EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 03:34:11 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI  (Okunma Sayısı 9119 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gülzâr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 29, 2010, 08:32:37 ÖS »

Sizce gazete çevresinde oluşan ve kişisel hayatı konu alan metinlerin öğretici metin olarak sınıflandırılması ne kadar doğru?Bazen öyle deneme ve mektuplarla karşılaşıyorum ki sanat eseri mesabesinde.Bunları birer öğretici metin olarak öğrencilere tanıtmak bana zor geliyor.Hem bunlar tarihi,felsefi,bilimsel metinlerle hiç de ortak özelliğe sahip değil bence.Görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 29, 2010, 08:56:15 ÖS »

Hocam öğretici metinler genelde kelimelerin ilk anlamları ile oluşturulduklarından bu metinler okuyucuda aynı izlenimi bırakırlar. Her okunduğunda farklı yorumlanmaz. Bahsettiğiniz deneme ve mektuplarda sanırım üslup güzelliği sizi bu şekilde düşünmeye sevk etmiş olabilir.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
gülzâr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 29, 2010, 09:45:47 ÖS »

Hocam ölçü sadece kelimelerin ilk anlamlarının yoğunlukta kullanıldığı metinlerse aşağıdaki metinler için sırf üslûp güzelliğiyle oluşmuştur diyebilir miyiz?

Bir goncaya bülbül kesildim! Güller diyarını dolaşır oldu nidam… Gönül mahkemesinde sorgulanan zaman ve suç ortağı hüzün… Saadetime hüküm giydiler sessiz sedasız… Keder adlı firari yakalandığı an idam! Korkular, tebessümlerin sıkıştırmasına dayanamayıp tayin istediler uzaklara… “Kasım Cemreleri” şeb-i aruz törenlerinde pervaneleri anlatan semazenler gibi, havaya, suya, toprağa ve ille de cana düştü.

meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 29, 2010, 09:58:27 ÖS »

Sanatlı söyleyişler mecaz anlamlı sözcüklerle oluşmuş bir metin. Kişisel hayatı konu aldığı için öğretici metinler grubunda zorlama ile de olsa almak zorundayız. Sanatsal metinlerin ayırıcı özellikleri vardır sanatlı ve mecazlı kullanımların varlığı bu metni sanat metni sınıfına almaya yeterli değil diye düşünüyorum.

gülzâr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 30, 2010, 10:49:40 ÖS »

Bence bir metin beni mest ediyorsa,düşünce iklimlerini gönlün yoldaşlığında yaşatıyorsa sanatsal metindir.Hem bir başka açıdan bakacak olursak deneme,mektup,anı gibi türleri edebiyata dahil edemeyeceğiz.Bu durumda Göktürk Kitabeleri de edebi metin sayılamaz.Ancak birçok kitapta edebi metin diye geçer.Ben mi çok ince düşünüyorum;ama bana çok çelişkili geliyor.Bu arada değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.Saygılar... 
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 01, 2010, 04:02:22 ÖS »

Bu konu açıldığı gün ders işlerken aynı soru benim de aklıma geldi. Kafam karışık doğrusu. Net bir şey diyemiyorum.
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 01, 2010, 04:18:42 ÖS »

Canım kardeşlerim sözünü ettiğiniz metinlerde edebi güzellik mutlaka vardır. Kuru kuruya bilgi yığını değillerdir. Sanat metinleri ikiye ayrılıyor bu noktada olaya bağlı ve heyecana bağlı metinler var bildiğiniz gibi "olay" tarafında kurgu var, öyküleyici ve betimleyici anlatım türü var bu iki özellik onları tanımamı kolaylaştırıyor diğer özellikleri saymadan... heyecana bağlı zaten belli ŞİİR...

Bunların dışındakiler öğretici metinler... Bir ders kitabı gibi değiller elbette...  Söylediklerinize katılıyorum mesela gezi yazıları öğretici metinlerdir o kadar harika olanları vardır yazarın anlatım gücüyle anlatılan. Bunları sanatsal gruba dahil etmiyoruz yine de... Montaigne'in denemelerini örnek verebilirim sanat yok diyebilir miyiz! -ölümle ilgili bir denemesini okudum ölesim geldi-...   ama öğretici metinler içindedir.

gülzâr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 01, 2010, 06:44:16 ÖS »

Yani Hocam diyorsunuz ki evet sanat derecesinde kaleme alınmış yazılar da vardır;ama ne yapalım kaderlerinde öğretici metin olmaktan kurtulamamak var Göz kırpan
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 01, 2010, 10:50:50 ÖS »

Canım kardeşlerim sözünü ettiğiniz metinlerde edebi güzellik mutlaka vardır. Kuru kuruya bilgi yığını değillerdir. Sanat metinleri ikiye ayrılıyor bu noktada olaya bağlı ve heyecana bağlı metinler var bildiğiniz gibi "olay" tarafında kurgu var, öyküleyici ve betimleyici anlatım türü var bu iki özellik onları tanımamı kolaylaştırıyor diğer özellikleri saymadan... heyecana bağlı zaten belli ŞİİR...

Bunların dışındakiler öğretici metinler... Bir ders kitabı gibi değiller elbette...  Söylediklerinize katılıyorum mesela gezi yazıları öğretici metinlerdir o kadar harika olanları vardır yazarın anlatım gücüyle anlatılan. Bunları sanatsal gruba dahil etmiyoruz yine de... Montaigne'in denemelerini örnek verebilirim sanat yok diyebilir miyiz! -ölümle ilgili bir denemesini okudum ölesim geldi-...   ama öğretici metinler içindedir.

Tamam Mery. Anladım:)))))))
Hamit Pala
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 15, 2010, 11:48:21 ÖS »

Yardımcı bir bakış açısı olarak kullanılabilir:

Alıntı
METİN TİPLERİ
R.Filizok
Bildirişim anında, konuşurken, yazarken hep aynı tip metinler üretmeyiz. İhtiyacımıza göre çeşitli metin tiplerinden yararlanırız: Bazen anlatırız, hikâye ederiz, bilgi alış verişinde bulunuruz, bazen ikna etmeye çalışırız, açıklamaya, izah etmeye gayret ederiz, bazen emir veririz. Aynı konuşma yahut yazı içinde bu metin tiplerinin birisi, birkaçı yahut hepsi bulunabilir. Konuşan yahut yazan bu metin tiplerinin birinden diğerine geçebilir. Başlıca metin tipleri şunlardır:

1. HİKÂYE ETME (tahkiye etme) ANLATMA METİNLERİ (Le texte narratif):
Bu metinlerde bir olgu, bir olay, zaman ve mekan içindeki gelişim süreci içinde anlatılır, hikâye edilir. Hikâye etme metinlerinin arasına bazen tasvir metinleri, açıklama metinleri ve ispatlama yahut ikna metinleri girer.
1.1. Hikaye etme metinlerinin özellikleri:
- Anlatının (récit) zamanı : Görülen geçmiş zaman: Geldi. Şimdiki zamanın hikâyesi: Bakıyordu.
- Zaman belirticileri (Les indicateurs) : (sonra, birden, önce, sonra...) ve yer belirticileri: (orada, burada...)
-Hareket fiillerinin kullanımı : (gelmek, gitmek, düşmek...)
- Bazı sözceleme (dillendirme/énonciatif), dile getirme tarzları kullanılır yani bazı anlatım özelliklerine sahiptir:
1)- Bir bakış açısının bulunması (point de vue ou la focalisation).
2)- Bir anlatıcının bulunması (narrateur): şahıs zamirleri, kiplendiriciler ( pronoms, modalisateurs).
3)-“Aktarılan söylem” tiplerinin kullanılması (le discours rapporté): Doğrudan anlatım (discours direct), dolaylı anlatım (discours indirect), serbest dolaylı anlatım (discours indirect libre) bunların başlıcalarıdır.

2. TASVİR METİNLERİ, BETİMLEYİCİ METİNLER (Le texte descriptif):
Bu metinler, okuyucunun görmediği fakat hayal edebileceği gerçeklikleri kelimeler yardımıyla canlandırmaya çalışır. Bir yeri, bir kişiyi vb. tasvir eden, betimleyen metinlerdir. Bu yazılara bazen tasvir edenin duyguları da yansıyabilir (öznel tasvir).
2.1. Başlıca özellikleri:
- Tasvir zamanı: Şimdiki zamanın hikâyesi (-iyordu), görülen geçmiş zaman (-di), şimdiki zaman (-iyor).
- Mekân belirleyicileri.
- Belirginleştirmeler (caractérisations): Sıfatlar, teşbih, istiare...

3. İSPATLAMA METİNLERİ (Le texte argumentatif)
3.1. Çok tezli ispatlama metinleri:
Fikir ve görüşleri karşısındakine kabul ettirmek için ispatlama yönteminden yararlanarak yazılmış yazılardır. Yazarın temel amacı okuyucusunu ikna etmektir. Yazarlar bunu sağlamak için sağlam deliller ortaya koyarlar, fikirlerini doğrulayan örnekler gösterirler. Bu metinlerde savunulan yahut reddedilen fikre tez denir.
3.1.a. Özellikleri:
- Bu yazılarda genellikle şimdiki zaman kullanılır.
-Tezler, deliller, örnekler arasında mantıkî bağlar kurmak için sık olarak bağlaçlardan yararlanılır (mots de liaisons / connecteurs logiques)): fakat, zira, çünkü, o halde, madem ki...
- Soyut kelimeler kullanılır.
- İkna yöntemlerinden yararlanılır: Değerlendirme, tahmin, takdir kelimeleri kullanılır (le lexique appréciatif), edebî sanatlardan, retorik figürlerinden, üslup biliminden yararlanılır.

3.2. Tek bir tezli ispatlama metinleri:
Amaç ve yöntemi çok tezli ispatlama metinlerinin aynıdır. Farkı, bir tez üzerinde yoğunlaşılmasıdır. Savunulan tez, bol delil ve örneklerle ispatlanmaya çalışılır.

4. AÇIKLAYICI METİNLER (Le texte explicatif):
Bunlar, öğretici, pedagojik yazılardır. Amaç, bilgi vermektir. Bir konuyu bilmeyene bu konu hakkında bilgi veren, açıklayan, bilinmeyen noktaları aydınlığa kavuşturan, ispata dayanan yazılardır.

4.1. Özellikleri:
- Bu yazılarda daha çok şimdiki zaman kipi ve isim cümleleri kullanılır.
- Açıklama safhalarını, etaplarını göstermek için anlatı boğumlamaları kullanır: Önce, sonra.., birinci olarak, ikinci olarak...

5. BİLGİ AKIŞI SAĞLAYAN METİNLER (Le texte informatif):
Belirli bir konuda bilgi vermek amacıyla yazılmış her çeşit metin bu gruba girer. İlmî eserler, ansiklopediler, okul kitapları, turist kılavuzu kitapları...
5.1. Özellikleri:
- Şahıs belirtileri bu yazılarda bulunmaz.
- Geniş zaman ve şimdiki zaman kullanılır.
- Önemli terim ve tanımlar, dikkati çekmek için değişik puntolarla, yazı karakterleriyle gösterilir. Sınıflandırmalar, şemalar, grafikler bulunur.
- Mantık bağlaçları sık kullanılır.
- Somut kelimeler çoğunluktadır.
Bu tip metinler ender olarak edebîdir.

6.EMREDİCİ METİNLER (Le texte injoncti):
Bir işin nasıl yapılacağını anlatan talimat veren yazılardır. Emir ve yasaklamalar içerir: Yemek tarifleri, reçeteler bu tarzdadır.
6.1. Özellikleri:
- Emir kipi, gelecek zaman, mastar kipleri kullanılır.
-Genellikle İkinci şahsa seslenilir.

7. İFADE ETME METİNLERİ (Le texte expressif):
Duygu ve heyecanların dile getirildiği metinlerdir.
7.1. Özellikleri:
- Şimdiki zaman kullanımı.
- Birinci ve ikinci şahıs belirtilerinin kullanılması.
- Cümle tipleri: Nida, soru, emir.
- Mübalağa sanatının kullanılması (l'hyperbole, la gradation, la litote...).
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM