|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #30 : Aralık 18, 2007, 12:36:13 ÖÖ » |
|
Değerli hocam ''anlamakta''yı değil ''ol-'' yardımcı fiilini çektiğinizin farkındasınızdır umarım.
yardımcı fiil birleşik fiil oluşturuyor, dikkatinize.
|
|
|
|
|
|
Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız. Konfüçyus
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #31 : Aralık 18, 2007, 12:43:06 ÖÖ » |
|
Farkındayım. Fena halde...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #32 : Aralık 18, 2007, 12:44:30 ÖÖ » |
|
Bu kez de size katılıyorum Nuhkenis öğretmenim. Hem de fena halde.
|
|
|
|
|
|
İmza atmayı sevmem parmak bassam olur mu?
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #33 : Aralık 18, 2007, 12:59:19 ÖÖ » |
|
-makta / - mekte eki almış bir fiilden bahsediyoruz. "anlatmaktayım" isim olur mu arkadaşlar neler diyorsunuz?
ayrıca katılıyorum katılmıyorumlarla ya da keh keh keh lerle değil açık ve net cevaplarla konuşalım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #34 : Aralık 18, 2007, 01:07:43 ÖÖ » |
|
Hocam anla- fiil kabul. fakat ''anlamak,anlama,anlamayış'' kelimeleri fiil değil,fiilimsidir artık. Türü de isim-fiil. Bu nedenle isiim-fiiller isim olarak değerlendirilir. İsim türünden bir kelimenin de çekimi ancak ek-fiille olur. Ek-fiille çekimlenmiş bir yüklemi bulunan cümleye ise isim cümlesi denir. Bu sebeple ''anlamakta'' kelimesi ek-fiile göre çekimlenebilir ancak. Neticede bahse konu cümlem,isim cümlesidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #35 : Aralık 18, 2007, 01:13:05 ÖÖ » |
|
Ayrıca, Seviyeyi bozmamak şartıyla küçük takılmalar tartışmaya canlılık getirir. Burada gramer kitabı yazmıyoruz dimi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #36 : Aralık 18, 2007, 01:17:44 ÖÖ » |
|
fiilimsi yapan -mak / -mek eki ayrı, şimdiki zamanın kayması yoluyla oluşmuş ve kesinlik bildiren - makta / - mekte eki ayrıdır hocam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #37 : Aralık 18, 2007, 01:22:40 ÖÖ » |
|
Adı ne ekin peki? Bir adı olmalı... Adı bende saklı demeyiniz de..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #38 : Aralık 18, 2007, 01:26:24 ÖÖ » |
|
adı ayşe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #39 : Aralık 18, 2007, 01:28:43 ÖÖ » |
|
AyÅŸe'ye iyi geceler dilerim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
halil236
|
 |
« Yanıtla #40 : Aralık 18, 2007, 11:56:19 ÖÖ » |
|
leyla karahan Türkçede söz dizimi, isim cümlesi (veya nesne) bölümüne bakınız
kitap okulda olduğu için sayfa numarasını yazamıyorum üslubumda sorun görmüyorum, kimse "bakın ben ne buldum, kimsenin haberi yok" havasına girmesin
siz de bana karşı aynı üslubu kullanınız, benim için sorun yok, çünkü asla öyle bir havaya girmem.
siz şimdi samimi olarak cevap verin: borçlu kelimesinin nesne alabileceğini kendiniz mi keşfettiniz bir yerden mi duydunuz?
Hocam Leyla Karahan'ın Türkçede Söz Dizimi adlı kitabını buldum ve inceledim. Kitabın 98.sayfasında (c) maddesinde "Borçlu" ile isim cümlelerinin nesne alabileceği belirtilmiş. Ama "borçlu" dışında da nesne aldırmak mümkün müdür acaba?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #41 : Aralık 18, 2007, 03:51:54 ÖS » |
|
Başka örnek yok halil beyciğim
her ne kadar nukenis beni suçlasa da o da ortaya yeni bir şey koyamadı,
demek ki "borçlu" kelimesi hariç isim cümleleri nesne almaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yusuf
|
 |
« Yanıtla #42 : Aralık 18, 2007, 08:31:13 ÖS » |
|
"anlatmaktayım"ı isim olarak kabul etmenize şaşırdım hocam.
|
|
|
|
|
|
Senin ve benim birer altınımız olsa, birbirimize birer altın versek, sonuçta ikimizin de yine birer altını olur. Ama birer tane bilgimiz olsa ve bunları birbirimize verirsek; ikimizin de ikişer bilgisi olur.
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #43 : Aralık 18, 2007, 10:31:16 ÖS » |
|
''anlamakta'' 1-isim türünden bir kelimedir. 2-isim ve isim soylu kelimeler gibi ek-fiille çekimlenebilir: anlamakta-y-ım -sın -dır y-ız -sınız -dırlar
Ek-fiilin geniş zamanına göre çekimlenmiştir.
Tıpkı herhangi bir ismin çekimlenmesi gibi akıllıyım akıllısın akıllıdır akıllıyız akıllısınız akıllıdırlar Çekimlediğim İki kelime de ek-fiile göre çekimlenmiştir. 3- Hiçbir fiil ,ek-fiile göre çekimlenemez.
Not:Ben kimseyi suçlamadım. Cemil Meriç'in deyimiyle ''doğru neredeyse alırım'' bundan da gocunmam. Yanlışımdan dönmeyi kar haneme yazarım. Fikr-i sabit,hiç değilim. ''Herkesin benim görüşüme katılırsa yanılmış olmaktan korkarım.'' Tartşma adabım budur. Bazı takılmalarım olmuştur,bu da tartışmayı zevkli hale getirmek maksadıyladır. Yine takılacağım bakın: Kimseyi şu Bayram arefesinde zor durumda bırakmamak için şimdilik bu kadar cevapla kifayet edeyim. Bayramınız mübarek olsun!..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SiirseL
Newbie
|
 |
« Yanıtla #44 : Aralık 22, 2007, 01:06:47 ÖS » |
|
Şimdi sonuç nedir nuhkesin hocam? Yani sonnur hocanın söylediklerini kabul mu ettiniz? Yok eğer etmediyseniz söyledikleriniz yine pek bir anlam ifade etmeyecek bildiğimi okurum pozisyonuna düşürecektir. .............. Ben sonnur hocaya katılıyorum. Bu konu pek çok forum sitesinde tartışılmaktadır ve istisnai bir durumdur. Bu istisna da yeni bulunmuş değildir. İnternet hayatımıza girmezden evvel de tartışılageliyordur muhakkak. Borçluyum ifadesenin de "borçlu olmak" birleşik eyleminin zamanla değişerek bu şekli aldığı düşünülmektedir. Ki bu da neden nesne alabildiğini izah için yeterlidir. İsim cümlelerinde nesne olması için neden amansız bir çaba içine girildiğini de anlayamıyorum. Nesne alması benim için bir sakınca teşkil etmez belirteyim : ) Ancak nesne denilen öge öznenin yaptığı "eylem"den etkilenen varlık değil midir? Bu bağlamda cümlemizin nesne alabilmesi için bir eylem cümlesi olması gerekmez mi? Hülasa nesnenin isim cümlelerinde bulunmama kuralı nesnenin tanımı itibariyle çok normaldir. Zorlamaya hacet yok. Adımız "İstisna Hoca" ya çıkacaksa çıksın  dil matematik değil ki... saygılar
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 22, 2007, 01:17:23 ÖS Gönderen: SiirseL »
|
|
Bir şiirdir yaşam, her yürekte ayrı ayrı atan.
|
|
|
|