EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 01:13:03 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İstiklal Marşı  (Okunma Sayısı 8775 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Belce
Ziyaretçi
« Yanıtla #30 : Haziran 11, 2008, 10:54:37 ÖÖ »

sanki ben ne dersem diyeyim siz bildiğinizi söyleyeceksiniz diye bir izlenim var.
estarfullah sevgili hocam;bilim neyi diyorsa o olmaz mı sizce?
şahsem kendi adıma bilim ne diyorsa o!
Göz kırpan
Hep bilimsel konuşuyorum. İlelebette bilimsel konuşmak nasip olsun diyelim. Bazen duygusal olabiliyoruz ama o anlık bir tepkiden kaynaklanıyor ki heyecanlandığımız vakit her insan olan beşere olur düşüncesindeyim. Saygılarımla!
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Temmuz 12, 2008, 09:21:20 ÖS »

Arkadaşların konu ile ilgili düşüncelerinin tamamını okudum. Gerçekten seviyeliydi tartışmalar. Edebiyat öğretmeni değilim ama, edebiyat öğretmenlerimizle gurur duyduğumu hissettim. Çok teşekkür ederim, faydalandım. Her türlü ödül ve takdire değersiniz arkadaşlar.

Küçük bir eleştiri olarak; Mehmet Akif'e 'İslamcı' denmesini yadırgadım. İslamcı...? Mehmet Akif'in herhangi bir siyasi-İslami örgüte mensup olduğuna dair bir belge mi var, merak ettim.

'Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın' sözü ile ilgili olarak, Akif'in herhangi bir ayete kesin olarak gönderme yapmış olabileceğini düşünmeye gerek olmayabilir. Bu konuda Nazım da Akif'i yanlış anlamış veya onu ön yargılı olarak değerlendirmiş olabilir. Sanki Nazım, Akif'e 'bu mısra ile sen Kur'an'ın herhangi bir ayetine telmih yaptın, değil mi' diye sormuş, Akif te 'evet' cevabını vermiş gibi...? Nazım da bizim Akif de, ama, her iki şairimizin de söylediklerinin hiç biri, mutlak gerçek veya dogma değildir.

Bence de, mısradaki 'doğacaktır günler' sözü, Türk'ün aydınlık günlere kavuşacağına dair Mehmet Akif'in inancıdır, ümididir. Bu aydınlık günleri, 'Hakk'ın va'detmesi' ise, Mehmet Akif'in duygusal olarak, Allah'ı, Türk milletinin arkasında hissetmesidir. İnanan bir insanın, bu şekilde duygusal bir söz söylemesi anlaşılır ve doğal bir durumdur. Saygılar...
Muhammed YILDIRIM
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Temmuz 13, 2008, 10:45:11 ÖÖ »

Ben bu tartışmayı geç farkettim ama bildiğimi yazmak istiyorum:Bu dizede Medine'nin muhasarası sırasında inmiş "Yardım allahtandır, ve fetih yakındır" mealindeki ayete telmih olduğunu düşünüyorum. Tabi aynı zamanda Medine Muhasarasına da. Özellikle inandıklarından şüpheye düşmüş insanların durumu önemli bu dizede. Siyerlere bakarsak bağlantıyı kurabiliriz. elbette Akif'in bakış açısıyla.

İmza atmayı sevmem parmak bassam olur mu?
zekeriyametin
Ziyaretçi
« Yanıtla #33 : Temmuz 13, 2008, 08:13:23 ÖS »

Ben istiklal marşı'nın bestesiyle sözleri arasında uyum olmadığını düşünüyorum.
bestesi dizeleri ,hatta kelimeleri ortadan bölerek şiirin anlamının yok olmasına sebep oluyor.bence.

Korkma, sönmez bu şafak--------larda yüzen al sancak; (örnek)
Kesinlikle katılıyorum hatta yıllarca gençlere  bestesiyle düzgün bir şekilde okumayı öğretmekte sıkıntı çekiliyor.
minerva dadaasmor
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Temmuz 13, 2008, 10:12:39 ÖS »

Turgut Özakman bu ülkenin yetiştiridği en önemli yazarlardan biridir. okumayan okumasın kendileri bilir. O eserlerini bilimden hareketle yazar dogmalar ve hurafelerle onun işi olmaz. Önce ona Vahdettin'e vatan haini dediği için saldırdılar şimdi de Çanakkale ile ilgili gerçekleri yazdığı için saldırıyorlar. İyi ki varsın Özakman böyle devam et.
minerva_dada
VIP Üye

sevgisiz asla.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Ağustos 14, 2008, 11:20:34 ÖS »

Ben istiklal marşı'nın bestesiyle sözleri arasında uyum olmadığını düşünüyorum.
bestesi dizeleri ,hatta kelimeleri ortadan bölerek şiirin anlamının yok olmasına sebep oluyor.bence.

Korkma, sönmez bu şafak--------larda yüzen al sancak; (örnek)
Kesinlikle katılıyorum hatta yıllarca gençlere  bestesiyle düzgün bir şekilde okumayı öğretmekte sıkıntı çekiliyor.

yeniden bestelensin.nasıl fikir.
meryozcan
Ziyaretçi
« Yanıtla #36 : Ağustos 14, 2008, 11:34:02 ÖS »

Mehmet Akif sağ olsaydı eminim içinden bazı kelimeleri çıkar lütfen derdin...derdin derdin derdin büyük senin...
İyi ki bu vatanda nesli tükenenler arasındasın. Koruma altına almak gerekli seni... Semah tadında bir İstiklal Marşı'na ne dersin minerva sözleri bölünmeden ,....
minerva_dada
VIP Üye

sevgisiz asla.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Ağustos 15, 2008, 12:39:32 ÖÖ »

Mehmet Akif sağ olsaydı eminim içinden bazı kelimeleri çıkar lütfen derdin...derdin derdin derdin büyük senin...
İyi ki bu vatanda nesli tükenenler arasındasın. Koruma altına almak gerekli seni... Semah tadında bir İstiklal Marşı'na ne dersin minerva sözleri bölünmeden ,....
sana bazı konular hakkında bilgi vereyim.İstiklal Marşını besteleme çalışmaları yapanlar bile var.
istiklal marşımızın bestesinin değişmesine niye bu kadar sinirlendin.
bak sana hiç yakıştıramadım bu sözleri.senki sevgi kelebeği olarak yine bir önceki evrene dönerek cevap veriyorsun.
benim söylediklerim orada yazıyor.sen neden bana o sözleri yüklüyorsun.
meryozcan
Ziyaretçi
« Yanıtla #38 : Ağustos 15, 2008, 12:58:44 ÖÖ »

Sevgi kelebeğinin bir önceki evresi...Yeşil tıytıy...O benmişim... Sırıtan

molotofff
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Eylül 24, 2008, 08:42:37 ÖS »

Ben bu tartışmayı geç farkettim ama bildiğimi yazmak istiyorum:Bu dizede Medine'nin muhasarası sırasında inmiş "Yardım allahtandır, ve fetih yakındır" mealindeki ayete telmih olduğunu düşünüyorum. Tabi aynı zamanda Medine Muhasarasına da. Özellikle inandıklarından şüpheye düşmüş insanların durumu önemli bu dizede. Siyerlere bakarsak bağlantıyı kurabiliriz. elbette Akif'in bakış açısıyla.

Kuranda Türklerle ilgili hiçbir ayet yoktur. Bir kaç hadiste Türkler geçer, orda da pek hayırla anılmaz.

Elbette M A Ersoy birliği dirliği dağılmış, morali çökmüş, sefaletle boğuşan bu insanları motive etmek istemiştir bu dizeyle
Çanakkale şiirinde de "Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi" diyebilmiştir.
Saygılar

Havanda su dövmek kolay, zor olan ipe un sermek
molotofff
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Eylül 24, 2008, 08:59:09 ÖS »

[/qu

Derdin buysa merak etme M A Ersoy'un yüzüne karşı bütün bunlar söylenmiştir. Bazı sözlerin laiklik ilkesine ters düştüğü bu nedenle sözlerinin değiştirilmesi teklif edilmiş. Bknz Kurucu Meclis tutanakları

Hatta çok sert tartışmalar yaşanmış, bu tartışmalar nedeniyle oturuma bir kaç kez ara verilmiş. Dahası öylesine sert eleştirlere dayanamayan Akif ( O zaman mebus) meclisten kaçıp Ankara sokakalarına atmıştır kendini.

Daha sonra Mustafa Kemal'in başkanlık yaptığı oturumda kabul edilmiştir, Kurucu Meclis tarafından
Hatırlanacağı gibi M Kemal tarafından Kurucu meclis feshedilmişti.

Havanda su dövmek kolay, zor olan ipe un sermek
Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM