|
halil236
|
 |
« : Aralık 15, 2007, 01:48:32 ÖS » |
|
Bu sorunun cevabını hocalarımız kesinlikle almaz deyip kestirir atarlardı ama birilerinin dediği gibi galiba dile kural konulmaz. En azından kesin kurallar konulmaz.
Mutluluğumu sana borçluyum.
Bunun isim cümlesi aldığı tartışılmaz. Nesne aldığı da tartışılmaz. Ancak dile kesin kurallar konulup konulmayacağı tartışılabilir.
Yorumlarınız........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
özaykaragöz
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2007, 09:48:16 ÖS » |
|
istisna değil örnekleri çoğaltmak mümkün kesin kurallar koymak çok zor çünkü mutlaka bir istisnası çıkıyor sürekli değişen ve gelişen bir olgu olarak düşünürsek kesinlik çok zor bence
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Æ’uzuâ„“Ñ—yÑ”
|
 |
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2007, 01:18:30 ÖÖ » |
|
isim cümleleri belirtisiz nesne almaz demiş olmasın hocalarınız?
|
|
|
|
|
|
Sözcüklerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız. Konfüçyus
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2007, 03:58:54 ÖÖ » |
|
Mutluluğumu sana borçluyum. Cümlenin açılımı: Sana mutluluğumu borçlu biriyim. Cümleyi bu şekliyle düşünelim: Cümleye,borçlu biriyim'i yüklem kabul edip neyi borçlu biriyim şeklinde sorulacak bir soru bize nesneyi vermez.Burada önce,kalbi yaralı örneğinde olduğu şekliyle iyelikli bir kelime öbeği,sonra bu öbekle oluşan bir sıfat tamlaması öbeği oluşmaktadır. Cümleyi biraz daha açarsak: Mutluluğumu borçlu olan biriyim. Bu ifade de ‘’olan’’ kelimesinin düşmesiyle Mutluluğumu borçlu( olan biriyim)yum, şekline dönüşmüştür. O halde bir söz öbeğinin bir öğesinin öbekten ayrılamayacağı düşünülürse burada yüklem: ‘’Mutluluğumu sana borçluyum’’ olacaktır. ’Mutluluğu sana borçlu olan kim?’’ Sorusu da bize ‘’ben’’ öznesini verecektir. Sonuç: (BEN) MUTLULUĞUMU SANA BORÇLUYUM. G. ÖZNE YÜKLEM
Benzer örnek: Sana bir can borçluyum. D.T NESNE YÜKLEM Böyle ayrım yapamayız. Doğrusu: Sana bir can borçlu (olan biriyim)yum. YÜKLEM (ben) gizli özne.
Sonucun sonucu: İsim cümleleri nesne almamaya devam ediyor,arkadaşlar... Benim görüşüm de budur.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2007, 04:02:32 ÖÖ Gönderen: nuhkenis »
|
|
|
|
|
|
halil236
|
 |
« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2007, 05:51:20 ÖS » |
|
Sayın hocam, Bu cümlede yüklemimiz borçluyum'dur. "Borçlu olan biriyim" değildir. Yani bu noktada açılım yapmak işi biraz matematiğe dönüştürmek gibi oluyor. Nesnenin soruları bellidir. "neyi, kimi, ne" Yüklem bu soruya gayet mantıklı bir biçimde cevap vermektedir. Yani cümlede nesne vardır. "Mutluluğumu" ifadesini bu cümlede hiçbir biçimde yükleme dahil kabul edemeyiz.
Netice itibariyle benim sonucum, isim cümlesi nesne almıştır ve kural koyucuların biraz daha dikkatli olması gerekmektedir.
Saygılar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #5 : Aralık 16, 2007, 06:48:21 ÖS » |
|
kural koyucular "borçlu" kelimesinin yüklem olduğu cümleler hariç, şeklinde not düşerler arkadaşım.
yani bu örnek, yeni bir keşif değil, bu örneği yazarak kural koyucuları köşeye sıkıştırmış değilsiniz,
bu bir istisnadır ve bir çok yerde yazar, şu ana kadar göremediyseniz yanlış yerlere bakmışsınız
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2007, 07:05:48 ÖS Gönderen: son_nur »
|
|
|
|
|
|
halil236
|
 |
« Yanıtla #6 : Aralık 16, 2007, 09:42:43 ÖS » |
|
kural koyucular "borçlu" kelimesinin yüklem olduğu cümleler hariç, şeklinde not düşerler arkadaşım.
yani bu örnek, yeni bir keşif değil, bu örneği yazarak kural koyucuları köşeye sıkıştırmış değilsiniz,
bu bir istisnadır ve bir çok yerde yazar, şu ana kadar göremediyseniz yanlış yerlere bakmışsınız
Hocam bunun yazıldığı bir kitap ismi söyler misiniz? Ben de görmemişim diyeyim. Biraz da üslup konusunda dikkatli olursanız iyi olur. Ben de sizin üslubunuzu kullanırsam kırılırsınız.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #7 : Aralık 16, 2007, 09:52:14 ÖS » |
|
leyla karahan Türkçede söz dizimi, isim cümlesi (veya nesne) bölümüne bakınız
kitap okulda olduğu için sayfa numarasını yazamıyorum üslubumda sorun görmüyorum, kimse "bakın ben ne buldum, kimsenin haberi yok" havasına girmesin
siz de bana karşı aynı üslubu kullanınız, benim için sorun yok, çünkü asla öyle bir havaya girmem.
siz şimdi samimi olarak cevap verin: borçlu kelimesinin nesne alabileceğini kendiniz mi keşfettiniz bir yerden mi duydunuz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 16, 2007, 09:56:24 ÖS » |
|
Sevgili arkadaşlar burada bir şey yarıştırmıyoruz değil mi? Görüş açıklıyoruz sadece... Doğrudur ya da yanlıştır. Doğruyu nerde görsek almalyız dimi? Bakın kaç kelimenin yazımında hata yaptım. Beşeriz şaşarız... Fare görsek kaçarız(*). (*)Bu cümlenin tartışma konusuyla ilgisi yoktur,cevap vermeye kalkmayın.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
halil236
|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 16, 2007, 10:38:09 ÖS » |
|
leyla karahan Türkçede söz dizimi, isim cümlesi (veya nesne) bölümüne bakınız
kitap okulda olduğu için sayfa numarasını yazamıyorum üslubumda sorun görmüyorum, kimse "bakın ben ne buldum, kimsenin haberi yok" havasına girmesin
siz de bana karşı aynı üslubu kullanınız, benim için sorun yok, çünkü asla öyle bir havaya girmem.
siz şimdi samimi olarak cevap verin: borçlu kelimesinin nesne alabileceğini kendiniz mi keşfettiniz bir yerden mi duydunuz?
Kitabı inceleyeceğim. Üslup tartışmasını uzatmayayım. Okuyanlar açısından da sıkıcı oluyor belli ki "Bakın ne buldum, kimsenin haberi yok" havasında değilim. Sadece değişik ve gözden kaçan bir noktanın aydınlatılması niyetim. Bu örneği nerden bulduğumu söyleyeyim. Güvender ÖSS hazırlık, 1991 basımı ancak bunu bu şekilde anlatan en az üç üniversite hocası sayabilirim size. Bunlar doçentlik aşamasında. Şimdi siz söyleyin bakalım. Bu konu açılmadan önce kimsenin umrunda olmayan bir konu aydınlandı mı, aydınlanmadı mı? Amaç öğrenmek ve öğretmektir, saygıdeğer hocam. Hatasız kul olmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 17, 2007, 07:17:42 ÖÖ » |
|
Güzel kardeşim, işte benim de söylemek istediğim bu, bu konu internetteki her forumda defalarca tartışılmıştır, yeni değildir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 17, 2007, 05:13:59 ÖS » |
|
Bir de biz tartışalım,kıyamet mi kopar? Belki yeni bir şey söyleyenlerimiz çıkar? İki kaynak gösterildi diye tartışmaya son mu vermek lazım? İstisna kelimeler deyip geçmemek lazım... Sonra adımız İstisna Hoca diye ünlenir. Hem belki yeni duyanlar vardır bu sitede. Bakın,konuya uygun bir fıkra: Temel,yakaladığı Hans'ı pataklamaya başlamış. Hans,ne oldu suçum ne ? demiş. Temel,Siz demiş,bizim de Peygamderimiz olan Hz. İsa'yı çarmıha germişsiniz... İyi de demiş Hans, o iki bin yıl önceydi. Temel,Olsun demiş,ben yeni duydum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
son_nur
Newbie
|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 17, 2007, 06:08:40 ÖS » |
|
İşte o yüzden ona "Temel" diyorlar ablacığım. hem dikkat buyurunuz "tartışılmasın" demiyorum "yeni değil, ilk değil, öyle göstermeyin" diyorum. yazdıklarımdan "zinhar tartışmayın" anlamını ancak Temel çıkarır.
ablanız 22 yıldır tartışıyor, siz de tartışın, amaaaa bunu amerikayı yeniden keşfetmek havası ile yapmayın gençler.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 17, 2007, 06:53:05 ÖS Gönderen: son_nur »
|
|
|
|
|
mümtaz
Newbie
hoşça bak zatına kim züpte-i alemsin sen
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 17, 2007, 07:37:04 ÖS » |
|
son_nur abla yaşa yaşa!!!! ablamızsın be abla!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nuhkenis
|
 |
« Yanıtla #14 : Aralık 17, 2007, 10:10:32 ÖS » |
|
Bu nasıl tartışma? Hiç fikir serdettiğinizi görmedim. Tartşılmıştır,edilmiştir,bitmiştir falan filan... Ben size ait bir cümle göremedim. Yanlış olsun;ama size ait bir fikir olsun. Bekliyorum. Bana yine şu kitap,şu sayfa numarası vermezseniz sevinirim ablası. Haydi,bakalım şu cümlede nesne var mı söyleyin: BEN SİZİ ANLATMAKTAYIM. Ha,bir de kitabınızı okulda unutmamaya bakın. Sayfa numarası verirken lazım oluyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|