EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 01:07:53 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 ... 16 17 [18]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İlginç Edebi Anekdotlar  (Okunma Sayısı 34914 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #255 : Ocak 30, 2011, 09:33:43 ÖS »

Çok Acımış!

Büyük şair Şinasi'nin yanına bir gün tanıdıklarından bir müteşair,yani şair taslağı gelip yana yakıla şöyle bir haber vermiş:

-Sormayın başıma geleni,üstad:Bütün şiirlerimi size takdim için bir mecmua şeklinde tertip edip yazdığım altın yaldızlı bir defterim çalındı!

Şinasi'de gülümseyerek şöyle karşılık vermiş:

-Vah,vah!Çok acıdım.Ne talihsiz adammış o zavallı hırsız!
descent
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #256 : Ocak 30, 2011, 10:06:18 ÖS »

Utanmazlık Metaneti

Muallim Naci merhum,okullarda talebesinden biri,kendisinden bir kelime,bir terim veyahut ilmi bir tabirin manasını sorunca evvela o manayı söyler,ondan sonra kelimenin iştikakını anlatır ve nihayet bir iki misâl de zikredermiş.Meselâ bir gün "muhal" (olayacak şey) kelimesinin ne demek olduğu sorulmuş.Muallim Efendi de manasıyla iştikakını anlattıktan sonra şöyle bir misal zikretmiş:

-Utanmazı utandırmak muhaldir!
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #257 : Ocak 30, 2011, 10:14:58 ÖS »

Musikiler Musikisi

Hem şair ,hem musikişinas olan Üçüncü Selim bir gün divan edebiyatının en büyük şahsiyetlerinden olan meşhur Galip Dede ile sohbet ederken şiir ahengi ile musiki ahengi arasında mukayese yapılmış.Galip Dede birincisini ikincisinden üstün bulduğunu birtakım delillerle izaha kalkışınca aralarında şöyle bir konuşma geçmiş:

-Nasıl olur,Şeyh Efendi?Musiki herkesi mestettiği halde şiir ahengi pek sınırlı bir zümreye tesir eder.

-Evet Padişahım,öyledir ama bunun sebebi şiir ahenginin musiki ahengi kadar bayağı olmamasıdır.Şiir,musikiler musikisidir!

Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #258 : Ocak 30, 2011, 10:19:00 ÖS »

En Güzel Söz

Divan Edebiyatımızın büyük şairlerinden Galib Dede bir gün Üçüncü Selim'le sohbet ederken,Padişah kendisine şöyle bir şey sormuş:

-Acaba en güzel göz nasıl gözdür,ne dersin molla?

Şeyh Galip şöyle cevap vermiş:

-Âşık'a sorarsanız maşukanın gözü,maşukaya sorarsanız kendi gözü dünyanın en güzel gözüdür padişahım!
Lâle
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #259 : Ocak 30, 2011, 10:43:30 ÖS »

Çok Yazık

Rahmetli Abdülhak Hâmid'in otomobili ile bir gün Beyoğlu tarafında bir yere giderken Aldülhak Hâmid Caddesi'nden,geçtik.Türk şiirinin son büyük dâhisi oradan geçerken mütemadiyen gülümsüyordu.Merak edip sebebini sordum,şöyle anlattı:

-İstanbul Belediyesi benim ismimi bu caddeye vereceğine bu caddeden bir apartmanını bana verseydi daha çok makbule geçerdi.Yazık oldu,ama çok yazık oldu!
Sayfa: 1 ... 16 17 [18]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM