EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Mayıs 24, 2012, 02:52:54 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kesme işareti sorusu  (Okunma Sayısı 1785 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Rivayet
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 20, 2011, 09:20:50 ÖS »

Osmanlı İstanbulu, Cumhuriyet Türkiyesi, dönemin Ankarası yazarken - İstanbul, Türkiye ve Ankara'dan sonra kesme işareti kullanılır mı?

Osmanlı'nın Sherlock Holmesu ( Burada da kesme işareti kullanılır mı? )

Nedenleriyle açıklayabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2011, 10:53:33 ÖS »

Kullanılır hocam. Kullanılmadığı çok oluyor ama.
alişir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 22, 2011, 09:13:10 ÖS »

Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün (www.tdk.gov.tr/noktalama işaretleri)

Yani, özel isme gelen ek yapım eki olduğu için (osman-lı) bu ekten sonra gelen de tamlayan eki (-n-ın) olduğu için bu ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.

İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 23, 2011, 10:14:54 ÖS »

Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün (www.tdk.gov.tr/noktalama işaretleri)

Yani, özel isme gelen ek yapım eki olduğu için (osman-lı) bu ekten sonra gelen de tamlayan eki (-n-ın) olduğu için bu ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Hocam, burada yapım eki yok ama.
alişir
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 25, 2011, 02:28:14 ÖS »

Hocam, Osmanlı: Osman isim kökü, -lı yapım eki değil midir?
Osmanlının .... Holmes'i şeklinde yazılmalıdır. -i iyelik eki (çekim eki) olduğu için kesme işareti kullanılır. Ancak, özel isme gelen yapım ekleri ve bundan sonra gelen çekim eklleri kesme işaretiyle ayrılmaz.

İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 25, 2011, 10:53:13 ÖS »

Osmanlı İstanbulu, Cumhuriyet Türkiyesi, dönemin Ankarası yazarken - İstanbul, Türkiye ve Ankara'dan sonra kesme işareti kullanılır mı?

Osmanlı'nın Sherlock Holmesu ( Burada da kesme işareti kullanılır mı? )

Nedenleriyle açıklayabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Hocam dikkat ederseniz Osmanlı sözcüğünde değil daha önceki Türkiyesi, İstanbulu ve Ankarası sözcüklerine dikkat çekmiş Rivayet Hocam.
egzistans
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 26, 2011, 05:37:39 ÖS »

Aynı soruyu -aşağıdaki şekilde- bir başka sitede ben de sormuştum, görünce şaşırdım burada!..

Merhaba;

Benim bir sorum olacak izninizle:

Osmanlı İstanbulu, Cumhuriyet Türkiyesi, dönemin Ankarası yazarken İstanbul, Türkiye ve Ankara'dan sonra kesme (') işareti kullanılmaz değil mi?

Tamlama oldukları için kullanılmadığına dair bir açıklama okudum, halihazırda ben de kesme koymuyorum ama tam olarak istediğim şey, bir Türkçe uzmanından bunun sebebini -açıklamasıyla- öğrenmek.

Bu durumda Osmanlının Sherlock Holmesu (Amanvermez Avni - Ebüssüreya Sami'nin roman kahramanı), Agatha Christie'nin Poirotsu (kurgusal dedektif karakteri) şeklinde yazarken de -Holmes ve Poirot'dan sonra- kesme imi kullanılmaz mı? Cevap "burada kullanılır" ise sebebi nedir?

Teşekkürlerimle,
    e.

Yani "Osmanlı" kelimesini, TDK'daki örneğin "Avrupalı" kelimesi gibi düşüneceğiz ve ek koymayacağız, öyle mi? Buradaki -lı bir yapım ekidir ve bu yüzden de sonrasında gelen ek kesme ile ayrılmaz. "Osmanlının..." şeklinde yazacağız.

Peki Osmanlı İstanbulu derken, bu artık bir tamlama olduğu için mi İstanbul'dan sonra gelen -u ekini kesme ile ayırmıyoruz. Yani kesme ve sonrasındaki eki çıkartırsak "Osmanlı İstanbul" şeklinde anlamsız bir ifade olacak, o yüzden kesme konmuyor değil mi?

Bir de, Holmes'dan ve Poirot'dan sonra da kesme işareti konmaz mı (yukarıda yazdığım şartta tabi)?

Teşekkürler,
e.
« Son Düzenleme: Aralık 26, 2011, 05:41:35 ÖS Gönderen: egzistans » Logged
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM