EdebiyatOgretmeni.Net Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Şubat 09, 2012, 09:02:29 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: İmla  (Okunma Sayısı 11933 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 23, 2009, 06:19:45 ÖS »

2009 İmla Kılavuzuna göre Konya ili derken "i" küçük yazılıyor ancak Gazi Osmanpaşa Mahallesi derken ""M" büyük yazılması gerektiğini söylüyor. aynı zamanda Tanzimat edebiyatı'ndaki "e" küçük, Tanzimat Dönemi derken "D" büyük yazılacakmış. Bunun sebebini merak ediyorum. Türk Dil Kurumu'nun açıklamaları pek yeterli değil.
dayıbey
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 24, 2009, 05:12:23 ÖS »

hocam 2009 basımında "ince hastalık" nasıl yazılmış acaba? bende 1996 basımı var ve orda ayrı yazılı. ama geçen bi öğrencim bitişik yazıldığını söyledi, yani dersanedeki hocası öyle söylemiş ve yeni basımında bu şekilde demiş. bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

sizin sorunuza da değinecek olursak bence TDK bu büyük  küçük yazım olayını bi sisteme oturtmalı. çok karıştı bu mevzu. dağ, göl isimlerinin yazımında da bence bi netlik yok. dediğiniz gibi yeterli açıklasma da maalesef bulunmuor.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 24, 2009, 06:02:37 ÖS »

Hocam, Türk Dil Kurumu'nun adresindne baktım ayrı yazılmış. Dershanedeki Türkçe öğretmenleri bazen karıştırabiliyorlar.
Kılavuz bende de yok. Ben internet adresinden bakıyorum.
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 24, 2009, 06:46:13 ÖS »

TDK 2000 İmla Kılavuzu elimde. 'İnce hastalık' (verem) ayrı yazıyor. Hatta, ince ile başlayan her şey ayrı yazılmış.
« Son Düzenleme: Ekim 24, 2009, 06:48:54 ÖS Gönderen: naprev » Logged
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 24, 2009, 06:48:33 ÖS »

Ben de ilk kez duydum bitişik yazılıdğını.
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 24, 2009, 07:15:17 ÖS »

2009 İmla Kılavuzuna göre Konya ili derken "i" küçük yazılıyor ancak Gazi Osmanpaşa Mahallesi derken ""M" büyük yazılması gerektiğini söylüyor. aynı zamanda Tanzimat edebiyatı'ndaki "e" küçük, Tanzimat Dönemi derken "D" büyük yazılacakmış. Bunun sebebini merak ediyorum. Türk Dil Kurumu'nun açıklamaları pek yeterli değil.

'Konya ili'nde il tür bildiren bir sözcük. Tuna nehri, Aral gölü gibi. Tuz Gölü büyük yazılması gerekiyor. Şöyle ki; göl sözcüğünü kullanmadan 'Aral' yine Aral'ı ifade ediyor. Ama, Göl sözcüğünü kullanmadan, 'Tuz' Tuz Gölünü ifade etmiyor. Tanzimat edebiyatında edebiyat tür bildiriyor, onun için küçük yazılıyor. Dönem adlarının büyük yazılması kural. Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen sözcüklerin büyük yazılması da kural.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 24, 2009, 07:21:51 ÖS »

Hocam Tuna Nehri, Aral Gölü olan bir yere kadar kabul edilebilir. Ancak sizin kural dedeiğiniz şeylerin mantığını nedir? Ben bunu merak ediyorum.
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 24, 2009, 07:33:07 ÖS »

Ben dilci olsaydım, niçin öyle bir kural koymuş olabilirdim diye düşünüyorum. Herhalde 'Tanzimat Dönemi'ndeki dönem özel, yani o dönemden başka yok. Komik mi oldu ki?  Gülümseme
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 24, 2009, 07:36:24 ÖS »

Başka Tanzimat edebiyatı var mı peki hocam. Oradaki "e" neden e küçük yazılıyor?
naprev
VIP Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 24, 2009, 07:50:28 ÖS »

Benim yazdıklarım bilgiye dayalı falan değil hocam. Şimdiii, Tanzimat Dönemi'nde, Tanzimat bir tane, dönem de bir tane. Tanzimat edebiyatında, Tanzimat bir tane ama edebiyat çok.

TDK'cılar da böyle düşünüyorlarmış şimdi...  Gülümseme
Yusuf
Site Yöneticisi
Uzman Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 24, 2009, 07:59:25 ÖS »

"Konya ili"nde geçen "i" nin küçük yazılmasının nedeni şudur: ili sözcüğünü çıkardığımda Konya sözcüğü tek başına belirtilen yeri karşılıyor, ben buradan "ili" sözcüğünün özel isme dahil olmadığını anlıyorum. Br sözcük özel isme dahil değilse küçük hafle başlar.

"Gazi Osmanpaşa Mahallesi" de yine bu mantık çerçevesinde düşünülmelidir. Bu sözücük grubundan ben "Mahalle" sözcüğünü çıkarttığımda "Gazi Osmanpaşa" tek başına o mahalleyi karşılamayacaktır; çünkü aynı zamanda bu bir insan ismidir. Bu durumda "Mahalle" sözcüğünün özel isme dahil olduğunu anlıyorum ve büyük hafle başlatıyorum.

"Tanzimat edebiyatı"na gelince yine bu mantık çerçevesinde düşünülmeli. Eğer ben burada edebiyat sözcüğünü büyük harfle başlatırsam "Tanzimat şiiri, Tanzimat yazarları, Tanzimat şairleri vs sözcük gruplarında yer alan 2. kelimeleri de büyük harfle başlatmalıyım ki bunun sonu olmaz. "Tanzimat Dönemi"ndeki d'nin büyük harfle başlaması ise burada "dönem" sözcüğünün "Tanzimat"la birleşerek belli tarihi dönemi karşılamalarından kaynaklanıyor.

Tabi bu söylediklerimi çürütecek örnekler de verilebilir; ama şu anda TDK'nin bu sözcükleri bu şekilde yazmasının mantığı budur. Bu tür sözcükler üzerinde ilgili profesörler dahi bir uzlaşma içinde değiller maalesef bu yüzden her çıkan kılavuzda değişiklikler görüyoruz.

"...memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."
dayıbey
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 24, 2009, 08:07:23 ÖS »

Hocam, Türk Dil Kurumu'nun adresindne baktım ayrı yazılmış. Dershanedeki Türkçe öğretmenleri bazen karıştırabiliyorlar.
Kılavuz bende de yok. Ben internet adresinden bakıyorum.

Teşekkürler hocam. Ben de internetten bakıp öğrencime doğrusunu söyledim ancak internet sitesinin güncelliğinden emin olamadım.
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 24, 2009, 08:13:49 ÖS »

Bu kadar ayrıntıya ne gerek var. biz burada bunları tartışıyoruz. Öğrencilere nasıl anlatacağız. Üzgün
Edebiyat Öğretmeni
Site Yöneticisi
VIP Üye

Calİmero

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 24, 2009, 08:14:42 ÖS »

Teşekkürler hocam. Ben de internetten bakıp öğrencime doğrusunu söyledim ancak internet sitesinin güncelliğinden emin olamadım.
Hocam orada olmazsa başka bir yerde olamaz diye düşünüyorum.
{Canan}
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 24, 2009, 08:27:42 ÖS »

Bahsedilen yazımlar Ana Yazım Kılavuzu'nda da aynı mı? Dershane öğretmeni farkındansa yazım kılavuzları farkının yaşattığı sıkıntı daha fazla bence. Bildiğim kadarıyla ÖSYM'de Ana Yazım Kılavuzu geçerli ve iki kılavuz arasında yazımı farklı olan oldukça çok sözcük var.

Yusuf Hocam, açıklamanız çok net, teşekkür ederim.
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM