EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 11:23:35 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zarf Türü  (Okunma Sayısı 8343 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 11, 2009, 03:57:56 ÖS »

Merhaba arkadaşlar, kafama takılan bir soru var:

"Senin yüzünden gitmedim." cümlesinde altı çizili sözcük hangi zarf türüne girer?

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
SiirseL
Bölüm Yetkilisi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 14, 2009, 12:44:01 ÖÖ »

Hocam, cümleye kattığı "neden" anlamıyla durum zarflarına dahil ederiz. Zeynep Korkmaz Hoca bu tip zarfları Durum Zarfları ana başlığının "sebep" bildirenler (Madde No: 460.9) alt başlığında değerlendirmiş.

Örnekler:

.... açlıktan ölecekti.

Gece yine merakından uyuyaymadı.

Kız utancından kıpkırmızı kesilmişti.

İşte bu yüzden Anadolu Selçukluları zamanında ... meydana gelmedi.

Bir şiirdir yaşam, her yürekte ayrı ayrı atan.
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 14, 2009, 12:56:04 ÖÖ »

Bir "durum" anlamı katmadığı için tereddüt yaşamıştım. Bilgi için teşekkürler hocam.

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
frozennn
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 20, 2010, 08:54:22 ÖÖ »

Arkadaşlar bu edat tümlecine de aynı soru soruluyor.ayrım edatın açık kullanıp kullanılmadığı ile mi ilgili.

Geç geldiği için sınıfa alınmadı  Edat tümleci.peki sebep bildirdiği için zarf tümleci de olabilir.bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim
ünal
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2010, 08:43:52 ÖS »

Hocam Ösym'ye göre her edatlı tümleç aynı zamanda zarf tümlecidir.Birkaç istisna dışında.O da şöyle:Ağacı terstereyle kesti.
Bu cümlede yükleme ancak ne ile diye sorulur.Bunun cevaabı da edatlı tümleçtir.Böyle kullanımlarda zarf diyemiyorsun ama diğerlerinde dersin.Biz dershanede böyle anlatıyoruz.

Saygılar selamlar...
metas39
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 21, 2010, 12:12:03 ÖÖ »

Sevgili arkadaşlar burada tereddüt edece bir durum yokki. Edat Tümlecinin sadece araç birliktelik ve amaç anlamları taşıdığında edat tümleci olur. Bunlar da ile ve için edatıyla yapılır ancak sadece yukarıdaki 3 anlamı taşıdığında e. tümleci olur. Diğer durumlarda  zarf tümleci olur. Hocamızın yazdığı örnek zaten zarf tümleci yani
Börklüce
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 30, 2010, 12:14:39 ÖÖ »

Metas39 arkadaşıma katılıyorum. Yüklemi "neden" anlamında tümlediği için belirteç tümlecidir.
Börklüce
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 24, 2011, 07:49:29 ÖS »

Değerli meslektaşlarım, ben öğrencilerime belirteci tanımlarken, "Eylemleri, eylemsileri, önadları ve kendisi gibi belirteçleri, zaman, durum, yer-yön,
azlık-çokluk ve soru yoluyla tümleyen sözcüklerdir." diye öğretiyorum.
Taradığım kaynaklarda, belirtecin neden(sebep) anlamımda tümlediğine rastlamadım. Neden sorusunun yanıtı dolayılı tümleç olur diye bil
iyorum
Hoşça kalın, dostça kalın, sevgiyle kalın...
aytoldı
Bölüm Yetkilisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 24, 2011, 10:37:00 ÖS »

Taradığım kaynaklarda, belirtecin neden(sebep) anlamımda tümlediğine rastlamadım. Neden sorusunun yanıtı dolayılı tümleç olur diye bil
iyorum

Bu testi topraktan yapılmış. (neden  yapılmış: topraktan. Burada dolaylı tümleçtir.)

Bu testi ihtiyaçtan yapılmış. (neden yapılmış: ihtiyaçtan. Burada zarf tümlecidir.)

"neden" sözcüğü, cümleye "niçin" anlamı katarsa zarf tümleci olur.
"neden" sözcüğü, cümleye "neyden, hangi maddeden" anlamı katarsa dolaylı tümleç olur.

Cümleye "sebep" anlamı katmak, zarfların en önemli görevlerinden biridir.
Niçin gelmedin? (zarf: niçin)
Başım ağrıdığı için gelmedim. (zarf: başım ağrıdığı için)

Zeynep Korkmaz'ın Türkiye Türkçesi Şekil Bilgisi adlı eserinde bu konuda açıklamalar yapılmış.
Saygılar.

Bu Ay Toldı aydı, söz asgı ulug
Yirinçe tüşürse bedütür kulug
Börklüce
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 24, 2011, 11:34:36 ÖS »

Değerli aytoldı öğretmenim, ayrıntı için sonsuz teşekkürler. Araştıracağım. Elli dört yaşındayım ve hala öğrenmem gereken çok şey olduğuna inanıyorum. Hoşça kal, dostça kal, sevgiyle kal...
Börklüce
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2011, 04:26:14 ÖS »

Değerli aytoldı öğretmenim, öğrencilerime son günlerde çözdürdüğüm testlerde söylediğiniz konunun bol bol örneğini gördüm(neden-neyden). Edindiğim bilgi için sonsuz teşekkürler...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM