EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 10:19:24 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2 3 ... 5
  Yazdır  
Gönderen Konu: "Nasıl" Sözcüğü Zamir Olarak Adlandırılmış  (Okunma Sayısı 22943 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 16, 2009, 10:50:19 ÖS »

Sevgili arkadaşlar takip ettiğim bir sitede bu konuda bir tartışmalı soru vardı. Ben nasıl sözcüğünün "zarf" olduğunu söyledim.
Bana okullarında profesörlerin zamir olarak hatta soru zamiri olarak kullanıldığını söylediler.

Tatil nasıldı

Cümlesinde soru zamiri olarak mı kullanılmıştır.

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
Fuzuli
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 18, 2009, 01:12:22 ÖÖ »

Yine tür ve görev ayrımına çıkıyor yollar... (Bkz. Tür - Görev Kargaşası)

Nasıl sözcüğü ad soylu bir sözcüktür ve cümlede göre çeşitli görevlerde kullanılabilir:

Nasıl ev... (sıfat)
Nasıl konuştu. (zarf)
Tatil nasıldı (zamir çünkü iyi sözcüğünün yerini soru yoluyla tutmakta.)

Yine başta da söylediğim gibi "tür - görev ayrımı" mantığını kabullendikten sonra kafamızdaki tüm soruların cevabını bulmaktayız.

Saygılarımla...

Hayatta üç sıvı vardır: Su, ayran, çay.

Su, çay ayran da olabilir.

Kahkaha
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2009, 05:13:58 ÖS »

Tatil nasıldı

Cümlesinde soru zamiri olarak mı kullanılmıştır.

"Tatil nasıldı?" cümlesindeki "nasıl?" sözcüğünü soru sıfatı olarak düşünemez miyiz?

"Eski evimizin bahçesi de böyle genişti."

cümlesinde "geniş" sözcüğü ekfiil alarak yüklem olmuş. "Geniş olan nedir?" sorusuna "ev" cevabını alıyoruz.
"Tatil nasıldı?" sorusuna da "iyi, kötü." cevabını alıyoruz. İyi olan ne? "tatil"

"Tatil nasıldı?" cümlesindeik "nasıl" sözcüğünü ben "soru sıfatı" olarak değerlendiriyorum.

"Nasıl" sözcüğünün, "soru zarfı" ve "soru zamiri" olabileceğini de düşünmüyürum "meryemozcan" Hoca'm.
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2009, 06:58:27 ÖS Gönderen: sozedebiyattan » Logged
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2009, 06:31:58 ÖS »

Tatil nasıldı (zamir çünkü iyi sözcüğünün yerini soru yoluyla tutmakta.)

Hocam "Tatil nasıldı?" cümlesindeki "nasıl" sözcüğünün, zamir olamayacağını düşünüyorum.
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2009, 07:33:04 ÖS Gönderen: sozedebiyattan » Logged
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2009, 06:37:07 ÖS »

Ali nasıldır.

Ali iyidir.

sorunun cevabı isim çıkıyor nitekim, dolayısıyla zamir olması gayet makul.

"Ali iyidir." cümlesindeki "iyi" sözcüğü "sıfat"tır. Dolayısıyla "Tatil nasıldı?" cümlesindeki "nasıl" sözcüğüne de "soru sıfatı" diyebiliriz.
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2009, 07:14:54 ÖS Gönderen: sozedebiyattan » Logged
Duran Öğretmen
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 18, 2009, 07:54:46 ÖS »

"Ali iyidir." cümlesindeki "iyi" sözcüğü "sıfat"tır. Dolayısıyla "Tatil nasıldı?" cümlesindeki "nasıl" sözcüğüne de "soru sıfatı" diyebiliriz.
Sayın Hocam,
"Ali iyidir." cümlesinde "iyi" sözcüğüne nasıl sıfat dersiniz? Gayet açık ve net addır. Dolayısıyla nasıl sözcüğü de zamir olur pek tabii. Yanılıyor muyum? Neden sıfat dediğinizi çok merak ettim doğrusu.

"içimde ikinci bir insan gibidir seni sevmek saadeti..."
meryemozcan
Site Yöneticisi
VIP Üye

Güzel olan sevgili değildir,sevgili olan güzeldir

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 18, 2009, 07:59:27 ÖS »

Bütün soru zamirlerini taradım bir tane "nasıl" sözcüğüne rastlamadım. Bu demek oluyor ki Türkçede her sözcük istendiğinde her görevde kullanılabilir. 

Allahım bizi bize bırakma , bizi bizsiz bırak ama bizi sensiz bırakma ...
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 18, 2009, 10:21:50 ÖS »

Sayın Hocam,
"Ali iyidir." cümlesinde "iyi" sözcüğüne nasıl sıfat dersiniz? Gayet açık ve net addır. Dolayısıyla nasıl sözcüğü de zamir olur pek tabii. Yanılıyor muyum? Neden sıfat dediğinizi çok merak ettim doğrusu.

Sayın Duran Öğretmen'im,
Neden sıfat dediğimi yukarıda açıkladım sanırım. Göz kırpan

"Eski evemizin bahçesi de oldukça genişti." cümlesindeki "geniş" sözcüğünün türü nedir sizce?
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2009, 10:23:39 ÖS Gönderen: sozedebiyattan » Logged
Duran Öğretmen
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 18, 2009, 11:56:05 ÖS »

"geniş" sözcüğü de addır.
Hocam, eğer şöyle olsa: Çok geniş bir evde kalıyorum.  (Nasıl bir evde kalıyorsun?)
Geniş bir ev "sıfat" deriz. Ama "Eski evimizin bahçesi de oldukça genişti." cümlesinde "geniş" sözcüğü isimdir.

sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 19, 2009, 12:10:17 ÖÖ »

"geniş" sözcüğü de addır.
Hocam, eğer şöyle olsa: Çok geniş bir evde kalıyorum.   (Nasıl bir evde kalıyorsun?)
Geniş bir ev "sıfat" deriz. Ama "Eski evimizin bahçesi de oldukça genişti." cümlesinde "geniş" sözcüğü isimdir.

Sayın Duran Hoca'm,

O zaman aşağıdaki soruyu ÖSYM'nin iptal etmesi gerekecek sanırım:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, ekeylem almış bir sıfattır?

A) Bu elmalar henüz tatlanmamış.
B) Eski evimiz de bu kadar genişti.
C) Şu anda olayın gerçek nedenini bilen yok.
D) Söylediklerine göre bu sınıfın en çalışkanı sensin.
E) Yarın hava tüm yurtta kapalı olacakmış.

( 1995 ÖYS)
« Son Düzenleme: Aralık 19, 2009, 12:22:50 ÖÖ Gönderen: sozedebiyattan » Logged
taha02
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 19, 2009, 11:35:09 ÖS »

sayın sözedebiyattan hocam,
ösym yılın birinde "çekim eki almış her sıfat adlaşmıştır" dedikten sonra aş.hang. böyle bir kullanım vardır diye sormuş ve cevabı "sıcaklardan bunalıyoruz" gibi bir seçenek olarak vermiştir.
 yani sıcaklardan sözü adlaşmıştır. bu haliyle bir ismin sıfatı olma niteliği yoktur.

genişti sözü de buna örnektir.
lütfen soruya dikkat edelim ekeylem almış sıfattır diyor. bu cümle o sözün bu eki aldıktan sonra da sıfat olma vasfını devam ettirdiğini anlatmaz.

yani geniş sözü sıfattır, -idi eki sıfata getirilmiştir, getirildikten sonra sözcük sıfat olarak kalmıştır anlamı çıkmaz, bence.
kolay gelsin.
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 20, 2009, 08:19:40 ÖS »

Çok Kıymetli lαякαsση Hoca'm,

Öncelikle nezaketine teşekkür ediyorum. Zaman ayırıp konuyu uzun uzun uzun açıklamışsın, bunun için de ayrıca teşekkür ederim.

Hocam "nasıl" sözcüğünü ben bugüne kadar kaynaklarda "soru sıfatı" ve "soru zarfı" olarak gördüm. Fakat "nasıl" sözcüğünü bugüne kadar taradığım kaynaklarda "soru adılı" olarak görmedim. Dolayısıyla "Tatil nasıldı?" cümlesindeki "nasıl" sözcüğünü ben "soru sıfatı" olarak değerlendiriyorum.

Konuyu gözden kaçırmışsam bu konudaki eksikliğime verin. Göz kırpan

İlginize tekrar teşekkür ediyorum; saygılarımla...
« Son Düzenleme: Ekim 24, 2010, 09:19:32 ÖS Gönderen: sozedebiyattan » Logged
Duran Öğretmen
Sürekli Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 21, 2009, 12:48:13 ÖÖ »

Ben teşekkür ederim hocam, sizin gibi kaliteli hocalarımla konuları mütalaa etmek büyük keyif hakikaten.

nasıl sorusunun zamir olması hususuna gelince , bu konuyu ben de burada konu açıldıktan sonra duydum.

Doğrudur ya da yanlıştır, amacımız ille doğru ya da yanlışı bulmak değil takdir edersiniz. Sadece paylaşım.

işin aslına bakarsak yüklemde zamir  ya da sıfat aramak beyhudedir. Yüklemler cümle kurarlar ve yapı, köken, anlam olarak ayrılırlar hiçbirinde de zamir sıfat ya da zamir geçmez. İsim ya da fiil olurlar. Peki neden yazıyoruz?

Hepimizin amacı aynı, konuşulacak güzel konularla zihnimizi durağanlıktan kurtarmak, ve yeni birkaç bilgi öğrenebilmek, bildiklerimiz varsa paylaşmaktır.

Sizler gibi seviyeli kaliteli  değeri meslektaşlarımla beraber fikirleri paylaşmak çok güzel.

Saygılar sunuyorum tekrar. Karizmatik
Bir süre giremedim sayfaya. Güzel şeyler yazılmış. Sizlerle burada sohbet etmek çok güzel. Larkasan Hocama katılıyor, saygılar sunuyorum.

sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 21, 2009, 08:45:09 ÖÖ »

Ben teşekkür ederim hocam, sizin gibi kaliteli hocalarımla konuları mütalaa etmek büyük keyif hakikaten.

Doğrudur ya da yanlıştır, amacımız ille doğru ya da yanlışı bulmak değil takdir edersiniz. Sadece paylaşım.

Hepimizin amacı aynı, konuşulacak güzel konularla zihnimizi durağanlıktan kurtarmak, ve yeni birkaç bilgi öğrenebilmek, bildiklerimiz varsa paylaşmaktır.

Sizler gibi seviyeli kaliteli  değeri meslektaşlarımla beraber fikirleri paylaşmak çok güzel.

Saygılar sunuyorum tekrar. Karizmatik

Değerli lαякαsση Hoca'm,

Sizi değerli kılan güzel bakışınız, ben de büyük bir keyif aldım sizin gibi olgun bir meslektaşımla böyle bir konuda muhabbet etmekten. Amacımız, senin dediğin gibi, bir eksiğimiz varsa bu eksiğimizi gidermek, çok değerli arkadaşlarımızın birikimlerinden yararlanmak olmalıdır. Bilgilerimizi paylaşmak olmalıdır.

Aksi takdirde sadece egomuzu tatmin etmiş oluruz. Senin gibi bir meslaktaşımı tanıdım, çok memnun oldum. Bakış açın gönlünün güzelliğinden geliyor.

Muhabbetle, saygılarımla... Göz kırpan
« Son Düzenleme: Aralık 21, 2009, 09:14:40 ÖÖ Gönderen: sozedebiyattan » Logged
sozedebiyattan
Genel Yetkili
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 21, 2009, 09:17:39 ÖÖ »

Bir süre giremedim sayfaya. Güzel şeyler yazılmış. Sizlerle burada sohbet etmek çok güzel. Larkasan Hocama katılıyor, saygılar sunuyorum.

Duran Hoca'm ben de sizinle sohbet etmekten keyif aldım. Ben de lαякαsση Hoca'ma katılıyorum. Ama "soru zamiri"ne katılmıyorum. Kahkaha
Muhabbet ve saygılarımla...
Sayfa: [1] 2 3 ... 5
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM