Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2011, 08:18:42 ÖS »

Ben de soyut olarak düşünüyorum ama şunları da açıklığa kavuşturmak lazım:
Matematik ölçülebilir, tartışmaya kapalıdır, yani bana göre 2x2=5 diyemezsiniz. Herkesçe doğruluğu kabul edilen bir şey nasıl soyut oluyor.
Soyut olarak bildiğimiz kavramlardan biraz farklı bu. Örneğin aşk. Aşk soyuttur ama matematik gibi ölçemiyoruz, sayamıyoruz, bir miktar belirtemiyoruz. Doğruluğu, ölçüsü göreceli.Bu anlamda bizim soyut olarak bildiğimiz tartışmazsız kavramlardan farklı görünüyor.
Bence hem nesnel olup hem de tartışmasız soyut olan başka kavramlarla desteklemek lazım, matematiğin soyutluğunu kanıtlamak için.
Biraz daha akıl yürütmeye ve üzerinde düşünmeye ihtiyaç olan bir konu.
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2011, 11:30:39 ÖS Gönderen: Yusuf » Logged

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM