edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 11:51:16 ÖÖ *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 [2] 3 4 5
  Yazdır  
Gönderen Konu: "Ben yazın öğretmeniyim."  (Okunma Sayısı 4156 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
çakıralptekin
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 17, 2007, 10:48:44 ÖS »

tabiatın,tabiinin,imkanın.... günahı neydi ki onları unutturmaya çalışıyorlar.yakında günahı da, dünyayı da  atarız.arkadaşlar sahip çıkmalıyız.bu kelimeler yaşamalı.geçmişle bağlarımız kopmamalı!!!kelimelerimize sahip çıkalım.onları unutmak,onlara hoyratça davranmak doğru değil.eğer yeni bir şeyle,durumla karşılaşırsak ona dilimizden karşılık bulmaya çalışmalıyız.ömrümüz ve tarihimiz bu kelimeler üzerine kurduk.kelime varken sözcüğü dilimize kim soktu,neden böyle bir şeye gerek duyuldu.ben böyle uygulamalrın dilimize ihanet olduğunu düşünüyorum.nereye varacak bunun sonu?bi elli yıl sonrada yeni giren benzeri kelimeler unutulacak.bir kelimenin ölümsüz olması lazım.değişim ancak yeni  karşılaşılan durumlarda olmalı ki ona da değişim değil gelişim deniyor.yani değişim bir anlamda bizi yozlaşmaya götürür.önemli olan gelişmektir.
ƒuzuℓїyє
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Kasım 19, 2007, 01:49:46 ÖÖ »

dilimizde 30.000 kadar "ölü" yani unutulmuş sözcük var. ben bütün bu değişme ve gelişmeleri olağan karşılıyorum. sözünü ettiğiniz sözcükleri de kimse zorla kaldırmaya çabalamıyor. kanunla kuralla unutulmaz sözcük. zamanla başka sözcükler alabilir yerini...örneğin; nasıl ki bir zamanlar yalvaç yerine peygamber denince acayip karşılanıyorduysa insanlar, şimdi de peygamber yerine yalvaç denmesi acayip olur.

çok zengin bir kültürel coğrafyada yaşıyoruz, doğunun ve batının etkileri yüzyıllardır var. bu hem karmaşa oluşturuyor, hem de kültürel zenginlik sağlıyor. ama benim üzüldüğüm nokta, kayırdığımız sözcüklerin genelde Türkçe olmamaması. hem dilimiz savunup hem de Türkçesi varken aldığımız başka sözcüklerin savunucu olmamız. bunun genellikle siyasi bir kaygı taşıdığını düşünüyor ve üzülüyorum.

Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız.  Konfüçyus
cagrisenol
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 21, 2007, 05:59:28 ÖS »

ben de kışın öğretmeniyim...
Muhammed YILDIRIM
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 09, 2007, 03:27:22 ÖS »

Bir konuyu da ben vurgulamak istiyorum: Ülkemizde nedense her konuda milliyetçi olanlar dil konusunda Arapça ve Farsça sözcükleri benimserler; klasik anlamda solcu ya da ilerici olanlar da dilde tutucudurlar ve Öztürkçe sözcükler kullanmak gerektiğini savunurlar. Bu bana hep bir çelişki gibi gelmiştir.

İmza atmayı sevmem parmak bassam olur mu?
Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 19, 2007, 11:36:17 ÖS »

Asıl konudan oldukça uzaklaşıldığını görüyorum. Muhalefet olmak yerine birazcık da fikir üretmeyi denesek? Yazın veya edebiyat. ne fark eder? Önemli olan bu türde bir şeyler üretebiliyor muyuz sorusunu cevaplamak. Hani etkinliklerde de var ya... "... özelliklere bağlı olarak bir metin oluşturunuz." diye. Öğrencilerimizden bile yeni bir şeyler ortaya koymaları isteniyor Bizlerse hala bir sözcüğü kullanıp kullanmamayı tartışıyoruz. Ne fark eder? Bu sorunun cevabını vermek veya sorunun kendisi ne kadar gerekli. Bunu tartışmak ne kadar gerekli?
ƒuzuℓїyє
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Aralık 20, 2007, 03:54:07 ÖS »

Asıl konudan oldukça uzaklaşıldığını görüyorum. Muhalefet olmak yerine birazcık da fikir üretmeyi denesek? Yazın veya edebiyat. ne fark eder? Önemli olan bu türde bir şeyler üretebiliyor muyuz sorusunu cevaplamak. Hani etkinliklerde de var ya... "... özelliklere bağlı olarak bir metin oluşturunuz." diye. Öğrencilerimizden bile yeni bir şeyler ortaya koymaları isteniyor Bizlerse hala bir sözcüğü kullanıp kullanmamayı tartışıyoruz. Ne fark eder? Bu sorunun cevabını vermek veya sorunun kendisi ne kadar gerekli. Bunu tartışmak ne kadar gerekli?

Her bir sözcük üçün sayfalarca tartışma yapılsa azdır. Dikkatli okursanız konudan uzaklaşılmadığını da göreceksiniz. Fikir üretimi ayrı, tartışmak gereksiz demek apayrı şeyler... Hangisini diyorsunuz?

Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız.  Konfüçyus
Muhammed YILDIRIM
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 20, 2007, 04:22:44 ÖS »

Fuzuliye'nin yazdıklarının altına imzamı atıyorum. (genelde hemfikir olamıyoruz sanırım) Biz yorumlarımızda konudan uzaklaşmaya değil yeni açılımlar getirmeye çalıştık.

Edebiyat Öğretmeni
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 20, 2007, 07:33:45 ÖS »

Ben burada tartışma konusuna ilk baktığımda "Bir şeyler üretebiliyor muyuz? Öğretmen olmanın gereğini yerine getirebiliyor muyuz?" sorusununun  sorulduğunu düşündüm ama herkes "yazın" kelimesine takılmış kalmış. Bunu vurgulamak istedim.
Muhammed YILDIRIM
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Aralık 20, 2007, 07:37:36 ÖS »

Dikkat ettim de gelen cevaplar genelde "yazın" mı "edebiyat" mı üzerine olmuş. Oysa konuyu açan arkaşımın mesajında açık olarak böyle bir soru yok.

Belki de metruk arkadaşım bireysel olarak "yazın" kelimesini tercih ediyor ve "kendinizi edebiyata, yazına hakim, alanında yeterli görüyor musunuz?" diyor.

Bölümü başlatan arkadaşın 2. cevabına bir bakın doğrusu ben neyi tartışmaya açtığını anlayamadım. Arkadaşların anladığı yerden devam ettim.

O nedenle ben bu başlığa "yazın mı edebiyat mı" üzerinde değil de soruyu algılamama göre cevap vereceğim. O kadar geniş bir branşımız var ki ister istemez bir yanımız eksik kalıyor. "Ben bu alanın öğretmeniyim" demek için de eksiğimizin sıfıra yakın olması gerekiyor galiba. Doğal olarak ben kendimi alanında yeterli bir öğretmen olarak görmüyorum.

Eğer başlığı açan arkadaşım "yazın mı edebiyat mı" diye sormak istemişse ben "edebiyat" kelimesini kullanıyorum. Dersin adı bile "Türk Edebiyatı" iken sınıfta ısrarl "Türk Yazını" demenin bir anlamı yok bence. 
Sevgili aytoldı
Yanıldınız. Ben "yazın" sözcüğünü tercih etmiyorum. Bir tarih öğretmeni arkadaşım, yıllar önce, derslerde benden fazla şiir okur, tahtada, sosyalist şairlerin şiirlerini tahlil ederdi. Kendisinin edebiyata ilgisini hep takdir etmişimdir. İşte o arkadaş, "yazın öğretmeni" ifadesini kullanmıştı. Kendisine yazın değil edebiyat öğretmeni olduğumu söylemiştim.
Sevgili aytoldı. dikkat ettiysen "kelime" değil de "sözcük" dedim.Zira sözcüğü de kullanıyorum, kelimeyi de. Önemli olan dilde yerleşmiş sözcükleri kullanmaktır.
Hiç unutmam, lise yıllarında sağ görüşlü öğretmenlerimiz "cevap, imkan..." derdi; sol görüşlü öğretmnelerimiz de "yanıt, olanak ..." derdi.
Nereden nereye...
Saygılarımla...

benaks
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ocak 13, 2008, 02:35:00 ÖS »

ben de "kışın" öğretmeniyim...

arkadaşlar, yazın kelimesi bana edebiyatın yerini tam olarak dolduramayır gibi geliyor

"can gidiyor, canım gidiyor,
canımın içi ömür bitiyor"
gümüşhan
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ocak 13, 2008, 06:02:34 ÖS »

bence sevgili arkadaşlar halka mal olmuş bütün sözcükleri türkçe kabul etmek gerekir edebiyat milletimizin dimağında yer etmişsi ki etmiştir başka uydurma kelime aramanın anlamı yoktur bu iş yapılacaksa halka inmeden halkın beyninde yer etmeden dil bilimcilerimiz türkçe karşılığını bulması gerekir edebiyat kelimesinde iş işten geçmiştir yeni kelimereartık.........
hüsamdikit
Full Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 10, 2008, 05:48:33 ÖS »

Arkadaşlar elinize bir Türkçe sözlük alıp bakın sözlükteki yabancı kelimeleri çıkartın geriye ne kalacak biliyor musunuz? O geriye kalanlarla da kendimizi ne kadar ifade ederiz artık bilmiyorum. Şu da bir gerçektir ki o yabancı kelimeleri biz kendimize mal ederek dilimizi zenginleştirdik. Yerlerine alternatif Türkçe kelimeler getirilebiliriz ama onları da atalım gitsin kullanmayalım dersek fakirleşiriz. Hepsini kullanıp dilimizi zenginleştirelim. Böylelikle hem kendimizi daha iyi ifade ederiz hem de başkalrını daha iyi anlarız. Ufkumuzu genişletiriz vs vs.
Yazın kelimesine gelecek olursak edebiyat sadece yazma ile yapılan bir eylem değildir. Özellikle bizim kültürümüzde çok zengin sözlü bir edebiyat geleneği vardır. Yani yazın kelimesi edebiyat kavramının içini dolduramadığından tutmamıştır ve de tutmayacaktır çünkü edebiyatın yanında kısır kalıyor.

Şirler bile pençe-i kahrımda olurken lerzan
Beni bir gözleri âhuya zebun etti felek
                             Yavuz Sultan Selim Han
lαякαsση
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mart 10, 2008, 06:34:02 ÖS »

yazın öğretmeni mi Gülümseme))))))))))

Şem'i Gör kim Yanmadan Yandırmadı Pervâneyi..
molotofff
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Eylül 24, 2008, 09:45:07 ÖS »

Edebiyat sözcüğü hangi kökten geliyor ve hangi dilin kurallarına göre türetilmiş?

"Yazın" sözcüğünün değerini anlayacağınızı umuyorum.

Havanda su dövmek kolay, zor olan ipe un sermek
Meryem ÖZCAN
Administrator
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Eylül 24, 2008, 09:53:35 ÖS »

Sevgili molotof hocam yazın öğretmeni olarak adlandırmanız dilimizi sadeleştirme öz Türkçe yolunda bunu anlayabiliyorum. Elbetteki kullandığımız sözcükler bizim özgürlüğümüzdür. Bu hassasiyetinizi nickinizde görmeyi temenni ederdim veya beklerdim. Düşüncelerimize molotoff atmayı düşünüyorsanız işiniz biraz zor gibi.  Gülümseme

* Her Rüzgar Savuracak Bir Toz bulur,
* Her Hayat Yaşanacak Bir Can Bulur,
* Her Umut Gerçekleşecek Bir Düş Bulur,
* Bulunmayacak Tek Şey Senin Benzerindir...
Sayfa: 1 [2] 3 4 5
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!