|
Edebiyat Öğretmeni
|
 |
« Yanıtla #3 : Ocak 20, 2008, 10:52:19 ÖS » |
|
ÖDEV KONULARI
9. SINIF TÜRK EDEBİYATI • Edebi sanatların (söz sanatlarının) açıklanması, örnek metinlerde incelenmesi. • Aşağıdaki belirtilen şiirlerin ritim, ahenk ve yapı unsurlarını inceleme: Orhan Veli KANIK-İstanbul’u Dinliyorum Cahit Sıtkı TARANCI-Otuz Beş Yaş Ahmet Kutsi TECER-Nerdesin Necip Fazıl KISAKÜREK-Kaldırımlar Karacaoğlan’dan veya Erzurumlu Emrah’tanbir koşma Fuzûlî’den ve ya Bâkî’den bir gazel Yunus Emre’den bir ilahi • Türk Halk şiiri geleneğinin örneklerle incelenmesi • Klasik Türk şiir geleneğinin örneklerle incelenmesi • Anlatmaya ve göstermeye bağlı edebi metinleri inceleme metotlarını araştırma. • Seçilen bir roman veya hikayeyi inceleme: Reşat Nuri GÜNTEKİN-Çalıkuşu Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU-Yaban Tarık BUĞRA-Küçük Ağa Refik Halit KARAY-Eskici Ömer SEYFETTİN-Yalnız Efe Sait Faik ABASIYANIK-Semaver • Anlatmaya bağlı edebi metinlerin araştırılması • Göstermeye bağlı edebi metinlerin araştırılması • Öğretici metinlerin incelemesi hakkında bilgi verilmesi • Öğretici metin türlerinin araştırılması (makale, deneme, fıkra, eleştiri, röportaj). • Gazete çevresinde gelişen metin türlerinin araştırılması (hatıra, gezi, biyografi, mektup günlük). • Beğenilen şairlerin şiirlerinden bir antoloji oluşturma. DİL VE ANLATIM • Atatürk’ün dil hakkındaki görüşlerini araştırma • İnsan, iletişim ve dil kavramlarının ilişkisini araştırma • Dillerin sınıflandırılması, Türk dilini tarihi gelişimi,ve Türkiye Türkçesi hakkında araştırma • Türkçedeki ses olaylarını araştırma, örnek metinler üzerinde gösterme. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Yazım kurallarını araştırma. Örnek bir metinde yazım hataların düzeltme. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Noktalama işaretlerinin araştırılması. Örnek metinde noktalama işaretlerinin gösterilmesi. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Kelimede yapı ve anlam üzerinde araştırma yapılması. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Türkçedeki tamlamaları ve bu tamlamaların çeşitlerinin örnek metinler üzerinde gösterilmesi. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Cümlenin ögelerini araştırma. Örnek cümlelerde ögelerin gösterilmesi. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Yapı ve anlam bakımından cümlelerin araştırılması. Örnek çözümlemelerin yapılması. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Anlatım bozuklularının sebeplerini araştırılması. Örnek çözümlemelerin yapılması. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme. • Paragrafta düşünceyi geliştirme yollarını araştırılması. ÖSS’de konu ile ilgili çıkmış sorulardan örnekler gösterme.
10. SINIF TÜRK EDEBİYATI • Göktürk Kitabeleri hakkında araştırma yapma, örnek metinler bulma, kitabelerin Türk edebiyatı ve tarihi açısından araştırma. • Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lûgati’t Türk adlı eserini araştırma, eserin Türk edebiyatı ve Türk kültürü açısından önemini araştırma. • Dede Korkut Hikâyeleri hakkında araştırma yapma. Üç hikayenin incelenmesi. • Tasavvuf Edebiyatı’nın özelliklerini araştırma. • Nasrettin Hoca fıkralarını hakkında araştırma yapma, fıkralardaki mesajları bulma. • Yunus Emre ve Yunus Emre’nin insana bakış açısı hakkında inceleme. • Halk edebiyatı ve halk edebiyatının bölümlerinin incelenmesi. • Divan şiirini genel hatlarıyla tanıtma. Divan şirinde kullanılan nazım biçimleri hakkında bilgi toplama. • Türk halk hikayelerinin genel özelliklerini belirleme. Hikayelerdeki karakterleri ve bu karakterlerin genel özelliklerini çıkarma. DİL VE ANLATIM • Anlatıma hazırlanma,anlatımda tema ve konu, sınırlandırma konularında bilgi toplama. • Anlatımın ve anlatıcının amacı ile anlatıcının tavrı hakkında bilgi toplama. • Anlatımın özellikleri ve oluşumu hakkında bilgi toplama. • Öyküleyici anlatımın özelliklerini gösterebilme. Öyküleyici anlatım özelliği taşıyan metinlerden örnekler bulma. • Belirlenen bir metin üzerindeki isimleri ve isimlerin çeşitlerini bulabilme. • Betimleyici anlatımın özelliklerini gösterebilme. Betimleyici anlatım özelliği taşıyan metinlerden örnekler bulabilme. • Belirlenen bir metin üzerindeki sıfatları bulabilme, çeşitlerini gösterme. Sıfat-betimleyici anlatım ilişkisini kurabilme. • Coşkulu ve heyecan bağlı anlatımın özelliklerini gösterebilme. Bu anlatıma uygun metinler bulabilme. • Belirlenen bir metin üzerindeki adılları bulabilme, çeşitlerini gösterme. • Destansı ve emredici anlatımın özelliklerini gösterebilme. Bu tip anlatımla yazılan örnek metinler bulabilme. • Belirlenen bir metin üzerinde fiilleri gösterebilme, fiillerde çatı, fiillerin yapısı konularında uygulamalar yapma. • Öğretici, açıklayıcı, tartışmacı ve kanıtlayıcı anlatımın özelliklerini gösterebilme. Bu anlatım türleriyle oluşturulmuş örnek metinleri bulabilme. • Belirlenen bir metin üzerindeki zarfları bulabilme, çeşitlerini gösterme. • Düşsel ve gelecekten söz eden anlatımın özelliklerini gösterebilme. Bu anlatım türleriyle oluşturulmuş örnek metinleri bulabilme. • Belirlenen bir metin üzerindeki edat ve bağlaçları bulabilme. • Söyleşmeye bağlı ve mizahî anlatımın özelliklerini gösterebilme. Bu anlatım türleriyle oluşturulmuş örnek metinleri bulabilme ve metin üzerindeki ünlemleri bulabilme. • ÖSS’de anlatım türleri konusunda çıkan son 20 yılın sorularını derleme. • ÖSS’de sözcük türleri konusunda çıkan son 20 yılın soruları derleme.
11. SINIF TÜRK EDEBİYATI • Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatında roman türünde yazılan eserlerdeki karakterlerinin incelenmesi. Romanlardan örnekler verilmesi. • Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı’nın genel özelliklerini belirleme. Özellikler hakkında bilgi verme. • Şinasi ve Namık Kemal’in Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı için önemi hakkında araştırma yapma. • Tanzimat Döneminde yazılan tiyatro eserlerini konu, tema, dil ve sahneleme bakımlarından incelenmesi. • Batı edebiyatındaki edebi akımlar hakkında bir sunum hazırlama. • Servet-i Fünûn Edebiyatı’nın genel özellikleri hakkında araştırma yapma. • Aşağıda belirlenen Servet-i Fünûn döneminde yazılan eserleri içerik, dönemin özelliklerini yansıtma, yapı bakımından inceleme: Mai ve Siyah (Halit Ziya UŞAKLIGİL) Aşk-ı Memnû (Halit Ziya UŞAKLIGİL) Eylül (Mehmet Rauf) Sis (Tevfik Fikret) Elhân- Şitâ (Cenap Şehabettin) • Tanzimat ve Servet-i Fünûn Dönemi Türk Edebiyatlarının dil, edebi akımlar, edebi tür ve temalar bakımlarından karşılaştırılması benzer ve farklılıklarının belirlenerek bunların sebeplerinin belirlenmesi. • Fecr-i Âtî Edebiyatı ve Ahmet Haşim hakkında bilgi toplama. • Millî Edebiyat Dönemi ile Fecr-i Atî Dönemi Türk şiirini ses ve ahenk, yapı, dil ve anlatım ve temalar bakımlarından karşılaştırılması benzer ve farklılıklarının belirlenerek bunların sebeplerinin belirlenmesi. • Ömer Seyfettin’in 5 hikayesinin okunup yapı, tema, dil ve anlatım unsurlarının incelenmesi. • Aşağıda belirlenen Millî Mücadele Dönemi Edebiyatı’nın eserlerinin incelenmesi. Ateşten Gömlek (Halide Edip ADIVAR) Yaban (Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU) Memleket Hikayeleri (Refik Halit KARAY) Küçük Ağa (Tarık BUĞRA) Zeytindağ (Falih Rıfkı ATAY) • İstanbul’u konu alan şiirlerin derlenmesi. • Beğenilen şairlerin şiirlerinden antoloji oluşturma. DİL VE ANLATIM • Mektup türünün özelliklerinin araştırılması. Ünlü kişilerin mektup örneklerinin derlenmesi. Uzaktaki bir tanıdığa mektup türünün özelliklerine uygun mektubun yazılması. • Günlük türünün özelliklerinin araştırılması. Belirli bir süre günlük tutulması • Anı türünün özelliklerinin araştırılması. Atatürk ile ilgili anıların derlenmesi. Anılarda bunan ses olaylarının incelenmesi. • Biyografi türünün özelliklerinin araştırılması. Atatürk’ün hayatının biyografi türünün özelliklerine göre incelenmesi. • Gezi türünün özelliklerinin araştırılması. Gezilip görülen bir yerin gezi türünün özelliklerine göre anlatılması. • Sohbet (söyleşi) türünün özelliklerinin araştırılması. • Haber yazılarının özelliklerinin araştırılması. Günümüzde gazetelerde bulunan anlatım bozukluğu bulunan cümlelerin tespit edilmesi. • Fıkra türünün özelliklerinin araştırılması. Türü uygun örneklerin incelenmesi. • Deneme türünün özelliklerinin araştırılması. Seçilen bir konuda deneme türünün özelliklerine uygun bir denemenin yazılması. • Makale türünün özelliklerinin araştırılması. Belirlenen bir konuda makale yazılması. • Eleştiri türünün özelliklerinin araştırılması. Edebî bir eserin eleştiri türünün özelliklerine göre incelenmesi. • Röportaj türünün özelliklerinin araştırılması. Ünlü bir kişiyle yapılan röportajın türün özelliklerine göre incelenmesi. • Mülakat türünün özelliklerinin araştırılması. • Söylev türünün özelliklerinin araştırılması. “Nutuk” adlı eserin türü göre incelenmesi. • İmla kurallarının araştırılması. İmla kuralları konusunda ÖSS’de çıkmış örnek soruların çözümü. • Anlatım bozukluğu konusunun araştırılması . Bu konuda ÖSS’de çıkmış örnek soruların çözümü. • Belirlenen bir hikayedeki sözcükleri anlamaları bakımından incelemek. • Üniversiteye giriş sınavında öğretici metinlerle ilgili çıkan soruların araştırılması.
|