isim unsuru+ fiil +sıfatfiil eki: Sıfat fiil grubudur. Bu kelime grubu, iyelik eki aldığı zaman -ki genelde alır- isim tamlamasına dönüşür.
Örnek üzerinde açıklayalım:
yılların /geç-tik- : Sıfat fiil grubu
Değerli behzatavan hocam, alıntıladığım bölüm hariç, baştan beri yazdıklarınıza katılıyorum. Zannedersem bu durum da gözünüzden kaçmıştır. Biraz daha dikkatli baktığınızda bir yanlışlık olduğunu görürsünüz.
Sıfat fiil grubunda, isim unsuru, sıfat fiile "ilgi hali eki" ile birleşmez.
Siz "yıllar" ismini "ilgi hali eki" ile sıfat fiile bağlayarak sıfat-fiil grubu kurmuşsunuz. Bir ismin başka bir isme (burada sıfat-fiil) ilgi ile bağlandığı grup isim tamlamasıdır. Burada sıradan iki kelime var: Birisi "yıllar" diğer ise "geçtik" (sınıf ve kapı olarak düşünelim) Bu iki kelime mevcut şekilleri ile kelime grubu değil. bunları "ilgi ekiyle" bağladığımız zaman isim tamlaması olur: yılların geçtiği (sınıfın kapısı)
Şu örnekle daha iyi anlaşılır:
yılların / çabucak geçtiği: isim tamlaması (yılların: tamlayan; çabucak geçtiği: tamlanan)
çabucak geçtik(ği): sıfat-fiil grubu (Çabucak: isim unsuru, geçtik: sıfat-fiil)
Bir yerde fiilimsi grubu olması için, üsteki örnekteki gibi fiilimseye anlamca bağlı kelimelerin olması gerekir: (nasıl geçtiği: çabucak)
Oysa "Yılların geçtiği" isim tamlasında "geçtik" sıfat fiiline bağlı bir kelime yok. burada bir isim tamlası var ve bu tamlamanın tamlayanı bir sıfat fiil (sıfat fiil grubu değil)
Ya da
"konuşan adam" (Sıfat unsuru sıfat fiil (sıfat-fiil grubu değil)olan bir sıfat tamlaması)
"hızlı konuşan adam" (sıfat unsuru sıfat-fiil grubu olan bir sıfat tamlaması)
kısacası "Yılların geçtiği" kelime grubunun sıfat-fiil grubu olması imkansız, bu bir isim tamlamasıdır. Bu isim tamlaması "yılların" tamlayanından ve "geçtiği" tamlanından oluşmaktadır. "evin duvarı" gibi. Sizin açıklamanıza göre "yılların geçtik" sıfat fiil grubu olacaksa "evin duvar" da bir kelime grubu olmalı.
umarım beni anladınız, zira konu hakkında bilgiye sahip olduğunuz için fazla ayrıntılı yazmadım.
Saygılar