EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 02:59:52 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yarışmada birinci oldum...  (Okunma Sayısı 18076 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekzehu
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Nisan 20, 2010, 04:18:34 ÖS »

tartışmaları okudum ve biraz üzüldüm. birinci sözcüğü önüne isim alırsa sayı sıfatıdır. örnek : yarışmada birinci soru hatalıydı.

eğer önünde isim kullanılmamışsa zamir olur : yarışmada birinci oldum.
 burada adlaşmış sıfat olamaz. çünkü adlaşmış sıfatlar niteleme sıfatlarından olur.

umarım konu kapatılır.

kaynak: feyza hepçilingir,öğrenenlere ve öğretenlere dilbilgisi
Börklüce
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Mart 18, 2011, 01:18:10 ÖÖ »

Konuyu kapatmadığım için ekzehu öğretmenimden özür dileyerek, Duran Öğretmenim'e seslenmek istiyorum. Değerli öğretmenim, adlaşmış önad söylemi konusundaki kaygılarınızı çok iyi anlıyorum. Daha da ileri gideyim, Türkçe dilbilgisinde böyle bir söylemin yeri olamayacağını düşünüyorum. Çünkü, dilimizde iki tür sözcük vardır. Türkçe kökenli bir sözcük ya addır, ya da eylem. Ama, adlaşmış sıfat denildiğinde, sanki sözcük önceden önadmış sonra ad olmuş anlamı çıkar. Halbuki, eylem dışındaki sözcüklerin tümü addır. Ancak sonuna nitelediği ya da belirttiği bir ad alırsa ön ad olur. Bir ad almamışsa adlaşmış ön ad değil addır. Bu mantıkla düşündüğümüzde, sunucu, yarışma sonunda,"Birinciyi sahneye davet ediyorum." dediğinde, "birinci" yarışmayı kazananın adıdır. Hoşça kalın, dostça kalın, sevgiyle kalın...
Sayfa: 1 2 [3]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM