EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 12:24:41 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Açıklık, duruluk vb.  (Okunma Sayısı 4119 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ser
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 30, 2010, 10:27:00 ÖÖ »

Açıklık, duruluk, akıcılık, yalınlık(sadelik) kavramları ders kitapları ve sınavlarda sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak, tanımlaştırmak zor gibi geliyor bana. Söz sanatlarının olduğu, eş anlamlı ek ve kelimelerin kullanıldığı metinlerde açıklık,duruluk,akıcılık ve yalınlık olmaz. Bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum. Teşekkürler...
naima1983
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 25, 2010, 07:07:01 ÖS »

katılıyorum hocam hele açıklık ile duruluk arasında ne gibi bir ayrım var ben de zorlanıyorum anlatmakta.
abdullahkarataş
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2011, 06:47:49 ÖS »

katılıyorum hocam hele açıklık ile duruluk arasında ne gibi bir ayrım var ben de zorlanıyorum anlatmakta.
Arkadaşlar,
Açıklık, bir metnin dilindeki anlaşılırlıktır.Mesela bir haber yazısını okuyan köylü de profesör de bu yazının ne anlattığını anlar.Farklı anlamlar değil aynı anlamlar çıkarırlar.
Duruluk ise bir metinde gereksiz söz kullanılmamasıdır.Mesela bir örnek verelim:
"Sokakta gürültüyle kopan gümbür gümbür, kulakları sağır eden bir vaveyla,bir kavga başladı."
Bu cümlede 3 kelime aynı anlam ifade ediyor.Gereksiz yere kullanılmış.Cümle şu şekilde olursa anlatımda duruluk vardır:
"Sokakta gürültülü bir kavga başladı."
afrasyab
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 24, 2011, 12:11:47 ÖS »

AÇIKLIK CÜMLENİN BAŞKA ANLAMLARA YOL AÇMAMASIDIR. SÖĞÜT AĞAÇLARI ALTINDA AKAN DERENİN HAZİN ŞIRILTISINI İŞİTİRDİK. CÜMLESİNDE
DERE Mİ AĞAÇLARIN ALTINDA AKIYOR YOKSA İŞİTME İŞİ Mİ AĞAÇLARIN ALTINDA GERÇEKLEŞİYOR AÇIK DEĞİLDİR
 BU KONUDA ÖRNEKLERİ ÇOĞALTMAK MÜMKÜNDÜR.....  BEN  SÜTLACI SENDEN DAHA ÇOK SEVİYORUM...... BEN SENİN GİBİ YALAN SÖYLEMEYİ BECEREMEM....       KAPIDA DURAN ÇOCUĞA BAKIYORDUM ..... VB...   
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM