EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 06:36:54 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  
Gönderen Konu: 12.sınıf dil ve anlatım soru  (Okunma Sayısı 41694 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Eylül 28, 2008, 11:20:15 ÖS »

Ömrümü yedi bitirdi bu metinler. Kutu içinde kutu.  Ney

HAngi metinler Sayın Hocam? Ve neden?

Saygılar...
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Eylül 28, 2008, 11:36:21 ÖS »

Hocam 2006'dan beri Edebiyat derslerine girmiyordum. Sistem değiştikten sonra sadece Edebi Metinler ve Edebiyat Tarihi derslerine girdim. Bu yeni konuların içeriğini biliyorum ama bu başlıklar bana çalışmayınca çok karışık geliyor. Görevlendirme olarak Valilik oluru ile Sosyal Hizmetler Kız Yetiştirme Yurdu'nda çalıştım geçen sürede. Bu yıl lisede derslere giriyorum ve ilk kez Dil ve Anlatım Dersine giriyorum. Ben öğrenince ancak öğretebiliyorum ancak. Sitedeki bu konuları özellikle takip ediyorum sağolun çok faydasını gördüm.

Konuyu görünce o yüzden dedim bu metinler ömrümü yedi diye sanırım yemeye de devam edecek. Bu yaştan sonra ders çalışmak da zor oluyor hocam... Masum

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Eylül 28, 2008, 11:47:00 ÖS »

Anladım Sayın Hocam.
Aslında hepimiz aynı zorluklarla karşı karşıyayız. Program yenilenmeden altyapısı hazırlanmalıydı. Bu bağlamda öğretmenlere himetiçi faaliyetlerle bilgiler aktarılmalıydı. Bunlar yeni yeni yapılıyor. Öğretmin en temel unsurlarından olan öğpretmen programı bilmiyor; terimlere yabancı... eğitim nasıl gerçekleşecek?
Bu haliyle MEB'in yaptığı "Atın önüne araba koşmaktan" ibaret oldu. Yine de karamsar olmayalım, bu işin de üstesinden elbirliği ile gelinir. Genelağ sayesinde bilgilerimizi paylaşabiliyor, bilmediklerimizi kestirmeden öğrenebiliyoruz.

Ya genelağın olmadığı dönemlerin öğretmenleri olsaydık ve program bugün olduğu gibi bilgilendirmeden değiştirilseydi, halimiz nice olurdu?

Saygılar Öğretmenim! 
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Eylül 28, 2008, 11:51:01 ÖS »

Bana ümit ve şevk verdiniz hocam teşekkürler.  Gülümseme
Her zorluğun bir kolay tarafı oluyor bu kolaylık da sanırım siz değerli arkadaşlarımızsınız. Dileğim hep bizimle olmanızdır.   Gülümseme

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Eylül 29, 2008, 12:01:26 ÖÖ »

Ben teşekkür ederim Sayın Hocam.
molotofff
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ekim 03, 2008, 03:12:51 ÖS »

Sayın Hocam,

Sanatsal Metinler İkiye Ayrılır:

a) Coşku ve Heyecana Bağlı Edebi Metinler (şiir)
b) Olay Esasına Bağlı Edebi Metinler

Olay Esasına Bağlı Edebi Metinler de İkiye Ayrılır:

1) Anlatmaya(Alatma Esasına) Bağlı Metinler
2) Göstermeye(Gösterme esasına) Bağlı Edebi Metinler

Saygılar...

Mesneviler ve Manzum Hikayeler bu ayrıma göre hangi gruba girecek?

Havanda su dövmek kolay, zor olan ipe un sermek
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ekim 03, 2008, 06:37:33 ÖS »

Sayın Hocam,

Bunların çoşku ve heyecana bağlı metinler olduğunu düşünerek böyle bir soru yönelttiniz sanırım.

Mesneviler ve manzum hikayeler yapı özellikleri dolayısıyla (Kişi, zaman, mekan, olay) anlatmaya bağlı edebi metinler grubuna dahildir.

Bunu daha iyi anlamak için "manzume ve şiir" arasındaki farkı düşünmek yeterlidir.

Saygılar...
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ekim 03, 2008, 07:12:45 ÖS »

Sayın sabah78 hocam açıklamanız gerçekten çok net ve doyurucu çok teşekkür ediyorum.

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ekim 03, 2008, 09:27:05 ÖS »

Ben teşekkür ederim sayın Hocam!
molotofff
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ekim 14, 2008, 02:42:14 ÖS »

Sayın Hocam,

Bunların çoşku ve heyecana bağlı metinler olduğunu düşünerek böyle bir soru yönelttiniz sanırım.

Mesneviler ve manzum hikayeler yapı özellikleri dolayısıyla (Kişi, zaman, mekan, olay) anlatmaya bağlı edebi metinler grubuna dahildir.

Bunu daha iyi anlamak için "manzume ve şiir" arasındaki farkı düşünmek yeterlidir.

Saygılar...

Mesnevileri ve Manzum hikayeleri "Anlatmaya bağlı edebi metinler" grubuna "manzume ve şiir" farkını da gözeterek aldık.
Güneş güler, kuşlar uçar havada
Uyanırlar nazlı nazlı çiçekler
Yanlız mısın o karanlık yuvada
Yok mu seni bir kayırır, bir bekler (Recaizade Mahmut Ekrem)

Ne kapısı vardır giresi
Ne yemek vardır yiyesi
Ne ışık vardır göresi
Dün olmuştur gündüzleri (Yunus Emre)

Öldük, ölümden bir şeyler umarak
Bir büyük boşlukta bozuldu büyü
Nasıl hatırlamazsın o türküyü
Gök parçası, dal demeti, kuş tüyü
Alıştığımız bir şeydi yaşamak         ( Cahit sıtkı Tarancı)

Kaynak:Örneklerle Edebiyat Bilgileri Cevdet Kudret

Bütün bu örnekler nazımla yazıldıkları  ve aşağı yukarı aynı konuyu ele aldıkları halde birinci metin anlatım bakımından başarılı değildir. ( Aynı eserden alıntı)

Birinci metini manzume olarak kabul ediyoruz. Ancak yine de Coşku ve heycana bağlı bir anlatımı yok mudur sizce?
Saygılar

Havanda su dövmek kolay, zor olan ipe un sermek
sabah78
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ekim 15, 2008, 04:12:33 ÖS »

Sayın Molotofff,

İfadelerime dikkat ederseniz "Manzumeler, anlatmaya bağlı  metinlerdir." gibi bir ibare bulamazsınız. Söylediğim şey şu:

Şiirler genelde manzumdurlar. Ancak her manzume şiir değildir. Aynı şekilde her manzumenin (manzum eser)yapı unsuru da aynı değildir. Manzumelerin  bir kısmı anlatmaya bağlı metinlerin (zaman, mekan- kişi- olay) yapı unsurlarını taşırlar. İşte bu tür manzumeler (manzum eserler) anlatmaya bağlı edebi eserlere girer. Bir kısım manzumeler ise "coşku ve heyecana bağlı metinlerin" yapı unsurlarını taşırlar. Bunlar da coşku ve heyecana bağlı edebi metinlere girer.

O halde burada dikkat edilecek nokta, eserin yapısını oluşturan unsurlardır. Eğer yapı unsurları (kişi, zaman- mekan, olay) yukarıdaki gibi ise o manzume, anlatmaya bağlıdır. Değilse ilgili manzume "coşku ve heyecana bağlı edebi metinlere" dahil olur.

Dolayısıyla manzumelerden "mesneviler ve manzum hikayeler" esasen bir olayı anlatmaya yönelik metinlerdir. Yapı unsurları da olay metinlerine uygundur.

Ancak sizin verdiğiniz manzume, coşku ve heyecana bağlıdır. Zira onların yapı unsurları (birimi, birim sayısı, birimlerde anlatılanlar, tema, nazım biçimi, türü vb) bu gruptaki edebi metinlere uygundur.

Saygılar... 
talattt
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ekim 28, 2008, 08:37:01 ÖS »

O halde fabl ve masallarda dil şiirsel işlevde kullanılmıştır, deriz. Dil göndergesel işlevde kullanılmamıştır. Öyle ya, ileti doğrudan verilmiyor.
Sayfa: 1 [2]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM