EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 10:11:39 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: insana suç işleten toplum muduru nasıl savunabilirim. düşüncelerinizi paylşrmsnz  (Okunma Sayısı 5097 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
m.selin
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Mart 19, 2010, 07:23:21 ÖS »

pazartesi münazaram var ve iş inada bindi . ben insana şuçu toplum işletiri savunuyorum. sizinde görüş ve düşüncelerinize,verdiğiniz örneklere ihtiyacım var. basit bir münazara olmayacak çünkü çok hırslandık (karşı taraf ta düşman olunca tam gaza geldik açıkçası..)

yardım edin rica ediyorum. çok fazla örneğe ve görüşe ihtiyacım var.
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 19, 2010, 08:04:36 ÖS »

Öncelikle münazaralara bu şekilde bakmana üzüldüm. Münaza edebi bir türdür ve sizin beyin fırtınası yapmanızı sağlar.

Irak örneğini verebilirsin. Irak'ta işgal başlamadan önce suç oranı oldukça düşüktü oysa şimdi hemen her gün bir suç işleniyor.
Irak'ta suç işleyen bu insanlar -kendilerince- toplumun gidişatını beğenmediği için, Amerika'nın uşağı olduğu için bunu yapıyorlar.
Demek ki burada suçu bu insanlara toplum işletiyor.

Çevresinde adam öldüren, hırsızlık yapan, ırza geçen birini hiç görmeyen bir çocuğun büyüdüğünde suç işlemesini bekleyemeyiz, çünkü suç işlemek öğrenilir.

Doğuda polise taş atan çocuklar acaba bunu kendi iradeleri ile mi yapıyorlar yoksa oranın toplumu bu çocukları yönlendirdiği için mi? Elbette kötü niyetli insanların yönlendirmesi ile yapıyorlar bunları. Öyleyse suçu insana toplum işletir.

Tinercilerin, kapkaççıların geçmişi irdelendiğinde pekçoğunun toplumdan çeşitli nedenlerle dışlandığı, hor görüldüğü, aç bırakıldığı, itilip kakıldığı ya da ailesinin onları terk ettiği görülür. Hemen hepsinde bir aile dramı vardır. Bu insanları uçurumun kenarına iten bizzat kendi ailesi ve onun içinde yaşadığı toplumdur.
Kültürel ve maddi yönden gelişmiş bölgelerde suç oranı çok düşüktür. Buna karşın varoşlarda suç oranı çok fazladır. Öyleyse toplum bu anlamda önemli bir role sahiptir.

Toplumu işin içinden çıkarıp tüm günahı bireye yüklemek ile futbolda golü atanı baş tacı yapıp gol pası vereni yok saymak eşdeğerdir.
« Son Düzenleme: Aralık 19, 2010, 11:32:15 ÖS Gönderen: Yusuf » Logged

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
m.selin
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 19, 2010, 08:17:51 ÖS »

Gülümseme tşkler. aslında böyle bakmıyodum münazaraya ama inatlaştık kazanmak tek emelim oldu. o yüzden özel bir çaba harcıyorum. yazdıklarınız için tekrar teşekkür ederim.
kaybolan düşler
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 19, 2010, 10:55:58 ÖS »

hiç kimse doğuştan potansiyel suçlu değildir. su boşaldığı kabın şeklini alır. insanlar da yaşadıkları toplum içinde şekillenirler.kim kötü olmak ister ki. suç işlenme oranının yüksek olduğu adana, istanbul gibi yerlere bakalım. orada suç işleyenler çoğunlukla doğudan göçmüş, yoksul, işsiz, eğitimden yoksun kişilerdir. peki bu duruma gelmeyi onlar mı istediler. onlara yaşadıkları bölgede kaliteli bir yaşam sunulsaydı, okul, hastane, aş, iş verilseydi büyük şehire göç etmeyeceklerdi. ve tabi büyük şehirde de umduğunu bulamayan bu insanlar aç kalmamak uğruna birtakım suçlar işlemeyecklerdi. diyarbakırda polise taş atan çocuklar diyoruz. evet o masum yavrular sizce böyle bir şeyi nasıl akıllarından geçirebilirler. onları bu işe teşvik eden kişiler var tabi ki. yalnız o kişiler değil. taş atan o çocuklar yoksul kesimin çocukları. ve bir kuruşa muhtaç insanlar. o bir kuruş için bile böyle suçları işleyebiliyorlar.
"eğitim şart" sözü her ne kadar ezber olduysa da gerçekten de toplumda ciddi bir eğitim sıkıntısı var. insanların yaşam standartları ve eğitim seviyeleri yükseltilmedikçe bu toplumda bayrak yakan, devletini taşlayan, öğretmeninin öldüren  daha çok nesiller gelir.
m.selin
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 20, 2010, 07:06:09 ÖS »

çok teşekkür ederim değerli düşüncelerini paylaştığınız için Gülümseme
YağnuR
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 13, 2010, 08:37:43 ÖÖ »

Çevresinde adam öldüren, hırsızlık yapan, ırza geçen birini hiç görmeyen bir çocuğun büyüdüğünde suç işlemesini bekleyemeyiz, çünkü suç işlemek öğrenilir

suç işlemekle ögrenilir demişsiniz..bu görüşe karşı Habil-Kabil örnegi verildiğinde
                   nasıl bi cevap verebiliriz? siz de biliyorsunuz ki.. Kabil kardeşi Habili öldürdüğünde
                   yani bi suç işlediğinde bunu ögreneceği bir toplum yoktu henüz.. bizde aynı konudan
                   münazaraya gireceğimiz için bu sorunun cevabını ögrenmek istedim .. teşekkürler

And olsun ki ..
Ben hüznümü ancak O'na şikayet ederim..

-Yusuf/86-
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 13, 2010, 05:39:13 ÖS »

Habil-Kabil örnegi dini bir konudur, nesnel, genel geçer bir tarafı yok. Bilimsel olarak kanıtlanamaz.

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
ser-mest
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 13, 2010, 05:52:51 ÖS »

Bu konu daha önce forumda yer almıştı.

"Tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin"
 (Sezai Karakoç)
YağnuR
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 15, 2010, 11:02:02 ÖÖ »

sayın lαякαsση .. biraz konunun dışına çıktınız sanki ? ....

And olsun ki ..

-Yusuf/86-
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 18, 2010, 10:57:47 ÖS »

Ben de acizane insana suç işleten kendisidir taraftarlarındanım. Hiçbir mahkemede suçun cezasının toplumla suçlu arasında paylaştırıldığına rastlamadım.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 19, 2010, 08:25:10 ÖS »

Sayın lαякαsση neye karşı çıktığınızı tam olarak anlamış değilim. Ben inançlar bilimsel olarak yorumlanamaz, kanıt gösterilemez, diyorum siz de "Kuran  bir tarih kitabı değildir, bilimsel olarak yorumlanamaz" diyorsunuz. Aynı şeyi söylüyoruz. Ama bir taraftan da "Kur'an'ın referans olarak gösterilmesi ziyadesiyle tabiidir." diyorsunuz. 

Ben inançların, dinin hiçbir zaman münazarada kanıt olarak gösterilemeyeceği görüşümü ısrarla sürdürüyorum. Neden gösterilemez?
"Ben aşka inanmıyorum" demem benim inancımı gösterir. Bu inancı münazarada kanıt olarak gösterebilir miyim? Elbette gösteremem. Din, manevi bir şeydir, bireyin kalbinde başlar ve orada biter.

Sizin, münazarada Kabil ve Habil olayını örnek gösterdiğinizi ve jüri üyelerinin de ateist, desit ya da başka dinlere mensup olduklarını düşünün.Sizin verdiğiniz bu örnek jüri üzerinde ne kadar etkili olabilir? Bu yüzden en baştan dediğimi tekrar diyorum, verilen örneklerin genel geçer bir nitelik taşıması şarttır.  Bu uç bir örnek midir? Bence değildir. Çünkü ülkemizde Kabil ve Habil olayına inanmayan çok fazla kişi vardır. Bu inanmayan kişilerden bazıları da jüri üyesi olabilir. Tüm dünyayı Müslüman olarak görmekten vazgeçmek gerekir.

"Kuran bilimsel olarak yorumlanamaz" diyorsunuz; ama yeni buluşların, icatların Kuran'da daha önceden var olduğunu, belirtildiğini görmek ya da bazı bilim adamlarının çalışmalarında Kuran'ı da baz alması eminim benim kadar sizin de hoşunuza gidecektir. Bu sizin için bir çelişki değil midir?

Bu karşı çıkışım, benim şahsi olarak Kabil ve Habil olayına inanmadığım anlamına gelmez. Sadece münazarada bu tür dini konuların örnek verilemeyeceğini söylüyorum.

Üyemizin biri sizin konu dışına çıktığınızı belirtmiş siz de onu kapasitesizlikle suçlamışsınız, konu dışına çıktığınız aşikar. "Meseleye geleyim..." derken siz de konu dışına çıktığınızı belli bir zaman sonra zaten fark etmişsiniz. Öyle olmasa dahi sürahi -bardak benzetmesi şık olmamış kanımca.
Bilgi ve tecrübe erdemle birleştiğinde güzel olur. Saygılar...

YağnuR
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 23, 2010, 10:47:20 ÖÖ »

haklısınız sayın yagnur.

sizin bardağınızı taşırdı söylediklerim.

bir sürahi dolusu suyu , çay bardağına boşaltırsanız olacağı bu...

saygılar efenim Karizmatik

bir sürahi boş ve gereksiz suyu cay bardagına boşaltırsanız elbette almaz.. söylediklerinizin ne kadar saçma ve konu dışı oldugunu bu sözlerinizle kapatmaya çalışsanız da benden tavsiye...boşuna yormayın kendinizi..
       Gülümseme))) Gülümseme))

And olsun ki ..

-Yusuf/86-
YağnuR
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2010, 10:53:01 ÖÖ »

Üyemizin biri sizin konu dışına çıktığınızı belirtmiş siz de onu kapasitesizlikle suçlamışsınız, konu dışına çıktığınız aşikar. "Meseleye geleyim..." derken siz de konu dışına çıktığınızı belli bir zaman sonra zaten fark etmişsiniz. Öyle olmasa dahi sürahi -bardak benzetmesi şık olmamış kanımca.
Bilgi ve tecrübe erdemle birleştiğinde güzel olur. Saygılar...

zihniyet farklı yapıdaysa ve yanlıslıgında inat ediyosa o insan için yapabilecek bişey kalmamıştır.. Sayın Yusuf.. bazen birilerini kendi hallerinde bırakıp öyle sanmasına müsade etmeli... nasılsa anlayacagını sanmak gereksiz bi ayrıntı Göz kırpan

And olsun ki ..

-Yusuf/86-
zamansızzaman
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 26, 2010, 05:16:18 ÖS »

suçu toplum hazırlar insan işler

toplum işletmez Gülümseme

insan binası son nefese dek süren yap boz

kaldırımlar gibi

yapıp bozuyoruz
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM