EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 12:45:03 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Divan Edebiyatında Etkili Olan Edebî Akımlar ve ÖSYM  (Okunma Sayısı 786 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hümanist kartal
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 08, 2012, 12:28:14 ÖS »

Bildiğiniz gibi biz öğretmenlerin Türk dili ve edebiyatı öğretiminde yaşadığı en önemli sıkıntı, tam manasıyla terimsel bir birlikteliğin sağlanamamasıdır. ÖSYM tarafından 2011 LYS3'te sorulan 34. soruyu bu anlamda tartışmaya açmak istiyorum:

34.
I. Sebk-i Hindî,
II. Mahallîleşme Akımı,
III. Süslü nesir
Aşağıdaki divan edebiyatı sanatçılarından hangisi, yukarıdakilerden birisiyle ilişkilendirilemez?
A) Nergisî
B) Neşâtî
C) Nedim
D) Necâtî
E) Enderunlu Vâsıf
ÖSYM, sorunun doğru seçeneğini "D" şeklinde göstermiştir. Buna göre; Nergisî süslü nesirle, Nedim ve Enderunlu Vâsıf Mahallîleşme Akımı ile, Neşâtî ise Sebk-i Hindî ile ilişkilendirilmiştir. Gerek Mine Mengi'nin, gerekse Ahmet Kartal ve Attilâ Şentürk tarafından yazılan "Eski Türk Edebiyatı Tarihi" adlı kitaplarında deyim ve atasözlerine başvurması, diğer sanatçılara nazaran sade bir dil kullanması ve yerel kelimelerle şiir yazması sebepleriyle mahallîleşme Akımı içerisinde değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, ÖSYM ve MEB'in akademik düzeyde meydana getirilen kitaplarla çeliştiği kanaatini taşımaktayım. Sizlerin bu konudaki engin görüşlerinden faydalanmak amacıyla bu konuyu açtığımı belirterek hepinize keyifli paylaşımlar diliyorum...
aytoldı
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2012, 01:32:10 ÖS »

http://www.edebiyatogretmeni.net/forum/edebiyat/ynt_2011_lysnin_34_sorusu-t21006.0.html

Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug
Yirinçe tüşürse bedütür kulug
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM