|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #15 : Aralık 17, 2007, 10:50:52 ÖS » |
|
|
|
|
|
|
|
Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız. Konfüçyus
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #16 : Aralık 17, 2007, 11:33:16 ÖS » |
|
bakıyorum da şimdiki gençler çok haşin ve de ön yargılı. ben yazmışım: kitap okulda olduğu için sayfa numarasını yazamıyorum
genç arkadaşım bu cümleden "unutma" yargısını çıkarmış, heyhatt, daha o kadar yaşlanmadım be kardeş. Sen biraz büyü de yazılanları iyi oku istersen.
"BEN SİZİ ANLATMAKTAYIM." şimdi burada kırk saat kelime grubundan, isim fiil grubundan, isim-fiil gruplarının da içinde bir nesne bulunacağından bahsetmeyeyim, artık eskisi kadar iştahım kalmadı, ne demişler "dinleyen söyleyenden arif gerek." ama o eskidendi herhal. siz kendiniz okuyun neme lazım. Ahh Ergin Hoca Ahh. Senin öğrencilerinin öğrencileri neler söylüyorlar bak.
Siz tartışmaya devam edin, ben hala "yeni bir şey çıkacak mı" diye bekliyorum, hani siz onu arıyorsunuz ya.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
halil236
|
 |
« Yanıtla #17 : Aralık 17, 2007, 11:34:27 ÖS » |
|
Arkadaşlar bu surette isim cümlelerinin de nesne alabileceğini ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Benim örnek gösterdiğim cümle istisnai bir durum mudur yoksa kural tamamen değişmiş midir? Yorumu size bırakıyorum.
Bu konuyla ilgili başka örnekler de varsa bilmek isterim. Paylaşırsanız sevinirim.
Yorumda bulunan tüm arkadaşlara teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #18 : Aralık 17, 2007, 11:54:24 ÖS » |
|
"borçlu"dan başka (isim-fiiller değil) örnek verilirse o zaman istisna dışına çıkılmış olur ve "işte yeni bir şey" deriz. hadi bakalım gençler, bekliyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #19 : Aralık 17, 2007, 11:58:48 ÖS » |
|
Ah be sevgili Hocam, Yine bir sürü laf salatası yapmışsınız. Dişe dokunur yeni bir cümle kurmamışsınız. O cümleleri kuracağınıza keşke bir iki açıklma yapsaydınız,bizi aydınlatırdınız. Şimdiki gençler lafınızı sevdim ama. Yaşım kırk üç. Teşekkür ediyorum. Muharrem Ergin'den bu yana dilde değişen o kadar şey var ki... Yazsam burdan köye yol olur?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #20 : Aralık 18, 2007, 12:01:33 ÖÖ » |
|
madem yaş 43, " "BEN SİZİ ANLATMAKTAYIM." şimdi burada kırk saat kelime grubundan, isim fiil grubundan, isim-fiil gruplarının da içinde bir nesne bulunacağından bahsetmeyeyim"
bu cümlelerden "dişe dokunur bir şey" çıkarmadıysanız neyse ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #21 : Aralık 18, 2007, 12:03:45 ÖÖ » |
|
"Ben sizi anlatmaktayım." cümlesi isim cümlesi değil ki zaten... Neyi tartışıyorsunuz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #22 : Aralık 18, 2007, 12:05:30 ÖÖ » |
|
(Sanırım ilk defa) Ben de sizinle aynı fikirdeyim Fuzuliye öğretmenim.
|
|
|
|
|
|
İmza atmayı sevmem parmak bassam olur mu?
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #23 : Aralık 18, 2007, 12:10:05 ÖÖ » |
|
Fiil cümlesi mi? Basit kural:Fiil cümleleri,çekimli fiillerden oluşur. ''anlamakta'' fiilini(!) gereklilik kipinde çekimleyebilirseniz,size inandım gitti.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2007, 12:51:39 ÖÖ Gönderen: nuhkenis »
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #24 : Aralık 18, 2007, 12:13:14 ÖÖ » |
|
anlamakta- fiilini gereklilik kipinde çekmek ne demek anlayamadım. Bu kalıp şimdiki zaman yerine kullanılır ve çekimlenir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #25 : Aralık 18, 2007, 12:13:51 ÖÖ » |
|
Çok özür dilerim... Haydi kolay gelsin demeyi unutmuşum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #26 : Aralık 18, 2007, 12:17:31 ÖÖ » |
|
Ek-fiile göre çekimlenir, Doğru,şimdiki zamanın yerini tutar, Muhammed. Mevzunun orta yerinden başlarsan anlamamakta haklısın. Benim sorum ''BEN SİZİ ANLAMAKTAYIM'' cümlesine isim cümlesi değil diyenlere.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muhammed YILDIRIM
|
 |
« Yanıtla #27 : Aralık 18, 2007, 12:21:33 ÖÖ » |
|
Ben konuya orta yerinden başlamadım. Sadece anlamakta- gereklilik kipinde çekimleyin demenizi anlamadım. Bu geliyor- gereklilik kipine göre çekimleyin demekle aynı şey gibi geldi bana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #28 : Aralık 18, 2007, 12:22:03 ÖÖ » |
|
Fiil cümlesi mi? Basit kural:Fiil cümleleri,çekimli fiilerden oluşur. ''anlamakta'' fiilini(!) gereklilik kipinde çekimleyebilirseniz,size inandım gitti.
anlatmakta olmalıyım " olmalısın " olmalı...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #29 : Aralık 18, 2007, 12:26:03 ÖÖ » |
|
Değerli hocam ''anlamakta''yı değil ''ol-'' yardımcı fiilini çektiğinizin farkındasınızdır umarım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|