EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 03:48:01 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: TÜRK EDEBİYATINDA BİYOGRAFİ VE OTOBİYOGAFİNİN GELİŞİMİ  (Okunma Sayısı 2308 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mintiminti
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 07, 2009, 08:41:13 ÖS »

TÜRK EDEBİYATINDA BİYOGAFİ VE OTOBİYOGAFİ

Bilinen en eski biyogafi metnini Yunan tarihçi ve felsefeci Mestrius  Plutarhus’un ilk otobiyografi metnini ise Aziz Augustinius olarak da bilinen filozofun yazdığı kabul edilir.
Biyografi metinlerinin Türk edebiyatı tarihindeki gelişim sürecinin daha iyi anlaşılabilmesi için eski dönemlerde oluşturulan bazı metin türlerinin bilinmesi gerekir.
1) Siyer Kitapları:Hz.Muhammed’in hayatını konu edinen eserlerdir.Türkçe siyer kitabı Erzurumlu Kadı Mustafa Darir’in 1388’de yazdığı “Siret’ün Nebi”dir.
2) Kısas-ı Enbiye:Peygamberlerin hayatlarının,kıssalarının ve mucizelerinin anlatıldığı eserlerdir.
     Rabguzi’nin 1310’da Çağatay Türkçesi ile yazdığı “Kısasü’l Enbiya”dır.
3) Tezkiretü’l Evliya,Menakıb-name ve Velayet-nameler:Tasavvuf büyüklerinin hayatlarının ve kerametlerinin anlatıldığı kitaplardır.
Sinan Paşa’nın “Tezkiret’ül Evliya”sı bu eserlerin en önemlilerindendir.
4) Destani(Epik,Destansı)Hikayeler:Din uğruna yapılan savaşlarda üstün başarılar gösteren kişilerin mücadelelerinin menkıbeli bir dille anlatıldığı eserlerdir.
      Hamzanameler,Battalnameler ve Danişmendnameler bu türden eserlerdir.
5) Şuara Tezkireleri: Bunlar şairlerin hayatlarının,eserlerinin ve edebi niteliklerinin belli bir düzenle anlatıldığı şiirlerinden örnekler verildiği eserlerdir
    Çağatay Türkçesinin en önemli temsilcisi olan Ali Şir Nevai tarafından 1491’de yazılan Mecailüs’ün-Nefais Türk Edebiyatının ilk Şuara Tezkiresidir.Anadoluda ilk şuara tezkiresi Sehi Bey’in Heşt Behişt adlı eseridir.Latifi ve Aşık Çelebi’nin tezkireleri bu türde yazılmış önemli eserlerdendir.
Şuara Tezkireleri,Türk edebiyatındaki ilk biyografi metinleridir.Buradan hareketle Ali Şir Nevai’nin”Mecailüs’ün Nefais adlı eserini ilk biyografik eser olarak kabul edebiliriz.
Biyografi kitaplarının sayısında Tanzimat ile birlikte belirgin bir artış yaşanmış.
Otobiyografide ise biyografide olduğu kadar çok eser verilmemiştir.
Aziz Nesin’in Böyle Gelmiş Böyle Gitmez
İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu-Hayatım
Hasan Cemal-Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım adlı eserlerinde otobiyografik nitelikler ağır basar.
« Son Düzenleme: Aralık 07, 2009, 08:58:06 ÖS Gönderen: mintiminti » Logged

Sen ana renkken ara renge dönüşme mesela. . Kırmızıysan kırmızı kal.Yanına mavi geldiğinde bordo olma sakın ! Kendin ol. . Kendin kal. . Sevdiğin , sevildiğin gibi . . ! Göz kırpan
ser-mest
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 07, 2009, 09:19:32 ÖS »

Teşekkür ederiz.

Okullarımızda üç hafta anı, üç hafta mektup, dört hafta biyografi konusunun işlenmesi ne kadar mantıksız.
Biyografi yaşamöyküs demektir, biyografinin yerini eski edebiyatımızda tezkirelr tutar.Bitti işte.Geriy kalan onlarca saatte ne yapmak lazım?

"Tarif edilmez güllerin yankısı gözlerin"
 (Sezai Karakoç)
mintiminti
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 07, 2009, 09:41:11 ÖS »

Aynı konuda dertliyiz hocam. Ne yazık ki düşünmeden hazırlanılmış bir programı uyguluyoruz. Bol bol test uygulaması yapıyorum ben bazen de güncel konulardan, kitaplardan, şiirden, edebiyattan konuşuyoruz, tartışıyoruz. Biyografi konusunda ben Sarı Zeybek'i izlettim. Akıl Oyunları adlı filmi de izletmeyi düşünüyorum. O da bir hayat hikayesi sonuçta.

Sen ana renkken ara renge dönüşme mesela. . Kırmızıysan kırmızı kal.Yanına mavi geldiğinde bordo olma sakın ! Kendin ol. . Kendin kal. . Sevdiğin , sevildiğin gibi . . ! Göz kırpan
ser-mest
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 07, 2009, 09:46:29 ÖS »

Güzel fikir Hocam, ben de cd bulabilirsem izleterim.

(Sezai Karakoç)
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 07, 2009, 09:50:10 ÖS »

9.sınıflara yüklemişler bütün konuları 11 ve 12 'de yaydıkça yaymışlar. Derste Türkçe test çözeyim diyorum öğrencilerin çoğu ismi ve fiili birbirinden ayırt edemiyor meslek liselerinde temel bu kadar mı bozuk olur oluyormuş. Alufte dediklerinden dolayı ben de dertliyim...

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
ser-mest
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2009, 09:52:21 ÖS »

Haklısın Hocam, bu kitaplar öldürecek bizi.Ben bir türlü çözemdim bu kitapları ve dersin nasıl işleneceğini. Bu konuda bir birlik sağlanmalı.

(Sezai Karakoç)
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM