|
mtree
|
 |
« : Mayıs 27, 2009, 02:57:05 ÖS » |
|
Yani demek istediğim şiir okurken ya da şiir kitabı alırken şiiri mi yoksa şairi mi ön planda tutarsınız?
|
|
|
|
|
|
valizimi hazırlamama yardım et... kelimeleri sol tarafa koy... söylenmemiş olanları, yürünmemiş yolların yanına.. kollarını mavi gömleğimin boynuna... ayrı ayrı koy... güneşli günlerle karlı günleri karıştırma..
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2009, 09:24:12 ÖS » |
|
Şairi değil, şiiri tercih ederim. Şiiri var eden zeka ve şiirin çıktığı yüreğin kime ait olduğu önemli değil benim için... Her sağlam düşünce, sağlam şiirler sunmuştur. Aklı ve duyguyu barındırabiliyorsa şiir, kime ait olduğu önemli değildir benim için...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ser-mest
|
 |
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2009, 09:30:59 ÖS » |
|
Herkesin şairim diye geçindiği günümüzde önce şiire değil şaire bakarım.Büyük şairleri tanımayan müteşairlerin küçük şiirlerini okumak istemiyorum.
|
|
|
|
|
|
"Tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin" (Sezai Karakoç)
|
|
|
|
katre_i_hayat
|
 |
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2009, 11:24:14 ÖS » |
|
Herkesin şairim diye geçindiği günümüzde önce şiire değil şaire bakarım.Büyük şairleri tanımayan müteşairlerin küçük şiirlerini okumak istemiyorum.
Büyük şairlerin şiirlerine tarafsız yaklaşmak zordur.çünkü genelde beğenilen bir şiir olduğunu düşünerek okuruz böyle şiirleri. yüksek ihtimalle bizim de beğeneceğimiz fikri, şiirden önce yerleşir dimağımıza. oysa şairini önemsemeden sadece hissederek okuduğumuz şiirler sayesinde kimin şair kimin müteşair olduğuna "kendimiz" karar verebiliriz... tanınmayan şairlerin yeni şiirlerini okuyup onlar hakkında değerlendirme yapmak, daha önce verilmiş bir karara uyup çizgisi yüksek ölçüde belirli bir yolda gitmekten daha faydalıymış gibi geliyor bana..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mtree
|
 |
« Yanıtla #4 : Haziran 03, 2009, 12:55:26 ÖS » |
|
Büyük şairlerin şiirlerine tarafsız yaklaşmak zordur.çünkü genelde beğenilen bir şiir olduğunu düşünerek okuruz böyle şiirleri. yüksek ihtimalle bizim de beğeneceğimiz fikri, şiirden önce yerleşir dimağımıza. oysa şairini önemsemeden sadece hissederek okuduğumuz şiirler sayesinde kimin şair kimin müteşair olduğuna "kendimiz" karar verebiliriz... tanınmayan şairlerin yeni şiirlerini okuyup onlar hakkında değerlendirme yapmak, daha önce verilmiş bir karara uyup çizgisi yüksek ölçüde belirli bir yolda gitmekten daha faydalıymış gibi geliyor bana.. Katılıyorum.
|
|
|
|
|
|
valizimi hazırlamama yardım et... kelimeleri sol tarafa koy... söylenmemiş olanları, yürünmemiş yolların yanına.. kollarını mavi gömleğimin boynuna... ayrı ayrı koy... güneşli günlerle karlı günleri karıştırma..
|
|
|
Laedri__13
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #5 : Haziran 12, 2009, 01:41:58 ÖS » |
|
sairi veyahut siir doye ayirt edmesi cok ama cok zor bir sey kucuk sair diye gecip gitmekde olmaz her sairr kendi dunyasinda asilmaz sulari asmaya calisimaktadir keza divan edebiyatinda ismi duyulmayan fakat cok ama cok guzel beyitleri soyleyen yazarlarimiz da var kisacasi sair ve siir bir bademde cift cekirdek gibidir ayrilmasi zor......... hepimizin sair veya siir ayirt etmeksizin butun siirleri butun yazarlari elimizden geldigince okumamiz gerekir
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mtree
|
 |
« Yanıtla #6 : Haziran 12, 2009, 02:51:28 ÖS » |
|
sairi veyahut siir doye ayirt edmesi cok ama cok zor bir sey kucuk sair diye gecip gitmekde olmaz her sairr kendi dunyasinda asilmaz sulari asmaya calisimaktadir keza divan edebiyatinda ismi duyulmayan fakat cok ama cok guzel beyitleri soyleyen yazarlarimiz da var kisacasi sair ve siir bir bademde cift cekirdek gibidir ayrilmasi zor......... hepimizin sair veya siir ayirt etmeksizin butun siirleri butun yazarlari elimizden geldigince okumamiz gerekir
Olması gereken bu ama insanın bilinçaltında bu seçicilik var.Yani ister istemez bu tarz bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*Çiğdem*
|
 |
« Yanıtla #7 : Temmuz 03, 2009, 11:42:40 ÖÖ » |
|
Her zaman şair derim.
|
|
|
|
|
|
GİTME KAL
Batan güneşe doğru
Sürerken atımı
'Gitme kal'
Demeni bekliyorum
Ama yalnızca
Rüzgar çekiştiriyor
atkımı SUNAY AKIN
|
|
|
!!!ayşegül!!!
Sürekli Üye

"BENİ YIKAMAYAN HERŞEY BENİ GÜÇLENDİRİR"
|
 |
« Yanıtla #8 : Temmuz 06, 2009, 11:47:47 ÖÖ » |
|
şaire göre kitap alırım şahsen ben...
|
|
|
|
|
|
Kaybettiklerimin hesabını kalbimden çekin
Bildiğim kadarıyla limitsizim Depremsiyonlardayım Gözyaşlarımla boğulacaksın farkmazlardasın Uçurumun önünde Ölüme kafa tutarcasına sarkmaktayım.. İfadelerinizi tartmaktayım Yabani yamyamlar tarafından Yabana atılmaktayım
|
|
|
|
Yusuf
|
 |
« Yanıtla #9 : Temmuz 06, 2009, 12:01:54 ÖS » |
|
Önce şair demek, önyargı demektir, sen ne yaparsan yap, ne kadar kaliteli ürünler verirsen ver ben senin şiirlerine dönüp bakmam demektir. Yeni şairlere kapıları kapamak demektir. Bu düşünce şiirin, edebiyatın gelişmesini, boy vermesini engeller. Bugün çok bilindik şairlerin tüm şiirleri güzel midir? Sanırım pekçoğumuzun cevabı "hayır" olacaktır. Önce şaire bakmak; benimsediğin şairin tüm şiirlerini kucaklamak, benimsemediğin şairlerin tüm şiirlerini reddetmektir. Bugün adı sanı duyulmamış şairlerin de çok güzel şiirleri vardır. Eğer önce şair dersen bu güzel şiirleri göremezsin. Şiir hazineni, zevkini geliştiremezsin. Hiç duymadığımız bir şiiri okurken kim kaleme almış demek yerine şiir; kaliteli mi, özgün mü, yeni bir şeyler ortaya konulmuş mu? Bunlara bakmak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Sözgelimi "Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz" dizesini pekçoğumuz biliriz. Bu şiiri Divan edebiyatı şairlerinden "Mahir" adında biri yazmıştır. Bu şairi bırakın öğrencileri pekçok edebiyat öğretmeni dahi bilmez. Yani ünlü, bilindik bir şair değildir. Şimdi önce şaire bakarım diyen bir zihniyet bu güzelim dizeleri keşfedebilir miydi? Önce şaire bakanlar sevdikleri şairi bir ömür boyu okuyup dururdu. Bu dizeleri keşfedip, tozlu kitaplıklar arasından çıkarıp bize sunan zihniyet önce şiire bakan zihniyet olmalıdır.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Temmuz 06, 2009, 12:14:10 ÖS Gönderen: Yusuf »
|
|
"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #10 : Temmuz 06, 2009, 01:24:13 ÖS » |
|
Hocam şairin edebiyat alanında adını duyurması edebi ürünler içine girebilmesi için belli bir poetikasının olması gerekir. Bununla beraber sırtını dayayabileceği arkası kuvvetli bir edebiyatçının da olması gerekir. Konu şairlerin sesini duyurabilmesi için nelere ihtiyacı vardır meselesine dönüştü şu anda. Şairler ve şiir seçilirken onu destekleyen beğenen bir şaire ihtiyaç var. Ürünün reklamının da olması gerekiyor. Bu reklam şiir yarışmaları düzenlenerek yapılabilir. Medyanın abuk sabuk haberlerle günümüzü doldurduğu şu zamanda daha farklı işlevler de yüklenmesi gerekiyor. Şiir zevki belki bu şekilde oluşturulabilir kıyıda köşede kalmış adı sanı duyulmamış şairler gün ışığına çıkarılabilir.
Biz de şairden önce şiirlerle tanışma fırsatı bulabiliriz.
|
|
|
|
|
|
 Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
|
|
|
|
mtree
|
 |
« Yanıtla #11 : Temmuz 06, 2009, 01:55:06 ÖS » |
|
Önce şair demek, önyargı demektir, sen ne yaparsan yap, ne kadar kaliteli ürünler verirsen ver ben senin şiirlerine dönüp bakmam demektir. Yeni şairlere kapıları kapamak demektir. Bu düşünce şiirin, edebiyatın gelişmesini, boy vermesini engeller. Bugün çok bilindik şairlerin tüm şiirleri güzel midir? Sanırım pekçoğumuzun cevabı "hayır" olacaktır. Önce şaire bakmak; benimsediğin şairin tüm şiirlerini kucaklamak, benimsemediğin şairlerin tüm şiirlerini reddetmektir. Bugün adı sanı duyulmamış şairlerin de çok güzel şiirleri vardır. Eğer önce şair dersen bu güzel şiirleri göremezsin. Şiir hazineni, zevkini geliştiremezsin. Hiç duymadığımız bir şiiri okurken kim kaleme almış demek yerine şiir; kaliteli mi, özgün mü, yeni bir şeyler ortaya konulmuş mu? Bunlara bakmak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Sözgelimi "Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz" dizesini pekçoğumuz biliriz. Bu şiiri Divan edebiyatı şairlerinden "Mahir" adında biri yazmıştır. Bu şairi bırakın öğrencileri pekçok edebiyat öğretmeni dahi bilmez. Yani ünlü, bilindik bir şair değildir. Şimdi önce şaire bakarım diyen bir zihniyet bu güzelim dizeleri keşfedebilir miydi? Önce şaire bakanlar sevdikleri şairi bir ömür boyu okuyup dururdu. Bu dizeleri keşfedip, tozlu kitaplıklar arasından çıkarıp bize sunan zihniyet önce şiire bakan zihniyet olmalıdır.
Güzel yaklaşım..Teşekkürler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fuzuli
|
 |
« Yanıtla #12 : Temmuz 06, 2009, 11:02:31 ÖS » |
|
Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar...
Böyle bir konu için önce şair diyen arkadaşlara soruyorum: "O şair sizin gözünüzde gerçek bir şair olurken verdiği ürün dolayısıyla olmadı mı zaten?"
Bu noktadan hareketle önce şaire bakarım mantığı aslında en başta çürümüş durumdadır.
Saygılarımla...
|
|
|
|
|
|
Hayatta üç sıvı vardır: Su, ayran, çay.
Su, çay ayran da olabilir.
|
|
|
|
fuzuliye
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #13 : Temmuz 08, 2009, 07:02:46 ÖS » |
|
Hmm... Yusuf adminimle de aynı fikirdeyiz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mevt
|
 |
« Yanıtla #14 : Temmuz 08, 2009, 07:15:06 ÖS » |
|
değişir..şaire baktığımda oluyor şiirede..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|