|
mintiminti
|
 |
« : Mayıs 16, 2010, 12:09:09 ÖÖ » |
|
MAKALE Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünceyi ya da bir konuyu açıklamak, belli bilgilerden yola çıkarak bir düşünceyi savunmak ya da herhangi bir konuda yeni bilgileri kamuoyuna sunmak için yazılan gazete ve dergi yazılarıdır. Makalenin temel ögesi düşüncedir. Yazar bir konuda görüş bildirmek, kişisel veya toplumsal bir soruna değinmek için, bilimsel bir konuyu değişik boyutlarıyla ortaya koymak için makale yazar. Bunun yanında makale, açıklama, tanıtım, bilgilendirme amacıyla da yazılabilir. Makalenin toplum yaşamında önemli bir yeri vardır. Birey ve toplumu bilgilendirme, insanları bir konuda bilinçlendirme gazete ve dergilerde yayımlanan makalelerle sağlanır. İster günlük yaşamla, ister sosyal ya da siyasal olaylarla, ister bilimsel konularla ilgili olsun yazarlar makaleleriyle düşüncelerini ortaya koyar, insanları bilinçlendirirler. MAKALENİN ÖZELLİKLERİ: 1. Ağırbaşlı, ciddi bir anlatımı vardır. 2. Ele alınan konuyu belli bir sonuca bağlamak, kanıtlamak amacıyla yazılır. 3. Makalelerde amaç bilgi ve fikirleri başkasına açıklamak olduğundan kolay anlaşılır, yalın, pürüzsüz bir dil kullanmak gerekir. 4. Gereksiz söz oyunlarına başvurulmaz. 5. Edebiyat, hukuk, sanat, resim, musiki, tıp, hukuk gibi toplumu ilgilendiren alanlarda yazılabilir. 6. Nesnel bir anlatıma sahip olmalıdır. 7. Makalelerde dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır. 8. Anlatım türlerinden en çok açıklayıcı anlatım kullanılır. Ancak tartışmacı, öğretici, kanıtlayıcı anlatımdan yararlanılır. 9. Düşünsel planla yazılırlar. MAKALE- HABER YAZISININ KARŞILAŞTIRILMASI: 1. Makale düşünce yazısıdır. Haber yazısı ise gerçekleşmiş bir olayı anlatır. 2. Makalede öne sürülen düşünce kanıtlanır. Haber yazısında ise kanıtlama yoktur. Bilgi ve belgelerle söz konusu haber ortaya konur. 3. Her iki yazı türünde de nesnellik söz konusudur. 4. Makalede bir olaya açıklık getirme söz konusudur. Haber yazılarında ise ilginç olan, duyulmayan bir olay bir olay ya da durumun okura iletilmesi söz konusudur. 5. Haber yazılarının konu alanı makaleye göre daha geniştir. MAKALE- FIKRA-DENEME KARŞILAŞTIRILMASI: 1. Makale, fıkra ve deneme düşünce yazılarıdır. Makalede yazar öne sürdüğü düşünceleri ispatlamak zorundadır. Fıkra ve deneme yazarı ise düşüncelerini ispatlama yoluna gitmez. 2. Makalede nesnel anlatım, fıkra ve denemede ise öznel anlatım söz konusudur. 3. Her konuda makale ve deneme yazılırken sadece güncel konularda fıkra yazılabilir. Ancak makalede konu bilimsel bir yaklaşımla işlenmelidir. 4. Makalede düşünceler nesnel bir yaklaşımla ve söz oyunlarından uzak bir dille anlatılır. Fıkrada anlatım yapmacıklıktan uzak ve yalın bir dil kullanılır, yeri geldikçe mizahtan yararlanılır. Denemede ise yazar, düşüncelerini kendisiyle sohbet eder gibi içten bir şekilde anlatır.
TÜRK EDEBİYATINDA MAKALE:
Makale edebiyatımıza Tanzimat ile girmiştir. İlk makale Şinasi’nin yazmış olduğu “Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi”dir. Bu dönemde Namık Kemal, Ahmet Mithat, Şemsettin Sami, Ziya Paşa gibi sanatçılar bu türün gelişmesine katkı sağlamışlardır. Servet-i Fünun dönemimde Hüseyin Cahit ve Cenap Şehabettin bu türde başarılı örnekler vermiştir. Milli Edebiyat döneminde ise ziya Gökalp, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Fuat Köprülü, Falih Rıfkı Atay makale türünde eserler vermişlerdir.
|