azizbekir
Yeni Üye
|
 |
« : Ağustos 24, 2009, 07:29:07 ÖS » |
|
''TEZGAHINDAKİ SALATALIKLARA BADEM BUNLAR BADEM DİYE BAĞIRAN BİR SATICI HANGİ SANATI YAPMIŞ OLUR ?'' diye sorulmuş ve cevap olarak mecaz-ı mürsel verilmiş.
ben salatalıkla badem arasında mecaz-ı mürsel oluşturacak bir bağ bulamadım.buradaki mantığı bana açıklarsanız çok sevinirim.ilgilenen hocalarıma şimdiden teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LEO
|
 |
« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2009, 07:57:22 ÖS » |
|
NE SEKSENİ YA BENİM GİRDİĞİM SINAV DAHA O KADAR YAŞLANMADIK YANIT DA İSTİARE MECAZ-I MÜRSEL DEĞİL YANLIŞ HATIRLIYORSUN UFAKLIK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #3 : Eylül 29, 2009, 09:58:44 ÖS » |
|
Arkadaşlar, eğer benzetme veya istiare olarak değerlendirdiyseniz bence salatalığın bademe hangi yönüyle benzediğini düşünün. Eğer bir yönüyle benziyorsa bence de istiaredir; ama benzerlik ilgisi kuramadım. Bir sözcüğün benzerlik ilgisi olmadan başka bir sözcük yerine kullanılması da mecaz-ı mürseldir.
|
|
|
|
|
|
"içimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti..."
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #4 : Eylül 29, 2009, 10:05:50 ÖS » |
|
Kendisine benzetilen badem söylenmiş. Açık istiare. Benzeyen öğe salatalık söylenmemiş.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #5 : Eylül 29, 2009, 10:14:36 ÖS » |
|
Hocam benzetme ilgisi nedir? Hangi yönüyle salatalık, bademe benzetilmiş. Çok tatlı olduğu için mi? Bu durumu şu an etrafımda olan eşime, dostuma sordum, "salatalık bademe hangi yönüyle benzer?" diye. Onlar da benzemediğini, badem'in salatalık yerine kullanıldığını söylüyorlar. Bence de bir benzetme yok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #6 : Eylül 29, 2009, 10:29:16 ÖS » |
|
Herhangi bir yönüyle olabilir. Salatalık badem gibi tatlı, badem kadar güzel... Burada önemli olan benzetilenin kendisinin söylenmesidir. Benzetme yönü illa ki şudur diye göstermemiz mi gerekiyordu? Pazarda salatalık satan çocukların salatalığı şeftaliye benzetmelerine de şahit oldum. Derslerde de bunu isitareyeörnek olarak verdim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #7 : Eylül 29, 2009, 10:42:16 ÖS » |
|
Hacam, ad aktarmasında bir yönüyle ilgili olabilir; ama benzetme ilgisi olamaz. Rastgele bulduğum bir tanım: "Ad aktarması benzetme amacı güdülmeden bir sözün ilgili olduğu başka bir söz yerine kullanılmasıdır." Ben çok benzetemiyorum salatalığı bademe. Ayrıca badem,"Aslan oğlum" örneğinde olduğu gibi benzetme yönüyle salatalıktan daha güçlü olmalı. Böyle bir güçlülük de sezemedim. Birinin tadı ayrı diğerinin ayrı. Salatalığı şeftali denilmesine gelince: belki salatalıkların da şeftali kadar sulu olduğunu belirtmek içindir. Lütfen bu konuyu pazarcılara soralım bir de  Gerçekten... Acaba ne amaçla böyle bir kullanım sergiliyorlar? Saygılar...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #8 : Eylül 29, 2009, 10:43:16 ÖS » |
|
Malı satabilmek için kendince güzel bir şeye benzetiyor olamaz mı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
meryemozcan
|
 |
« Yanıtla #9 : Eylül 29, 2009, 10:55:06 ÖS » |
|
Balığa tezgahtarlar nasıl "hadi derya kuzusu bunlar deyip mecaz-ı mürsel yapıyorsa aynı şekilde salatalıklara da badem denmesi doğaldır.
|
|
|
|
|
|
 Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
|
|
|
|
Duran Öğretmen
|
 |
« Yanıtla #10 : Eylül 30, 2009, 07:47:39 ÖS » |
|
Bugün birçok öğretmen arkadaşımla (İlçe zümresinde Türkçe ve Edebiyat öğretmenleriyle) bu soruyu konuştuk. Onlar da tam bir benzetme bulamadılar; amaçoğu "ad aktarması değil." dedi. Derya kuzusu örneğini verdim onlara (Meryem Özcan Hocam benden önce davranmış), yine ikna olmadılar. Diyecek sözüm yok artık  Ben ad aktarması olduğunu düşünüyorum. Saygılar...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S.Arslan
Yeni Üye
Yaşasın yemek yemek :)
|
 |
« Yanıtla #11 : Temmuz 06, 2010, 12:39:31 ÖÖ » |
|
Çok geç kalmışım bu siteyi bulmak için  ama bence de bu soruda mecaz-ı mürsel değil açık istiare var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
afrasyab
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #12 : Mart 23, 2011, 09:37:16 ÖÖ » |
|
13. Tablasındaki taze salatalıkları övmek için. “badem bunlar, badem!’’ diye bağıran satıcı, aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurmaktadır? A) Benzetme B) Tenasüp C) Kinaye D) Hüsn-i Talil E) Mecaz-ı Mürsel SEÇENEKLERDEN YOLA ÇIKILDIĞINDA CEVAP AÇIK ARKADAŞLAR E SEÇENEĞİNDEN BAŞKA HANGİ SEÇENEK BU SORUNUN CEVABI OLABİLİR Kİ TARTIŞMANIN ANLAMI YOK BENCE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|