edebiyatogretmeni.net forum
Ocak 09, 2009, 10:48:51 ÖÖ *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1 ... 3 4 [5]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İsim cümleleri nesne alır mı?  (Okunma Sayısı 12407 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tihanpolat
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #60 : Mart 28, 2008, 02:10:49 ÖÖ »

AYŞE BU DUYDUKLARIN DOĞRU DEĞİLDİR SESLENMELİ ÖZNE ARTI NESNE BUNA NE DERSİN
Sayı LEO Hocam,
AYŞE BU DUYDUKLARIN     DOĞRU DEĞİLDİR
c.d.u               ö.                         y.
siyahsemazen
Ziyaretçi
« Yanıtla #61 : Mart 28, 2008, 11:58:59 ÖS »

bütün bunlardan hareketle şöyle bir sonuca ulaşmış olsak:
isim cümleleri nesne alabilir ancak bu sıkça karşılaşılan bir durum değildir.
diğer yandan da isim cümleleri de yargı içerdiğinden, yüklem olabildiğinden, nesne almaları mümkündür.
genelin bildiği de kesinlik arzetmeyeceği için de kural koyucu gibi davranmamız çok da akılane olmayacaktır.
saygılarımla...
Duhan23
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #62 : Nisan 04, 2008, 05:36:00 ÖS »

evet o biçim alıyor
BANA TAKIM ELBİSE BORÇLUSUN...
kozi
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Nisan 08, 2008, 01:10:23 ÖÖ »

Kredili sisteme göre hazırlanmış  (Leyla Karahan -A.B.Ercilasun) ders kitabında isim cümlelerinin nadiren nesne aldığı bilgisi mevcut.         
grkn
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #64 : Mayıs 12, 2008, 11:58:28 ÖS »

nesne alan cümlelere geçişli cümle diyoruz...cümlenin geçişli olabilmesi için yüklemin öncelikle fiil soylu olması gerekir..çünkü nesne "yapılan işten etkilenen varlıktır".hatta bazı fiiller bile nesne alamaz bunlara da geçişsiz fiil denir..yani fiilin oluşabilmesi için bir nesneye ihtiyacı olması gerekir...örneğin:kırmak fiili geçişlidir ve kırılacak bir nesne arar...gülmek fiili ise geçişsizdir eylemi gerçekleştirmek için nesne aramaz..
şimdi isim cümleleri bir iş oluş hareket bildirmezler sadece durum bildirirler....ör: ayşe güzeldir..bu durumda ayşeye hangi nesneyi ekleyebiliriz... ?
mutluluğumu sana borçluyum cümlesinde ise   borçlu adlaşmış sıfattır...doğrusu "borçlu olan"ım dır.
yani  "ben mutluluğumu sana borçlu olanım" dır... bu durumda yüklem birleşik fiildir...yani yüklem fiildir...dolayısıyla fiillerden geçişli olanları nesne alır..
harunogretmen
Newbie
*

sessiz çığlık..

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #65 : Haziran 01, 2008, 03:11:53 ÖS »

sevgili öğretmenlerim! isim cümleleri neden nesne almasın?aldığı durumları da neden istisna olarak değerlendiriyoruz ki? ben de isim cümleleri nesne alır diyorum birçokları gibi.örnekleri de ortada.
harunogretmen
Newbie
*

sessiz çığlık..

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #66 : Haziran 01, 2008, 03:15:31 ÖS »

sevgili öğretmenlerim! isim cümleleri neden nesne almasın?aldığı durumları da neden istisna olarak değerlendiriyoruz ki? ben de isim cümleleri nesne alır diyorum birçokları gibi.örnekleri de ortada.

ayrıca kaynak olarak verilen türkçede söz dizimi-leyla karahan hocamın kitabında da:isim cümleleri nesnne almaz demiyor;isim cümlelerinde nesne çok seyrek görülür diyor.
fazla ayrıntıya girip cümleyi değişik biçimlere sokarsak işin içinden çıkamayız bence...
emretekin
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Haziran 20, 2008, 07:59:52 ÖS »

Arkadaşlar ben yeni üye oldum; yazıların tamamını okumadım ama benim bu konuda görüşlerim şu yönde:
Birincisi isim cümlelerinin nesne alması istisna bir durum olarak karşımıza çıkıyor,
Prens krallığını babasına borçludur, derken ve yine benim yakaladığım bir cümle "bu konunun tamamını ezberim." bu örneklerde olduğu gibi.
Borçlu kelimesinde  bir olay olduğunu savunuyorum, Eski Türkçeye bakarsak bu isim cümlelerinin oluşumuna şunu görürüz

ben güzel er-ür ben         ben güzelim
sen güzel er-ür sen         sen güzelsin
o    güzel tur-ur ol           o güzeldir

yani bildirme çekiminin 3.teklik şahsında tur- fiilinin etkisi vardır. tur- fiili Eski Türkçede ayağa kaldırmak manasında kullanılıyor. " yel turur" şeklinde zannedersem Orhun Abideleri'nde de geçiyordu ya da Kalyanamkara ve Papamkara hikayesinde idi. Belki bu durum da göz önüne alınırsa soruna başka bir açıdan bakılır.

Dili hep canlı bir varlığa benzetiriz. Nasıl ki canlı bir varlığın kesin kuralları yoksa, hayatında iniş çıkışlar varsa dilde de bu olay mümkündür. Hasılı bu bir istisna diyebiliriz...
sevgiler.
meryozcan
Ziyaretçi
« Yanıtla #68 : Haziran 20, 2008, 08:11:56 ÖS »

İsim cümleleri nesne alır...Arkadaşlarımız yeterince örneklendirmesini yapmış zaten...Benim aklım hala öss sorusunda ... Ney
emretekin
Sr. Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #69 : Haziran 20, 2008, 08:13:00 ÖS »

Eklemek istediğim bir husus daha var, bazı arkadaşlar işin içine ol_ fiilini de karıştırmışlar; ancak ol- fiili geçişsiz bir fiildir, nesne alamaz.
Lütfen bunu da gözardı etmetin!
lαякαsση
Hero Member

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #70 : Haziran 20, 2008, 08:18:49 ÖS »

5 sayfa yazmışlar işte. rekorlar kitabına mı gireceksiniz yahu.  siz şu 14. soruya bir bakınız sayın emre.  taze taze... Karizmatik

Şem'i Gör kim Yanmadan Yandırmadı Pervâneyi..
Sayfa: 1 ... 3 4 [5]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Saglik
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!